Mini hálószoba, maximális lehetőség

Aprócska otthonok

Az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé váltak a kis alapterületű otthonok. Jó példa erre USA-ból indult “Tiny House Movement”, azaz „Apró Házak Mozgalom”. A mozgalom elindulásának elsősorban gazdasági oka van: a 2008-as világválság után egyre kevesebben jutottak hozzá saját tulajdonú ingatlanhoz Amerikában, ezért sokan a mozgatható, mindössze 10-20 négyzetméteres házakat választják otthonukul. A kerekeken guruló álomotthon a szabadság szimbólumává vált, és egy egész szubkultúra épült köré. Egy egészséges verseny is kialakult a tervezők, lakberendezők és a lelkes amatőrök között, hogy ki tudja kreatívabban kiaknázni és jól funkcionálóvá tenni a rendelkezésre álló helyet. Az aprócska otthonok térnyerésének egyik fő oka az energiatakarékosság, amelynek pozitív hozadéka a fenntarthatóság is. A környezettudatos élet egyik fő elve, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk a bolygón. Egy mindössze harminc négyzetméteres ház az egyszerűbb életet szimbolizálja: kevesebb tárgy, több élmény és lehetőség a természettel való kapcsolódásra.

Mini hálószoba, maximális lehetőség

Hogyan rendezzük be helytakarékosan a hálószobát?

A kicsi otthon legkritikusabb pontja minden bizonnyal a hálószoba. Az ágy mérete ugyanis nagyon kötött, legalábbis a hossza mindenképpen. Ez az a bútordarab, ami nem osztható részekre funkció szerint, mint például egy szekrény, és egyáltalán nem mobil része a háznak. Akkor mégis hogyan tudjuk beilleszteni egy icipici hálószobába úgy, hogy ne foglaljon el mindent?

Kezdjük az alapoknál. Nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő arányok kialakítására az adott szobában. Az túlméretezett bútoroktól érdemes megszabadulni, helyette kisebb, kecsesebb darabokat választani. A lebegő polcok például nem keltenek zsúfolt hatást, ezért ideális választás lehet.

Mini hálószoba, maximális lehetőség

A fény

A kisméretű szobákra jellemző, hogy kevés fény jut be. Ezen segíthetünk a megfelelő színek kiválasztásával, ami megjelenhet akár a falon, akár a berendezésben. Óriási tévhit, hogy a csupa fehér felületek nagyobbnak láttatják a teret, ráadásul nem keltik az otthonosság érzését sem. Helyette válasszunk két-három lágy, világos, lehetőleg komplementer színt, ami visszaveri a fényt és sokkal több melegséget ad a térnek. A szemfényvesztés mestere a tükör – azt az optikai illúziót kelti, mintha nagyobb lenne a tér, ezen kívül a fényt is visszatükrözi. Végül az utolsó fényhívogató trükk a világos, könnyű fényáteresztő függöny. Soha ne az ablak méretéhez igazítsuk: minél hosszabb a függöny, annál inkább tágítja a teret optikailag. Ezért a függönykarnist érdemes magasra szerelni, legideálisabb esetben a plafonra.

Az ágy

A hálószoba központi bútordarabja jelenti a legnagyobb kötöttséget is egyben. Törekedjünk világos színű ágy kiválasztására, amely könnyed érzetet kelt. A robosztus ágytámla nagyon esztétikus, de akár húsz centimétert is elvehet a térből. Helyette érdemes egy nagyobb képet vagy tükröt helyezni az ágy fölé, hogy legalább a támla illúzióját legyen meg.

Kicsi alapterület miatt egy ilyen helység berendezésénél alapelv, hogy felfelé növekszünk. Az ágy alatti tárolás ilyenkor nagy szerepet kap, hiszen rengeteg holmit képes elnyelni. Az ágy tároló funkcióját akár megemelt talapzattal is fokozhatjuk.

A jól megválasztott szőnyeg segíthet optikailag növelni a teret. Ideális, ha nagyobb az ágy alapterületénél és a padló nagy részét elfoglalja. Elegáns és otthonos hatást kelt, míg a szőnyeg nélküli szoba nem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.