Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

Vannak városok, ahol megszokott, hogy az emberek akár még húsznál is kevesebb négyzetméteren élnek. A mai ingatlanárak mellett ezek a megoldások már nálunk sem ritkák, és bizony egyre nagyobb szükség lesz azokra a szakemberekre, akik ezekbe az otthonokba is lelket visznek a praktikum mellett. Jó gyakorlat volt ez Konrád Józsefnek is, az éppen akkor alapított Bunkerdolphin belsőépítészének. – Egy ismerős ismerőse volt az újlipótvárosi lakás tulajdonosa, és a projekt elején még nem volt egyértelmű, hogy ő maga költözik-e be, vagy esetleg kiadja. Amikor elkészült, a bátyja vette használatba a lakást, és kifejezetten szeretett itt lakni – mesél a tervező.

A régi, szép részletekkel rendelkező ház legfelső emeletén eredetileg cselédlakás lehetett, és ehhez mérten nemcsak az alapterület apró, de a belmagasság is mindössze 2,3 méter. Szerencsére komoly műszaki problémával, beázással, penésszel nem kellett megküzdeni. – Nagyon jól megtaláltuk a hangot a tulajdonossal, kifejezetten jó projekt volt ez ilyen szempontból is – mondja a tervező, aki pályáját építészként kezdte. Első lépésként az alaprajzot kellett újrarajzolni. A kis lakást korábban falakkal tagolták, külön fél négyzetméteres konyhát, egy fürdőt és folyosót is leválasztottak a térből. A kezdeti tervek kifejezetten ambiciózusak voltak. A tulajdonos szerette volna a lakás feletti padlásrészt beépíteni, és egy nagystílű, belső kétszintes lakást létrehozni. A másik ötlet az volt, hogy a szomszéd ház kis lejtésű tetejét igénybe véve egy tetőteraszt csatoljanak a belső térhez, ami az ablakon át könnyen elérhető lett volna. Végül jogi, szervezési és anyagi okok miatt egyik bővítés sem valósult meg, így maradtak az adott falakon belül.

Mi mindenre jó a beépített bútor?

A tagolt tereket először is egybenyitották, a cél az volt, hogy a felesleges tagolás megszüntetésével nőjön a tér. Az új elrendezésben csak a fürdő-wc különül el a lakás többi terétől, és megfelelő tervezéssel a szobát is sikerült kissé intimebbé varázsolni. A megfelelő elrendezést és a funkciókat is beépített bútorokkal oldotta meg a tervező. – Gyakran használom ezt a módszert, ez egyfajta térszerkesztésmód is számomra – mondja a belsőépítész. – Sok lakásban vannak olyan falegyenetlenségek, logikátlanságok, amelyek a falak és a tér összevisszaságát okozzák. Ezeket úgy lehet egyszerű, letisztult síkokra bontani, hogy a máshol felesleges dolgokat ezekre a kihasználatlan terekre osztja be az ember. A megoldás a beépített bútor. A tervezőnek kell látnia, hova kell a szükséges extra tömeget odatoldani, és az oda tervezett beépített bútornak meg is kell találni az adott helyen legjobb funkcióját.

A Gyöngyház utcai lakásban ilyen az a „szekrényfal”, ami az előtértől leválasztja a szobát. Korábban a lakásba lépve rögtön a szobában találta magát az ember, így viszont sokkal intimebb lett a belső tér. A beépített bútor természetesen nem csak szekrény, egybefolyik itt a több síkra nyíló szekrény és a polc. A másik helytakarékos és látványos megoldás a régi beépített szekrény helyén elhelyezett konyha. A fal beugrásában végül teljes értékű főzőfülke jött létre, még mosogatógépnek is sikerült helyet találni. A kompakt elrendezést egységbe foglalja a különleges burkolat, ami felülről is keretezi a bútort.

Nem csak a gyerekeknek járnak a színek!

A Bunkerdolphin valódi márkanévvé vált, a Konrád József által megtervezett terek nagyon jól átgondoltak, és hangsúlyozottan színesek. Az elmúlt évek szürke-bézs minimálja vagy a szintén hódító élénk színű retró enteriőrök helyett a vidám, játékos, pasztelles árnyalatok uralkodnak ebben a lakásban is. – Mindig is zavart, hogy a felnőtteknek szánt tárgyakból, bútorokból, ruhákból, lakberendezésből mintha mindig kimaradnának a színek. Ráadásul amikor egy fix keret áll rendelkezésre, akkor a különféle árnyalatokkal akár kevés ráfordítással is elérhető az extra tartalom, amivel izgalmat lehet csempészni a térbe. Itt is igaz, hogy a a jádezöld szekrény anyaga az egyik legkedvezőbb árú bútorlap a piacon. – magyarázza a tervező.

A lakásban a szekrény zöld tömbje csak az egyik árnyalat, a vidám, fényt sugárzó sárga, a konyhába került hússzínű csempe és a kék kanapé nagyon is összepasszol. Az egységet hangsúlyozza a csíkos tapéta is, amely nemcsak a belmagasságot nyújtja meg optikailag. – A tapéta hangsúlyos gesztus lett a berendezésben, fontos volt, hogy a szekrény mögé is befusson, sőt a bejáratnál a tükör mögötti falra is került belőle. Így lett a lakás szerves része, és nem egy önmagában lévő elem.

Minták és tárgyak

A nem túl nagy költségvetés ellenére a burkolatok kifejezetten látványosak. A fürdő padlójára és falára is a most nagyon divatos terrazzo minta egyfajta felnagyított verziója került. A fekete keretes zuhanykabin letisztultsága jól kiegészíti a játékos mintát. A lakás játékossága, vidámsága a kiegészítőkben is visszaköszön. Korábbi idők dísztárgyai is megjelennek vizuális poénként, új életet kapva az új környezetben.

A részletek átgondoltsága és a gondos tervezés miatt a lakás sokkal nagyobbnak érződik, mint amekkora. Természetesen a kis terekben szükséges kompromisszumokat itt is meg kellett hozni, az alváshoz minden este ki kell nyitni a kanapét, és többfunkciós megoldásokat is be kellett vetni. Mégis nagyon jól használható tér jött létre, ami igazolja, hogy kis helyen is lehet nagyon stílusosat alkotni.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.