Őrségi történet – Pihenés és feltöltődés ebben az őriszentpéteri házban

Régmúlt és jelen

„A telket egy keskeny ér szeli ketté, amelynek az egyik oldalán már a ’30-as években állt egy jellegzetes boronaház. Ennek a régi háznak az alapanyagait felhasználva épült a ’60-as években egy új lakóépület az ér másik oldalára. Majd az akkori tulajdonos a faszerkezetről lepucolta a vályogot, és a tetőszerkezetet teljesen újjáépítette” – meséli Szabó Gábor, a Szupernova belsőépítésze.

„Ebben az állapotában vásárolta meg a 2000 nm-es telken álló, 65 nm-es házat Krómer Ádám építész barátom, és vágtunk bele közösen a tervezésbe, majd a kivitelezésbe. Mivel mi magunk voltunk a megrendelők, az egész alkotási folyamat egy jutalomjáték volt számunkra.”

Komoly döntések

„A helyi szakemberek véleményére hallgatva és alapos mérlegelés után el kellett engednünk a faszerkezetet, mert a háznak nem volt alapja, és a fa alapanyag jelentős része szuvas volt és korhadt. Így mentettük az egyetlen menthetőt, a tetőszerkezetet. Biztonságos alap és téglafalak kerültek a meglévő és jó állapotú tető alá. A bontott fa egy részéből tűzifa lett, másik részéből jutott a szalafői skanzenbe, a harmadik kupacot itt, helyben újrahasznosítottuk, használati tárgyakat, virágvályút, padot, kerítést készítettünk belőle.”

Nosztalgia és rock and roll

Az előző tulajdonos egy asztalos volt, az ő emlékére jelennek meg a házban a kézműves eszközök. Az eklektikus hangulat fontos elemei lettek ezek a tárgyak, utalva a helybéliek mindennapjaira is. A falakat kortárs festmények teszik izgalmassá, köztük a legtöbb Gábor alkotása. Az otthonosság érzetét fokozzák a könyvek, itt van idő egy-egy kötetet leemelni a polcról, és elgondolkodni egy elénk kerülő vers mondanivalóján. Szenteket ábrázoló szobroknak is van helyük a házban, miközben az indusztriális kiegészítők is megjelennek. Ilyenek az ipari hangárlámpák, amelyek egykor a Fradi pálya megvilágítására szolgáltak. Most megmentve az enyészettől, különös hangulatot adnak a berendezésnek. Egy ilyen nyugodt és csöndes környezetben talán disszonánsan hangzik, de a ház szellemiségébe belefér, hogy a rock and roll legyen a mozgatórugója. Az itt töltött idő akár inspiráló lehet egy szám megírására is. Ehhez az ihlethez található itt gitár, lemezjátszó, erősítő és bakelitlemezek. Egy-egy lemez meghallgatása mindenképp nosztalgikus hangulatot teremt, és alkotásra ösztönöz.

Profi konyha és modern fürdő

A berendezés tervezésekor fontos volt a költséghatékonyság, emiatt sok megmentett, régi bútort is felhasználtak a dizájnban. Amit asztalossal, kifejezetten ide gyártattak, az a konyha volt, profi, kényelmes főzést segítő gépekkel kiegészülve. A könyvespolc és a zeneszekrény is Ádámék terve alapján készült. A fürdőszoba terrazzoburkolatot kapott, amire sokan rácsodálkoznak, pedig ez az anyag nem újkeletű, a dédnagymama házában vagy verandák burkolatánál is találkozhattunk már vele. Sőt, már az ókori Rómában is alkalmazták ezt a technikát, letisztult, egyszerű tónusai többnyire semleges színekből állnak össze, és így alkotnak egy mutatós, harmonikus összképet. E mellett a burkolat mellett csodásan mutat az ipari varrógép aljából kialakított mosdó és a bontásból újrahasznosított gerendapult.

Vérkeringésben maradni

„Őriszentpéter, az őrség fővárosa egyre több művészt, kézműves mestert vonz, különleges atmoszférája hatással van az itt élő emberekre. Szerencsés a ház elhelyezkedése, mert az utcájában éttermek, kézműves pékség, bisztró, Árpád-kori katolikus templom található, termelői piacon tudunk vásárolni és ezekből az alapanyagokból főzni. Mindig akad munka a ház körül, és a barátokkal, családdal töltött idő felértékelődik, megtelik tartalommal.”

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.