Forrás: Samsung

Üdv itthon, AI – Így teszi kényelmesebbé a mesterséges intelligencia az életterünket

A szennyest helyettünk összegyűjtő robotokra ugyan még várni kell egy kicsit, háztartási gépeink képességei és funkciói már most is felülmúlják a legmerészebb elvárásainkat is. Sok okos készülék pedig együtt, az AI technológiára épülve nagy dolgokra képes: összekapcsolódva, egymással és velünk folyamatosan kommunikálva időt és energiát takaríthatnak meg nekünk, aminek hála még hatékonyabban végezhetjük el a ház körüli teendőket és élvezhetjük az otthon töltött perceket.

A hűtő, amelyik helyettünk spórol

A hűtőszekrény kiválasztásakor a három legfontosabb szempont egyike az adott készülék energiahatékonysága. Egy éjjel-nappal működő berendezés esetében ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyi áramot fogyaszt. A mesterséges intelligenciának hála azonban ennél is többet tehetünk otthonunk energiatakarékos működéséért. A Samsung extra széles alulfagyasztós hűtőszekrényénél például SmartThings AI Energia módban könnyedén ellenőrizhetjük a napi, heti és havi energiafogyasztást, sőt, akár a havi villanyszámlát is megbecsülhetjük. Ha pedig a felhasználás meghaladja a megállapított becslést, az üzemmód előrelátóan is képes energiát megtakarítani, továbbá a használat és a környezet alapján optimalizálhatja a kompresszor sebességét és a leolvasztási ciklus gyakoriságát.  

Üdv itthon, AI – Így teszi kényelmesebbé a mesterséges intelligencia az életterünket
Forrás: Samsung

A porszívó, amelyik felismeri a tárgyakat

Egy lakást tisztán tartani igazi szélmalomharc. Különösen, ha kisgyermek vagy kisállat is van a családban. Ennek pedig a padló az egyik neuralgikus pontja. Máshogy kell bánni a szőnyegekkel, mint a parkettával, utóbbit ráadásul nem elég porszívózni, fel is kell mosni ahhoz, hogy valóban tiszta legyen. De hogyan segíthet itt az AI? Például úgy, hogy a porszívót különleges tárgyfelismerő képességgel “ruházza fel”. A Samsung Bespoke Jet Bot Combo™ robotporszívója a kameráján keresztül különbséget tud tenni emberek, háziállatok és akár még a nehezen észrevehető tárgyak – például vékony telefonkábelek és szőnyegek – között, ahogy felismeri a tisztítandó padló felületét is, amely alapján eldönti, hogy szükség van-e a felmosószivacsra (a parkettán), vagy elég csak porszívózni (a szőnyeget). Mennyivel egyszerűbb így az élet, nem?

A mosógép, amelyik vizet spórol nekünk

A millió és egy mosóprogram közül nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Ahogy a mosnivaló mennyiségét sem mindig jól találja el az ember. A túl sok vagy a túl kevés ruha éppúgy energiát pazarol, mint a túl magas hőfok vagy egy indokolatlanul hosszú program. A mesterséges intelligenciára azonban már itt is számíthatunk. Egy AI-alapú mosógép például a dobban lévő mosószeres vizet a ruhák tetejére permetezi, hogy azok könnyebben átázzanak, a mosószer egyenletesen behatolhasson a szövetek közé, növelve ezzel a mosás hatékonyságát. De akár arra is képes, hogy figyelje a mosógépbe töltött szövetek súlyát, puhaságát és a szennyeződés mértékét, és ezek alapján határozza meg, mennyi víz és a mosogatószer kell a mosáshoz. Éppúgy, mint a BESPOKE AI™ mosógép a Samsungtól.

Üdv itthon, AI – Így teszi kényelmesebbé a mesterséges intelligencia az életterünket
Forrás: Samsung

Minden mindennel összefügg

A mesterséges intelligencia a küszöbön áll, készen arra, hogy átformálja, megkönnyítse, hatékonyabbá tegye a mindennapjainkat. A legjobb azonban, ha az okos készülékek összekapcsolódva, egy egységet alkotva gondoskodnak otthonunk hatékonyságáról és kényelmünkről. A Samsung világában ez is adott. A „Calm Onboarding” (nyugodt belépés) funkcióval a felhasználók egyszerűbben megismerkedhetnek a vállalat összekapcsolt világával és a csatlakoztatott ökoszisztéma részeseivé válhatnak.

És nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és engedni, hogy okos készülékeink profi csapatként együtt dolgozva átvegyék tőlünk a háztartás irányítását.

Üdv itthon, AI – Így teszi kényelmesebbé a mesterséges intelligencia az életterünket
Forrás: Samsung
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.