Szívből jövő értékmentés – Egy budafoki villa új élete

Régiből korszerűt

A ház meglehetősen elhanyagolt állapotban került Ági és Péter tulajdonába, de csodás adottságait megőrizve úgy korszerűsítették, hogy már az előtérbe lépve pazarul elegáns kép tárul elénk. A régi polgári enteriőröket idéző, de mégis modern hatást keltő terek a majdnem négyméteres belmagasságnak is köszönhetően a tágasság luxusérzetét adják.

„A villa 1896 körül épülhetett, mivel az egyik ajtófélfába vésve ezt az évszámot találtuk a felújítás során” – meséli Ági. „Valószínű, hogy cseh mesteremberek építhették, mivel erre utaló feliratok is előkerültek. A férjemmel mindketten az eredeti pompájában szerettük volna látni a házat, és erre törekedtünk Garas Zsolt építésszel egyetértésben az egész tervezési folyamat ideje alatt.”

„Bár a terek és a körbejárhatóság indoka lehetne a klasszikus berendezésnek, mi nem szerettünk volna múzeumérzetet az otthonunkban, emiatt a bútoraink nagy része egyszerű vonalú. Az volt az elsődleges számunkra, hogy az alapanyagok, a burkolatok, a nyílászárók készüljenek minőségi anyagokból, a berendezés és a falszínek majd évről évre alakulnak. Ahogy telik az idő, és itt élünk, már mi is látjuk, hogy melyik falra milyen színt szeretnénk, és melyik szőnyeg hol mutat a legjobban.”

Fejős Miklós festőművész alkotása díszíti a nagypolgári hangulatú nappali falát.

Minőségi burkolatok

Ágiék gőzölt akác parkettát választottak a nappali és a hálószobák padlójára és finom színű és mintájú cementlapokat a konyha, étkező és fürdőszobák
burkolatának. Sikerült pár darab cementlapot megmenteni az eredeti burkolatból is, ezeket újrahasznosították, és most a spájz padlóját díszítik. A nyílászárók a legtöbb helyen sajnos menthetetlenek voltak, kivéve a télikertbe vezető ajtó és két ablak, valamint a nappaliból nyíló két ajtó. Ezeket felújították, és most diszkréten emlékeztetnek az épület valódi korára. A többi nyílászárót letisztultabb vonalvezetéssel, de a már meglévőkhöz hasonló stílusban méretre gyártatták egy céggel.

A könyvek szeretete 

Komoly könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetnek a házigazdák, hiszen a télikert kivételével minden helyiségben találhatunk belőlük. A nappaliban üvegezett könyvszekrényben sorakoznak a kötetek, míg Péter dolgozószobájában minden falon plafonig érnek a roskadásig telepakolt polcok. A hatalmas méretű kortárs festmények mellett a könyvek foglalják el a legnagyobb falfelületeket, ezzel igazán otthonossá téve a házat. Ági életében különös jelentőséggel bír az irodalom iránti rajongás, az őszi könyvhétre neki is megjelenik az első krimije, ottjártunkkor már az utómunkákon dolgozott.

Növénymennyország

Ha a növények álmodoznának, akkor minden bizonnyal álmaik netovábbja Ágiék télikertje volna, ahol minden adott a növényboldogsághoz. A napfényes, ablakokkal körbevett, kifejezetten a zöldek számára kialakított tér teljes feltöltődést ad a tulajdonosoknak is, hiszen az itt töltött idő, legyen az kávézás, borozás vagy bármilyen tevékenység, mindenképp kikapcsolódást nyújt. Az osztott ablakok szinte egészen a plafonig érnek, így az árnyékoláshoz római rolókra esett a választás, ezzel fokozhatják a hely eleganciáját, és a bejövő fényt is egyszerűen szabályozhatják. A cementlap színének egyik kékes árnyalata, a bézs és a fehér kombinációja lett a befutó, így finoman összekapcsolódnak a padlóval a textilek, kiegészülve a burjánzó növényekkel.

A kert ültetés alatt

„A telken egy hatalmas orgonabokor és egy formás fügefa kivételével nem sok növény vészelte át a teljes felújítást. Mint a legtöbb építkezésnél, a kertrendezés maradt nálunk is az utolsó feladat egyike. Már »csak« az elültetett bokrok és fák burjánzására várunk, és akkor az összhatás is olyan lesz, amilyennek megálmodtuk. Ahogy az időjárás engedte, a teraszt és a kertet azonnal használatba vettük, gyakran grillezünk és fogadunk vendégeket, a hatalmas teraszunk szinte második nappaliként funkcionál a nyári hónapokban.”

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.