Forrás: Getty

Ezért legyen nálatok is napelem a háztetőn

A legnyilvánvalóbb érv: megtérülő beruházás

Egyszer kell kifizetnünk, aztán csak hagyni, hogy tegye a dolgát. A napelem telepítése egyszeri befektetést igényel, ami ugyan borsosabb kiadást jelenthet a családi kasszának, karbantartási költsége viszont minimális. Akár 25-30 évig is hibátlanul működik, ilyen időtávon pedig a megtakarított villamosenergia árával garantáltan megtérülő befektetés lesz belőle. Ne feledd: egy megfelelően megtervezett napelemes rendszer képes lehet kiváltani otthonod villamosenergia-fogyasztásának jelentős részét. Arról nem is beszélve, hogy növeli ingatlanunk piaci értékét – és segíti is az értékesítést. Azaz ha otthonunk eladósorba kerülne, nem csak magasabb áron dobhatjuk piacra, de vonzóbb is lesz a potenciális vevők szemében.

Ezért legyen nálatok is napelem a háztetőn
Forrás: Getty

A legstabilabb ok: függetlenség

Az energiaválság kellős közepén tapasztaljuk csak meg igazán, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a piaci viszonyoknak. A legjobb, amit tehetünk, ha tudatosan lazítunk ezen a köteléken – azaz amit csak tudunk, magunk termelünk meg. Egy napelemes rendszernek hála otthonunk energiaszükségletét jelentős részben például magunk is biztosíthatjuk, és nem kell többet aggódva figyelnünk az energiaárak ijesztő tendenciáit. Megfelelő rendszer kiépítésével ráadásul az éppen fel nem használt energiát eltárolhatjuk kevésbé napsütéses nap- vagy időszakokra.

A legnagyobb garancia: napsütésből van elég

Örökké változó és mindig újabb kihívásokat hozó világunkban kevés olyan fontos dolog van, mint a kiszámíthatóság. Márpedig a napsugarakra januártól decemberig számíthatunk. Hazánkban éves összehasonlításban kimondottan magas a napsütéses órák száma (meghaladja a 2000 órát), ráadásul a napelem felhős időben és a téli időszakban is képes energiát termelni.

A legzöldebb érv: csökkentheted az ökológiai lábnyomod

Noha nem kézzel fogható haszon, de legalább olyan fontos, mint az előzőek: megújuló energiaforrásra alapozni családunk jövőjét az egyik legfontosabb, legtudatosabb döntés, amit meghozhatunk. A napenergia tiszta, környezetbarát, károsanyag-kibocsátástól mentes, ezzel érdemben csökkenti a nyomást, amit a környezetre teszünk. És nem utolsó sorban: nincs annál hatékonyabb tanító eszköz, mint jó példával elöl járni. Ha környezetbarát megoldásokkal gyermekeink mindennapjainak szerves részévé tesszük a fenntarthatóságot, számukra már magától értetődő lesz, hogy ez a legjobb út, amin járhatnak.

És itt a legaktuálisabb indok: most állami támogatás is jár hozzá!

Ha napelemben gondolkodtok, nem érdemes halogatni a döntést, most ugyanis jelentős állami támogatást igényelhettek hozzá. A Napenergia Plusz program napelemes rendszerek (napelem, tároló- és más kapcsolódó eszközök) telepítéséhez, csatlakoztatásához, illetve üzembe helyezéséhez nyújt anyagi segítséget családi házak, ikerházak és sorházak esetén.

A pályázatra 2024. január 15-től lehet jelentkezni, előregisztrációra a pályázati felületen keresztül van lehetőség.

Amit a Napenergia plusz program 2024-ről tudni érdemes:

  • Összesen 75 milliárdos keret áll rendelkezésre. A program addig fog tartani, amíg ez a keret ki nem merül. Összesen több mint 15 000 háztartás jut majd támogatáshoz ilyen módon.
  • Egy háztartás akár 5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is kaphat, azonban 34% önerőre is szükség van. Az állam a költségek 66%-át állja a nyerteseknél (tehát gyakorlatilag minden forintunkhoz hozzátesz kettőt támogatásként) 
  • A programban napelemes rendszerek (napelem, tároló és más kapcsolódó eszközök, például inverter) telepítésére, csatlakoztatására, illetve üzembe helyezésére kaphatunk támogatást. 
  • Kizárólag új beruházásokra jár a támogatás – meglévő rendszer bővítésére, cseréjére vagy felújítására nem.
  • A támogatás a pályázó állandó lakhelyéül szolgáló családi házon, sorházon vagy ikerházon végrehajtott beruházáshoz adható.
  • A támogatásra olyan magánszemélyek jogosultak, akik rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, állandó magyarországi lakóhellyel, emellett legalább résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek az érintett ingatlanon. Egy lakóingatlanra csak egy támogatási kérelem nyújtható be.
  • A pályázati adminisztráció, a tervezés és engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, valamint a telepítés munkadíja is elszámolható. 
  • A rendszer 4-5 kW teljesítményű inverterrel, valamint 7,5-10 kWh kapacitású tárolóval kell, hogy rendelkezzen. A napelem panelek teljesítménye legfeljebb az inverter teljesítményének 120%-a lehet.
  • A pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el, tehát kulcsfontosságú minél hamarabb beadni a pályázatot. Célszerű a lehető leggyorsabban regisztrálni, illetve beadni a pályázatot. 

A cikk támogatója az E.ON.

Ezért legyen nálatok is napelem a háztetőn
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.