Így készülnek epoxy gyantával egyedi konyhai eszközök

Bakos Gergő kedvenc söre az 1664 Blanc, amelynek elmondása szerint elsősorban lágy, selymes ízét kedveli: „Bár még nem jártam Franciaországban, nagyon szeretnék elmenni és megkóstolni az ottani ízeket. Korábban egy főzős tv-műsorban csigát kellett készítenem, ami a zsűri szerint nem is volt olyan rossz, ekkor találkoztam először egy tipikus francia alapanyaggal. A Franciaországból származó 1664 Blanc-t nagyon szeretem, elsősorban az íze miatt, sőt a család minden felnőtt tagja szívesen fogyasztja. Gyakran főzök vele, különösen sült szárnyasokhoz kiváló, és a grill vacsorákon szinte minden alkalommal ezt isszuk kísérőnek is.”

Így készülnek epoxy gyantával egyedi konyhai eszközök

A fa alapanyagokra specializálódott alkotó útmutatása alapján zajlott a Blanc eseménye, ahol a résztvevők a sör kék színű üvege, különleges csomagolása és citrusos íze nyomán készítettek különleges konyhai eszközöket. Ezzel kapcsolatban Bakos Gergő elmondta: „Az epoxy gyanta és a fa találkozása megnyitja a kreativitás határait, valóban szép és egyedi vágódeszkák, alátétek, tálalók készülhetnek ezzel a két anyaggal. Most a márka színeivel, a fehérrel és a kékkel, a citrommal és a vörössel játszottunk. Ezen keresztül mutattam be, hogy miként dolgozhatunk epoxy gyantával.” Első lépésként szükség van egy vízhatlan formatartóra, hiszen az epoxy gyanta képes minden résen átfolyni. A formatartóban rögzített fadarabok adják az adott konyhai eszköz alapját és ezt fogja össze az epoxy gyanta.

Így készülnek epoxy gyantával egyedi konyhai eszközök

Bakos Gergő kifejtette: „A fát kitöltő folyékony műanyagot egy rész keményítőből és két rész gyantából kell kikeverni. Ezt a keveréket színezhetjük különböző színekkel, porokkal, illetve a gyantázott részbe bekerülhetnek tárgyak is. Ha valamilyen kisebb díszítő elemet szeretnénk elhelyezni a gyantába, akkor érdemes két rétegből elkészíteni azt. Az első réteg száradása után rögzíthetjük a tárgyakat, majd erre kerülhet rá az újabb gyantaréteg a kívánt színnel.” A gyanta kikeverésére, illetve még folyékony állapotban a buborékok eltávolítására érdemes figyelmet fordítani, mert az apró levegőbuborékok ronthatják a kész kompozíció szépségét. Egy-egy epoxy gyantával készült vágódeszka vagy tálaló teljes száradásához egy-két nap szükséges, ezt követően az adott konyhai eszközt csiszolják, majd olajjal kezelik. Bakos Gergő a természetes fakezelő olajok híve, amelyek nem veszélyesek az egészségre, hiszen ezeket az eszközöket a konyhában használják majd.

Így készülnek epoxy gyantával egyedi konyhai eszközök

Havas Dóra és Kárai Dávid egyaránt egy-egy vágódeszkát készítettek. Mivel mindketten az 1664 Blanc nagykövetei, így igyekeztek a francia márka hangulatát visszaadni az újonnan készülő darabokban is. Dóra a sárga és kék színeket vegyítette az epoxy gyantában, míg Dávid egy fehér-sárga kompozícióban gondolkodott.

Így készülnek epoxy gyantával egyedi konyhai eszközök
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.