10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben

10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben

Ahogy azt már megszokhattátok, sorra hozzuk el nektek a legszebb, legkülönlegesebb otthonokat és építészeti megoldásokat, hogy azokból ötletet, inspirációt meríthessetek. Formabontó módon azonban most nem életterekre, hanem építészeti kincsekre fókuszálunk. Olyanokra, amelyeket egyszer mindenkinek látnia kell!

Ötletládához ad!

Itt a tavasz, és hamarosan ránk köszönt a tavaszi szünet is. A melegedő nap sugarait megérezve pedig ilyenkor rendre kedvünk támad kocsiba vagy vonatra ültetni a családot, és kirándulni egy nagyot. Ehhez hoztunk most igazán szuper tippeket.

1. Bory-vár, Székesfehérvár

Avagy ahogy sokan becézik: a magyar Tadzs Mahal. Nem véletlen, hiszen a Bory-vár a névadó Bory Jenő építészmérnök, szobrász, festő és egyetemi tanár életműve, egyben a szerelem jelképe. Az erődítmény négy évtizeden át épült, és – ahogy a szerelem maga – tele van izgalmas és meglepő részletekkel. Eldugott ki helyek, díszkutak, szobrok és festményke tucatjai várnak itt rátok.

10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

2. Bélapátfalvai Ciszterci Apátság temploma

Magyarország egyetlen épen maradt romantikus stílusú ciszterci apátsági temploma közel 800 éves! Ez már önmagában is elég indok arra, hogy felkeressük, hiszen minden porcikájában maga a mesélő történelem. Ráadásul a 13. században épült templom a 14-15. században új köntöst kapott: gótikus stílusba öltöztették át. Az eredeti és az új irányzat nyomait egymás mellett látni igazán különleges élmény!

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

3. Pálos rend Szent Imre Kolostor, Pécs

A pálos rend Szent Imre Kolostor a magyar építészet egyik impozáns alkotása. Már a bejárathoz vezető lépcsősort megmászni is maradandó élmény, de mielőtt belépnénk a kolostorba, mindenképp vegyük szemügyre a templom puritán külső terméskő burkolatát. Már csak azért is, mert belül is ugyanilyen letisztult hatás vár ránk, amit két oldalról 4-4 ablak világít be természetes fénnyel.

4. Sztankovánszky-mauzóleum, Kajdacs

A Sztankovánszky család eklektikus stílusú mauzóleumát Ybl Miklós tervezte. Ahogy a pálos rendi kolostorhoz, úgy ide is sok lépcső megmászásával juthatunk fel, de megéri a fáradozást. A négyzet alapú, 1876-ban historizáló stílusban épült síremlék belülről három oldalán félköríves. A szemetekkel mindenképp keressétek meg az előcsarnok oromzatán a Sztankovánszky-címert, a kapu felett pedig a Krisztust ábrázoló domborművet.

5. Református Műemléktemplom, Ócsa

Az ócsai premontrei prépostság temploma a középkori magyar templomépítészet egyik ikonikus darabja. Az egyedülálló, román stílusú, három hajós, kéttornyú, kváderköves homlokzatú bazilika 1996-ban Európa Nostra-díjat kapott.

6. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Sisi, azaz Erzsébet királyné történetét mi, felnőttek jól ismerjük – és minden karácsonykor szívesen fel is idézzük. Ha azonban elmesélnétek a gyerekeknek is, vigyétek el őket egy autentikus helyre: a 18. században épült Grassalkovich-kastélyba, mely hazánk egyik legszebb barokk építménye, egyúttal az osztrák császárné, egyben magyar királyné egykori rezidenciája. A pompás díszteremben, a királyi lakosztályban vagy a hatalmas kastélykertben sétálva fedezzétek Sisi korának sokatmondó lenyomatait.

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

7. Zsámbéki romtemplom

A történelemkönyvek lapjairól jól ismert premontrei kolostor és templom 1220 körül épült későromán-koragótikus stílusban. A magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. És bár 1763-as földrengés félig lerombolta, így is érdemes kívül-belül körbejárni a műemléket, mert ilyen formájában is fenséges.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

8. Zsolnay-kápolna és harangtorony, Szalánta

A félkör alakban végződő téglalap alapú kápolna homlokzata távolról szemlélve csíkos, mint egy méhecske. Közelebb érve azonban láthatóvá válnak a csíkokat kiadó sárga és barna mázas csempék, melyek Zsolnay kerámiából készültek. A kápolna fakapuját növényindás fémvasalás tartja, felette rózsaablak díszeleg.

9. Taródi-vár, Sopron

A leghűségesebb magyar városban, 300 méterrel a tengerszint felett található a Taródi-vár, mely a hazai vízionális építészet leghíresebb alkotása. Különlegessége, hogy egyetlen ember, a névadó Taródi István építette fel 50 év alatt, méghozzá főállása mellett. 5 évtizeden keresztül minden hajnalban előkészítette az aznapi munkálatokat, majd műszakja végeztével sötétedésig formálta a várat.

10. Tornaszentandrási ikerszentélyes katolikus templom

A 12. századi román stílusú templomot Magyarországon egyedülálló módon kettős szentéllyel építették. Ha felkeresitek, mindenképp figyeljétek meg, ahogy az Árpád-kori, középkori freskókkal borított tornaszentandrási templom hogyan simul bele tökéletesen az őt körülvevő tájba.

Bármelyik építészeti kincsünket vegyétek is célba, a legfontosabb útravalónk hozzá: figyeljétek meg az apró részleteket! A míves homlokzatokat, a gazdagon díszített erkélykorlátot, az érdekes cserepeket és a ma is páratlanul zseniálisnak tűnő megoldásokat! Éljétek újra a történelmet, tanuljatok, egyszersmind inspirálódjatok belőle.

Mert Magyarország tele van csodákkal!

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin