Kapolcsi búvóhely – Egy ház, ahol a csend beszél

Évek óta figyeltem a szomszédomban lévő ház hanyatlását, de nem tudtam, hogy ki lehet a tulajdonos, akinek jelezhetném a vételi szándékomat. Fogtam magam és a földhivatali papírok alapján megkerestem a gazdáját, aki nem is egyetlen ember volt, hanem egy hatalmas, egymástól távol élő rokonság. Így egy rögtönzött családi találkozót szervezve előálltam a tervemmel, és megvásároltam az akkor meglehetősen rozoga állapotú házat, amiben egy vaskályhán kívül más nem is volt.

„Az Erő legyen veled!”

A saját házam kertjének a felújítása kicsit nyögvenyelősen zajlott a rossz időjárás miatt, amikor arra gondoltam, inkább az új ház felújítására koncentrálnék. Nem is gondoltam át túlságosan az ezzel járó rengeteg feladatot, de kötöttem a sógorommal egy fogadást, amely szerint hat hét alatt kipofozom a házat. Ez a fogadás megadta a kellő lendületet, és kőműves barátommal nekiláttunk egy élhető, kényelmes élettér kialakításának. Ránk fért a Star Wars kultikus mondata, mert annyira alacsony volt az eredeti belmagasság, hogy az aljzatból még 70 cm mélyre ástunk, hogy egy magamfajta 190 centis pasas is kényelmesen elférjen a házban.

Felújítás fénysebességgel

Szerencsére a kőműves barátom a paraszti építkezés csínját-bínját ismeri, így nem okozott gondot a kétszárnyú teraszajtó beépítése, a ház kibővítése egy fürdőszobával és egy hálóval. Új tetőt is raktunk, bevezetésre került az áram, a víz. A csatorna és minden komfort nélküli ház hat hét alatt megszépült, kényelmessé vált. Az igazsághoz tartozik, hogy a kert nem lett kész, de a fogadásnak köszönhetően felgyorsultak az események, és a májusban elkezdett munkákat július elejére befejeztük. Mivel egész életemben kreatív területen dolgoztam, a belső tér kialakítása nem okozott nehézséget.

A koncepcióm az volt, hogy a kívül hagyományos megjelenésű házat üde színekkel dobjuk fel és a belső terek legyenek funkcionálisak, néhol meghökkentőek, de az eklektika ellenére jól illeszkedjenek egymáshoz a különféle tárgyak. Kell-e annál nagyobb kontraszt, minthogy egy Star Wars-os dohányzóasztal áll egy antik cserépkályha mellett? Az ablakkeretek türkiz színe is frissességet adott az épületnek, kívül-belül jól működik, illik a fehérre festett falakhoz és az erős színű képekhez is. Az óriási, piros keretben lévő James Bond-plakát is él a régi falon, illik a régi gerendákhoz és a szürke beltéri ajtókhoz. Üde, szellős berendezést szerettem volna, ami könnyen rendben tartható és a pihenést szolgálja.

Pazar terasz ólakból

A ház felújítása után az udvar frissítésén is dolgoztunk. Megerősítettük a régi ólak kőfalait és egy betonkoszorú segítségével biztonságossá is tettük, így hangulatos, védett teraszokat tudtunk kialakítani, kihasználva a meglévő adottságokat. Beszélgetésekhez, sütögetésekre alkalmas lett az udvar is. Mindig akad valami fejleszteni vagy csinosítani való, de az eltelt két évben megtaláltuk a bútorok, tárgyak helyét, és egy pihenésre, kikapcsolódásra való menedéket teremtettünk.

Mária az óraszekrényben

A ház falán található, használaton kívüli régi óraszekrényben kapott helyett a hely védőszentje, Szűz Mária, ő vigyáz a vendégek nyugalmára. A sok egyedi kiegészítő, a merész színválasztás, az egyszerű műanyag bútorok adják a ház különlegességét és kedves atmoszféráját. Jó érzékkel és stílusosan válogatott darabok töltötték meg élettel a két éve még düledező falakat.

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.