Fontos tudnivalók a beépített bárpultról

Fontos tudnivalók a beépített bárpultról

Kis és nagy konyhákba egyaránt passzol a reggelizőpult, vagy akinek jobban tetszik, a bárpult. A kicsibe a rendes méretű asztal helyettesítésére szolgálhat, a nagy konyhákban pedig a rendes méretű mellé, amolyan kiegészítő asztalként illesszük!

Ötletládához ad!

Sokan emlékszünk a ’80-as évekre, amikor a bárpult a lakások vágyott és divatos kiegészítője volt. A lakáskultúrában is ismétlődnek a divatirányzatok, ennek köszönhetően rövid kihagyás után ismét reneszánszát éli az ikonikus bútordarab. Azóta persze formálódott, csakúgy, mint a lakás térszerkezete. Amióta az amerikai konyhás nappali a sikk, a reggelizőpult ennek a kettős funkciót betöltő helyiségnek a részévé vált, gyakran térelválasztó szerepet tölt be, finoman érzékelteti a határt a konyha és a nappali között. Az egyterűség ellenére ugyanis nagyon fontos, hogy a konyha vizuálisan elkülönüljön a nappalitól. Ez megoldható a térbe fordított reggelizőpulttal, szinteltolással, de akár az álmennyezet is kaphat térelválasztó funkciót.

Három az egyben

Mi azonban maradjunk a reggelizőpultnál. Kisméretű konyhákban a leginkább helytakarékos megoldás, ha reggelizőpultot építünk. Ahol viszont elég nagy a konyha, sőt mellette akár étkező is elfér a lakásban, a rendes méretű asztalon túl kiegészítő megoldás lehet a reggelizőpult, amely a gyors étkezések remek kiszolgálófelülete. Egy reggelihez másképp készülünk, máshogy terítünk, mint egy családi ebédhez vagy vacsorához. Ide nem kell terítő, elég néhány alátét, de jó, ha elfér egy laptop is, hogy a reggeli kávé mellett megtudjuk, mi történt a nagyvilágban. Sokan annyira megszeretik az itteni számítógépezést, hogy a nap előrehaladtával a reggeliző munkaállomás lesz. Ha olyan szerencsénk van, hogy étkezőasztal is elfér a lakásban, jobb, ha az érintetlenül hagyjuk, a szobát ugyanis ünnepélyessé avatja, ha semmilyen más célra nem használjuk. A pulton viszont mehet a munka, itt minden elérhető közelségbe helyezhető, a számlatömbtől a sárga csekkeken át a mobiltelefonig. Ha pedig leszáll az este, a reggelizőpult új funkciót kap: bárpulttá lényegül. A hétvégi bulik újabban a lakásokból indulnak, itt zajlik az alapozás, az italok mellett pedig pár falatot be is kaphatunk indulás előtt. Egy szó mint száz, a többfunkciós bárpult praktikussá, izgalmassá teszi a konyhát, nem beszélve arról, hogy ha amerikai konyhába épül, egyfajta magasles-pozícióból engedi láttatni a lakás jó részét.

Ha akarom, reggeliző, ha akarom, munkaállomás

Ha akarom, reggeliző, ha akarom, munkaállomás

A legjobb hely

Kialakításakor érdemes figyelembe venni a családtagok számát és a konyha stílusát. Térelválasztás esetén pedig annak a helyiségnek a hangulatát is, amellyel határos. A bárpultot tehetjük szorosan a fal mellé, ez kis lakásokban megoldás. Ha viszont nem vagyunk helyszűkében, a nappali vagy az étkező és a konyha találkozásához kerüljön, ekkor a pult bisztróhangulatot teremt, lábazata tárolóegység is lehet. A pult állhat a konyhabútorral szoros egységben, de lehet attól elütő is. Érdemes azonban a konyha felújításakor megtervezni, nem pedig utólag belefabrikálni a térbe.

A lakás ezen része készülhet fából, állhat lábakon, és lehet téglából épített is, a legújabb trend pedig az üvegburkolat mögé rejtett LED-lámpákkal megvilágított bárpult. A bútorboltokban már 50 ezer Ft-tól lehet kapni partikra való mobil bárpultokat, ezzel szemben többmilliós tétel is lehet, ha klasszikus amerikai stílusú bárpultot szeretnénk építeni a lakás egyik szegletébe. A pultba polcok vagy igény szerint épített hűtőszekrény, mosogatógép, kávégép is kerülhet. A bárpultok árát a méreten kívül az anyagok határozzák meg: ha faburkolatot, rozsdamentes acélt vagy gránitot szeretnénk, jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

A méret a lényeg

Míg az étkezőasztal akkor a legkényelmesebb, ha a magassága 70-75 cm, a bárpult akkor ideális, ha a padlótól 110-140 cm-re helyezzük el. Fontos, hogy a különböző magasságú asztalokhoz különböző magasságú székekre lesz szükség. A fix bárszékeket két méretben gyártják, 67–77 vagy 65–75 cm-es magasságban, a liftes bárszékek ülőfelületének magasságát fokozatmentesen állíthatjuk 55–80 cm-es magasságig. A szék kiválasztásánál a pult magasságából vonjunk ki 30 cm-t, ekkor lesz harmóniában a kettő. A vásárlók általában a már megtervezett vagy kész bárpultokhoz keresnek széket, pedig célszerű inkább a székhez szabatni a pultot. n

A székhez szabassuk a pultot

A székhez szabassuk a pultot

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin