10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben

10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben

Ahogy azt már megszokhattátok, sorra hozzuk el nektek a legszebb, legkülönlegesebb otthonokat és építészeti megoldásokat, hogy azokból ötletet, inspirációt meríthessetek. Formabontó módon azonban most nem életterekre, hanem építészeti kincsekre fókuszálunk. Olyanokra, amelyeket egyszer mindenkinek látnia kell!

Ötletládához ad!

Itt a tavasz, és hamarosan ránk köszönt a tavaszi szünet is. A melegedő nap sugarait megérezve pedig ilyenkor rendre kedvünk támad kocsiba vagy vonatra ültetni a családot, és kirándulni egy nagyot. Ehhez hoztunk most igazán szuper tippeket.

1. Bory-vár, Székesfehérvár

Avagy ahogy sokan becézik: a magyar Tadzs Mahal. Nem véletlen, hiszen a Bory-vár a névadó Bory Jenő építészmérnök, szobrász, festő és egyetemi tanár életműve, egyben a szerelem jelképe. Az erődítmény négy évtizeden át épült, és – ahogy a szerelem maga – tele van izgalmas és meglepő részletekkel. Eldugott ki helyek, díszkutak, szobrok és festményke tucatjai várnak itt rátok.

10 építészeti kincs idehaza, amit érdemes felkeresnetek a tavaszi szünetben
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

2. Bélapátfalvai Ciszterci Apátság temploma

Magyarország egyetlen épen maradt romantikus stílusú ciszterci apátsági temploma közel 800 éves! Ez már önmagában is elég indok arra, hogy felkeressük, hiszen minden porcikájában maga a mesélő történelem. Ráadásul a 13. században épült templom a 14-15. században új köntöst kapott: gótikus stílusba öltöztették át. Az eredeti és az új irányzat nyomait egymás mellett látni igazán különleges élmény!

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

3. Pálos rend Szent Imre Kolostor, Pécs

A pálos rend Szent Imre Kolostor a magyar építészet egyik impozáns alkotása. Már a bejárathoz vezető lépcsősort megmászni is maradandó élmény, de mielőtt belépnénk a kolostorba, mindenképp vegyük szemügyre a templom puritán külső terméskő burkolatát. Már csak azért is, mert belül is ugyanilyen letisztult hatás vár ránk, amit két oldalról 4-4 ablak világít be természetes fénnyel.

4. Sztankovánszky-mauzóleum, Kajdacs

A Sztankovánszky család eklektikus stílusú mauzóleumát Ybl Miklós tervezte. Ahogy a pálos rendi kolostorhoz, úgy ide is sok lépcső megmászásával juthatunk fel, de megéri a fáradozást. A négyzet alapú, 1876-ban historizáló stílusban épült síremlék belülről három oldalán félköríves. A szemetekkel mindenképp keressétek meg az előcsarnok oromzatán a Sztankovánszky-címert, a kapu felett pedig a Krisztust ábrázoló domborművet.

5. Református Műemléktemplom, Ócsa

Az ócsai premontrei prépostság temploma a középkori magyar templomépítészet egyik ikonikus darabja. Az egyedülálló, román stílusú, három hajós, kéttornyú, kváderköves homlokzatú bazilika 1996-ban Európa Nostra-díjat kapott.

6. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Sisi, azaz Erzsébet királyné történetét mi, felnőttek jól ismerjük – és minden karácsonykor szívesen fel is idézzük. Ha azonban elmesélnétek a gyerekeknek is, vigyétek el őket egy autentikus helyre: a 18. században épült Grassalkovich-kastélyba, mely hazánk egyik legszebb barokk építménye, egyúttal az osztrák császárné, egyben magyar királyné egykori rezidenciája. A pompás díszteremben, a királyi lakosztályban vagy a hatalmas kastélykertben sétálva fedezzétek Sisi korának sokatmondó lenyomatait.

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

7. Zsámbéki romtemplom

A történelemkönyvek lapjairól jól ismert premontrei kolostor és templom 1220 körül épült későromán-koragótikus stílusban. A magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. És bár 1763-as földrengés félig lerombolta, így is érdemes kívül-belül körbejárni a műemléket, mert ilyen formájában is fenséges.

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

8. Zsolnay-kápolna és harangtorony, Szalánta

A félkör alakban végződő téglalap alapú kápolna homlokzata távolról szemlélve csíkos, mint egy méhecske. Közelebb érve azonban láthatóvá válnak a csíkokat kiadó sárga és barna mázas csempék, melyek Zsolnay kerámiából készültek. A kápolna fakapuját növényindás fémvasalás tartja, felette rózsaablak díszeleg.

9. Taródi-vár, Sopron

A leghűségesebb magyar városban, 300 méterrel a tengerszint felett található a Taródi-vár, mely a hazai vízionális építészet leghíresebb alkotása. Különlegessége, hogy egyetlen ember, a névadó Taródi István építette fel 50 év alatt, méghozzá főállása mellett. 5 évtizeden keresztül minden hajnalban előkészítette az aznapi munkálatokat, majd műszakja végeztével sötétedésig formálta a várat.

10. Tornaszentandrási ikerszentélyes katolikus templom

A 12. századi román stílusú templomot Magyarországon egyedülálló módon kettős szentéllyel építették. Ha felkeresitek, mindenképp figyeljétek meg, ahogy az Árpád-kori, középkori freskókkal borított tornaszentandrási templom hogyan simul bele tökéletesen az őt körülvevő tájba.

Bármelyik építészeti kincsünket vegyétek is célba, a legfontosabb útravalónk hozzá: figyeljétek meg az apró részleteket! A míves homlokzatokat, a gazdagon díszített erkélykorlátot, az érdekes cserepeket és a ma is páratlanul zseniálisnak tűnő megoldásokat! Éljétek újra a történelmet, tanuljatok, egyszersmind inspirálódjatok belőle.

Mert Magyarország tele van csodákkal!

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin