Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma

Az építési beruházásoknál a vonatkozó jogszabályok is előírják, hogy milyen nyílászárókat lehet kiválasztani. Az épületek energiahatékonyságáról szóló európai uniós irányelv (EPBD) felülvizsgálati tervezetének fő célja az épületek energiahatékonyságának javítása, amely a következő években a zéró kibocsátású építkezés szabványosításának bevezetésére irányul. A vonatkozó követelmények az épület energiafogyasztását minimálisra csökkentő megoldásokat keresésére kötelezik az építészeket és a befektetőket. Ebben kiemelkedő szerepet játszik a legjobb megoldások kiválasztása az ablak- és ajtógyártás területén.

Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma
Hard Rock Hotel, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT

Elsősorban: energiahatékonyság

A nyílászárók kiválasztásakor az energiahatékonyság az egyik legfontosabb szempont. Bár az ablaknyílások átlagosan az épület felületének körülbelül 10%-át teszik ki, télen a rajtuk keresztüli hőveszteség akár 45%-os is lehet. Ezért az ablakrendszerek egyik fontos mutatója a hőszigetelés. Az alacsony hőátbocsátási tényezőt (Uf>0,83 W/(m2K)) mutató termékekre példa az MB-79N rendszer alumíniumablakai és -ajtói.

Az MB-79N az Aluprof kínálatában szereplő legmodernebb gazdaságos nyílászárórendszer, amely a megnövekedett hőszigetelési igények kielégítésére került bevezetésre – magyarázza Béres Balázs, az Aluprof műszaki tanácsadója.

A gazdaságos MB-79N E (egykomponensű központi tömítéssel az ablakokban) és MB-79N ST változat (kétkomponensű központi tömítéssel) mellett, a szigetelőbetétes profilokkal és kétkomponensű központi tömítéssel ellátott MB-79N SI változat biztosítja a legjobb hőszigetelést – teszi hozzá.

Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma
The Forge, London, Egyesült Királyság. Alkalmazott rendszerek: MB-SE 120 SUM, MB-104 Passzív

Az Aluprof alumínium rendszerek egyik jellemzője a magas hőszigetelési index. Az alumíniumrendszerek egyik vezető gyártójaként a vállalat – többek között saját Kutatási és Innovációs Központjával – folyamatosan dolgozik a kínált megoldások optimalizálásán. Ezt nemcsak az elmúlt hónapokban a kínálatban megjelent innovatív rendszerek, hanem a termékek magas paramétereit igazoló számos tanúsítvány is bizonyítja. Az egyik a PHI Darmstadt Passzívház Intézet tanúsítványa, amely az MB-104 Passive rendszerben az alumínium ablakok és ajtók magas hőszigetelését igazolja.

Ezt a magas hőszigetelési indexű rendszert passzív épületek építésre tervezték, ahol az ablak- és ajtónyílásokon keresztüli energiaveszteség csökkentése mellett elsősorban az épület napenergia-felhasználásának optimalizálása kulcsfontosságú – magyarázza Béres Balázs.

Az MB-104 Passive rendszerben az alumínium ablakok és ajtók hozzáadott értéke a kiváló víz- és légszigetelés mellett a nagy szerkezeti szilárdság. A rendszer magán- és kereskedelmi építkezésekre egyaránt alkalmazható. Az egyik olyan beruházás, amelyben az MB-104 Passive rendszer alumínium ablakait és ajtóit használták, a londoni The Forge, ahol nemcsak az épület energiahatékonyságának, hanem a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének is kiemelt jelentőséget tulajdonítottak.

Második: funkcionalitás

Az ablakoknak és ajtóknak egyrészt működőképesnek kell lenniük, másrészt pedig igazodniuk kell a felhasználók és befektetők egyéni igényeihez. Az Aluprof alumínium rendszerekkel rendelkező termékek e tekintetben olyan gazdag kínálattal rendelkeznek, hogy az egyetlen akadály az emberi képzelet jelenti.

Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma
Vinařství Lahofer, Vinice, Csehország. Alkalmazott rendszerek: MB-78EI, MB-SR50N, MB-104 Passive

A funkcionalitást az eredetiséggel ötvöző megoldások mind megtalálhatók az MB-79N CASEMENT rendszer alumínium ablakainál. Jellegzetességük, hogy ugyan kifelé nyílnak, ám mégis jó hő- és hang-, víz- és légszigetelést biztosítanak. A nagy, akár 180 kg-os szárnytömegű szerkezetek építésének lehetősége is tagadhatatlanul előnyös lehet.

Mindkét rendszer alkalmas külső építészeti elemek készítésére, például különféle kifelé nyíló fix ablakok, előcsarnokok, kirakatok, nagy szigetelési igényű térszerkezetek – hangsúlyozza az Aluprof szakértője. – Mindkettő megfelel az energiatakarékossági és környezetvédelmi követelményeknek, az MB-86 Casement rendszer elemeiből készült ablakok paraméterei pedig a legszigorúbb hatályos előírások és szabványok követelményeit is meghaladják – mutat rá.

Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma
Gyarmati Dezső Uszoda, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-45, MB-70, MB-86, MB-SR50

Harmadik: innováció

Az Aluprof alumínium-nyílászárók innovációja a nem mindennapi megoldásokban is megnyilvánul. Az ajánlatban akár a legigényesebb befektető is megtalálhatja az elvárásainak megfelelő megoldást.

Az MB-86 FOLD LINE HD rendszer alumíniumajtói ehhez a termékcsoporthoz tartoznak. Ez az összecsukható alumíniumajtó nem csak hatékony megoldás, de ráadásul használata nagyon kényelmes. Az ajtó – a beruházó vagy a felhasználó igényeitől függően – az épületen belülre vagy kívülre is nyílhat. Akár 8 szárnyas szerkezet összeszerelésére is van lehetőség.

Az MB-86 FOLD LINE HD rendszer alumínium ajtóinak vonzerejét növeli, hogy sarok- és panorámamegoldásokat is kínál. Ilyen ajtók a házból a teraszra nyíló széles átjáróként, illetve egy kávézó vagy étterem szezonális összekötésére a kültéri területtel, egyaránt használhatók lesznek – mondja Béres Balázs.

Mire kell figyelni az ablakok és ajtók kiválasztásakor - a társadalmilag felelős építési beruházás fogalma
MIDPOINT 71, Wroclaw, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-78EI, MB-86 ST, MB-104 passzív

Let’s build a better future!

A modern építés sokkal többet igényel a nyílászáróktól, mint egyszerűen a megfelelő energetikai paraméterek biztosítása vagy a funkcionális igények kielégítése. A rendszereknek az épület energiahatékonyságára gyakorolt hatása, valamint az előállításukban alkalmazott technológiák közvetlen hatással vannak a természeti környezetre. Tekintettel arra, hogy az EU-ban az energiafogyasztás 40%-áért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36%-áért a lakóépületek felelősek, a fenntartható építészet megvalósítása egyre fontosabb. Az Aluprof – mint Európa vezető alumíniumrendszer-gyártója – tisztában van ezzel, és ezért folyamatosan dolgozik az újabb és újabb környezetbarát megoldásokon. Az egyik az alumíniumhulladék újrahasznosítás alkalmazása termékeiben, amely 2022-ben 65%-ot tett ki. Emellett a társaság a természeti környezet iránti társadalmi felelősségvállalásnak is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít.

Alumíniumrendszereink a nyílászárókhoz, valamint a homlokzatokhoz Környezetvédelmi Nyilatkozat (EPD) tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ezt a független, világszerte elismert tanúsítványt Életciklus-értékelés alapján adják ki, a terméknek a környezetre gyakorolt negatív hatásának elismeréseként – magyarázza Béres Balázs. – A cégünk által kínált innovatív rendszerek az építőipari piac igényeire adnak választ a környezetbarát, szerkezetileg könnyű és rendkívül energiahatékony megoldások terén – teszi hozzá.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


ALUPROF HUNGARY KFT.
2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.