Stílusos kislakás történelmi épületben

Budapest számtalan titkot rejt, ezek egyike a Lánchídhoz közeli, 1860-ban épült bérház, melynek bejáratát hatalmas fák árnyékolják. Ha jobban megnézzük, gyönyörű, romantikus stílusú homlokzatok néznek az utcára, a kapun belépve pedig valóban lélegzetelállító a látvány, a Máltás Hugó tervezte épület a mediterrán világ palotáinak letűnt báját idézi, amit még fokoznak a gangok között kifeszített szárítókötelek is.

Varga Judit Csuti látványtervező, aki számtalan nemzetközi és magyar produkció látványát álmodta már meg, itt, az első emeleten talált rá az egyszobás, elszomorító állapotban lévő lakásra. – A környék hangulata megfogott, a ház belső udvara gyönyörű volt, de a lakásba belépve azt gondoltam, szó sem lehet róla. Aztán, amikor még hónapokkal később sem adták el a bonyolult tulajdonviszonyok miatt, mégis megvettem – meséli.

Ez a kislakás remek példa arra, hogy a galériának nem kell nyomasztónak lennie.

Újratervezett alaprajz

A munka nem bizonyult kisebbnek, mint amilyennek első látásra tűnt. Az éppen négy méter feletti belmagasság megengedte, hogy galériát
építsenek, sőt, a nappaliban volt is korábban, de nem igazán használható elrendezésben. Emellett az alaprajzot is módosítani kellett, hogy a kiadásra szánt lakásban többen is kényelmesen elférjenek, és megfeleljen a mai kor életmódjának. – A mostani lenti háló helyén volt a konyha, amit a nappaliba vittünk be. A fürdőszoba falát is mozgattuk, így lett végleges a földszinti alaprajz. A magassággal kicsit játszottunk, a legvékonyabb födémmel lehetett csak megoldani, hogy kényelmes legyen fent és lent is – mutatja a tulajdonos. Végül a galéria a lakás alapterületének középső részére került. Az udvari hálószoba felénél induló leválasztófalra bevilágítóablakokat tettek, hogy fent is legyen elegendő fény, a lépcső pedig a nappali egyik falánál vezet fel.

Régi és új elemek

A tervező nem véletlenül vett régi lakást, örömmel újíttatta fel az utcára nyíló, spalettás ablakokat, és a bejárati ajtó újragyártásánál is szigorúan követték az eredeti mintát. A nappaliban a parketta csiszolás után szintén menthető volt, ahogy a folyosó fekete-fehér kockás metlachiburkolata is.
A kis alapterületnél a tárolás mindig lényeges szempont, itt igazi bravúr, ahogy a kifejezetten kényelmes lépcső alatti részt teljesen beépítették, a mosó-szárítógépet is eltüntetve. A ruhák tárolásáról is beépített szekrény gondoskodik, a galéria nappali felé eső végének látványos lezárása a nyitott polcrendszer, amely dekoratív elem és tároló egyben.

Tökéletesen megtervezett látvány

A berendezés azonnal elárulja a tulajdonos foglalkozását. A lakás bútorai cégének raktárából kerültek ide, a jó érzékkel válogatott midcentury darabok letisztult színharmóniában simulnak össze
a tölgypadlóval és a falakkal, amelyek másfél méter magasságig homokszínt kaptak. – Ennek praktikus oka volt, nagyon hamar koszolódott a fehér, viszont a nagy belmagasság miatt nehéz és drága lett volna az egészet újrafesteni. A lakás egyik leglátványosabb helye a fürdőszoba, amelybe lépve mintha egy gőzfürdőbe csöppennénk bele. A mozaikcsempével burkolt, meglepően tágas térben méretes épített zuhany, wc és mosdó is kényelmesen elfért. – A lépcső és a fürdőszoba: ezek különösen fontosak nekem, mindig odafigyelek, hogy kényelmesek, jól használhatóak legyenek – szögezi le a tulajdonos. A Jégverem utcai ház nem véletlenül rendszeres helyszíne a budapesti történeti sétáknak, ezzel a teljes felújítással pedig egy újabb lakása nyerte vissza fényét.

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.