Forrás: getty

A takarítás legfontosabb lépése: a tiszta otthon a tiszta takarítóeszközöknél kezdődik

Porszívó

Szedjük szét a porszívót, amennyire csak lehet. Ne feledkezzünk meg egyik szűrőjéről sem. Tegyük a kukába a fennakadt hajszálakat és szöszöket, ürítsük ki a porzsákot vagy tartályt. Ezután az összes szűrőt mossuk át meleg vízzel. Az igazi frissesség érdekében áztassuk illóolajos vízbe körülbelül félórán át.

Felmosófej

A cserélhető felmosófejeket elég egyszerűen csak bedobni a mosógépbe használat után. A mosógépet a legkíméletesebb programon, lehetőleg természetes mosószerrel indítsuk el. A hagyományos darabokat azonban nem ilyen könnyű tisztítani. Ezeket legegyszerűbb a tisztára súrolt felmosóvödörben kimosni: engedjük tele a vödröt forró vízzel, csepegtessünk bele illóolajat, ecetet vagy egy kis mosószert. Hagyjuk állni a keverékben a felmosót, majd alaposan nyomkodjuk át, végül hideg vízzel öblítsük ki.

Seprű

Mindannyian megtapasztaltuk már, mennyire bosszantó tud lenni egy koszos seprű. A rátapadt haj, a kisállatszőr és más szöszök egy idő után halomban állnak rajta. Ezt a legegyszerűbb egy erős sörtéjű kefével kifésülni a seprű szálai közül, vagy akár kézzel kiszedni minden használat után. Időről időre a seprűt is mossuk át slaggal vagy tusfejjel, hogy minden letapadt szennyeződést eltávolítsunk.

Mosogatószivacs

A szivacsok igazi kórokozótelepek, ezért fontos minden használat után alaposan kiöblíteni őket, majd heti 1-2 alkalommal komoly tisztításnak alávetni. Sokan nem tudják, de a mosogatószivacsot be lehet tenni a mosogatógépbe a piszkos edényekkel együtt. Ha nem rendelkezünk géppel, akkor áztassuk forró vízbe, amihez tegyünk mosogatószert. Alaposan nyomkodjuk át párszor, végül hideg vízzel öblítsük ki.

Takarítórongy

A piszkos takarítórongynál nagyobb mumusa nincs a rendmániásoknak. Pedig ezek tisztítása sem nagy kunszt: öblítsük ki folyó víz alatt, majd dobjuk be a mosógépbe a többi szennyessel együtt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.