Készüljünk fel a nyári időszakra, ismerjük meg a kerti bútorok új trendjeit

Belső tereinek kiterjesztése kerti bútorokkal

Az elmúlt évek egyik legerőteljesebb belsőépítészeti irányzata a természet bevezetése az otthonba, megszüntetve ezzel a beltéri és a kültéri megosztottságot. Ez kiterjed a kerttervezésre is. Így lehetőség nyílik nappalink, étkezőnk, sőt hálószobánk kényelmét a szabadba vinni. A hangsúly a kerti bútoroknál van, a térben való elhelyezésében, a kidolgozásában vagy az anyagjukban.

Mivel otthonunk meghatározott területeit jelöljük ki, például étkezőt, nappalit, társalgót és így tovább, miért ne tennénk ugyanezt a kertünkben? A kültéri kanapékkal és fotelekkel különálló területek kialakítása a vendégekkel való beszélgetéshez vagy pihenéshez, valamint étkezőhelyiség segít egy funkcionális kert kialakításában, ahol a lehető legjobban kihasználják a helyet.

Az a legjobb a hozzáértők szerint, ha a kerti bútorokat az épület bejárata mellé helyezzük, ezért a kert többi részét is szabadon hagyjuk. Így a kerti étkező belülről könnyen elérhető lesz az ételek vagy italok kiszolgálására. Ezenkívül a külső tér többi része játékra, sporttevékenységre vagy még sok másra használható.

A kanapé például jó választás lehet, amely tökéletes nagy terekbe, vagy azok számára, akik a szabadban szeretnének teljes mértékben élvezni. Ez a fajta pihenésre alkalmas kerti bútor – akárcsak a napozóágyak vagy díványok – ideális a medence területére, ahol úszás után megszáradhatunk a napon.

Anyagok és felületek

A kültéri kerti bútorok a legtöbb esetben olyan anyagokból készülnek, mint a műanyag vagy a kovácsoltvas. A kárpitozásnál pedig a mesterséges és feldolgozott szövetek számítanak az alapfelszereltségnek. Így hosszú ideig a zord időjárásnak ellenálló, tartós darabok beszerzése gyakran a kényelem feláldozását jelenti. A kerti bútorok azonban egyre inkább elegánsabb és kényelmesebb megjelenést kínálnak a tartósság elvesztése nélkül. A nagy teherbírású szövetek műszaki fejlődése lehetővé teszi a kerti bútorok puha, plüss kárpitozását, amely hasonlóan tartós és könnyen tisztítható.

A puha és kényelmes pihenésre csábító szövetek választása elengedhetetlen ahhoz, hogy a belső terekre jellemző kényelem a kertbe kerüljön. Ami a bútorokat illeti, a fa vagy az acél remek választás. Mindezek mellett vásárolhatunk természetes anyagokat is, mint a terrakotta vagy rattan.

Sziluettek és stílusok

Ha a kerti bútorok tervezésének trendjeiről beszélünk, a vékony és finom profilú darabok kiemelkednek, amelyek egy kis építészeti kifinomultságot kölcsönöznek a külsőnek. Azok az anyagok, mint az alumínium vagy acél (nagyon népszerű a belső felületekben is), lehetővé teszik, hogy a finom formák és arányok ellenére masszív és ellenálló bútordarabokat készítsenek a gyártók.

A kerti bútorok és a világítás

A kert berendezésénél elengedhetetlen a kültéri világítás. A padlón és a külső falakon elhelyezett világításokon túl asztali lámpák és állólámpák találhatók, amelyek dinamikus megjelenést kölcsönöznek bármely terasznak vagy kertnek.

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a kerti bútorok úgy vannak kialakítva, hogy bizonyos mértékig időjárásállóak legyenek, ugyanakkor célszerű mindig védeni, hogy meghosszabbítsuk az élettartamot. A fém és műanyag kereteket kint kell hagyni a burkolat alatt, de a fát érdemes télen elpakolni, hogy csökkentse a változó hőmérséklet és páratartalom hatását. Amennyiben nincs beltéri tárolóhelyünk, vásárlás előtt feltétlenül olvassuk el a gyártó útmutatásait (pl.: ha garázsban tároljuk, akkor mennyire könnyen mozdíthatóak-e, illetve a karbantartásukra vonatkozó megjegyzések), így tudjuk, hogy a kerti bútorok egész évben kint maradhatnak vagy sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.