Kapolcsi búvóhely – Egy ház, ahol a csend beszél

Kapolcsi búvóhely – Egy ház, ahol a csend beszél

Valódi értékmentés történt, amikor András megvásárolta és felújította az omladozó falú, komfort nélküli parasztházat. Star Wars-rajongóhoz méltó átváltozás történt.

Ötletládához ad!

Évek óta figyeltem a szomszédomban lévő ház hanyatlását, de nem tudtam, hogy ki lehet a tulajdonos, akinek jelezhetném a vételi szándékomat. Fogtam magam és a földhivatali papírok alapján megkerestem a gazdáját, aki nem is egyetlen ember volt, hanem egy hatalmas, egymástól távol élő rokonság. Így egy rögtönzött családi találkozót szervezve előálltam a tervemmel, és megvásároltam az akkor meglehetősen rozoga állapotú házat, amiben egy vaskályhán kívül más nem is volt.

„Az Erő legyen veled!”

A saját házam kertjének a felújítása kicsit nyögvenyelősen zajlott a rossz időjárás miatt, amikor arra gondoltam, inkább az új ház felújítására koncentrálnék. Nem is gondoltam át túlságosan az ezzel járó rengeteg feladatot, de kötöttem a sógorommal egy fogadást, amely szerint hat hét alatt kipofozom a házat. Ez a fogadás megadta a kellő lendületet, és kőműves barátommal nekiláttunk egy élhető, kényelmes élettér kialakításának. Ránk fért a Star Wars kultikus mondata, mert annyira alacsony volt az eredeti belmagasság, hogy az aljzatból még 70 cm mélyre ástunk, hogy egy magamfajta 190 centis pasas is kényelmesen elférjen a házban.

Felújítás fénysebességgel

Szerencsére a kőműves barátom a paraszti építkezés csínját-bínját ismeri, így nem okozott gondot a kétszárnyú teraszajtó beépítése, a ház kibővítése egy fürdőszobával és egy hálóval. Új tetőt is raktunk, bevezetésre került az áram, a víz. A csatorna és minden komfort nélküli ház hat hét alatt megszépült, kényelmessé vált. Az igazsághoz tartozik, hogy a kert nem lett kész, de a fogadásnak köszönhetően felgyorsultak az események, és a májusban elkezdett munkákat július elejére befejeztük. Mivel egész életemben kreatív területen dolgoztam, a belső tér kialakítása nem okozott nehézséget.

A koncepcióm az volt, hogy a kívül hagyományos megjelenésű házat üde színekkel dobjuk fel és a belső terek legyenek funkcionálisak, néhol meghökkentőek, de az eklektika ellenére jól illeszkedjenek egymáshoz a különféle tárgyak. Kell-e annál nagyobb kontraszt, minthogy egy Star Wars-os dohányzóasztal áll egy antik cserépkályha mellett? Az ablakkeretek türkiz színe is frissességet adott az épületnek, kívül-belül jól működik, illik a fehérre festett falakhoz és az erős színű képekhez is. Az óriási, piros keretben lévő James Bond-plakát is él a régi falon, illik a régi gerendákhoz és a szürke beltéri ajtókhoz. Üde, szellős berendezést szerettem volna, ami könnyen rendben tartható és a pihenést szolgálja.

Pazar terasz ólakból

A ház felújítása után az udvar frissítésén is dolgoztunk. Megerősítettük a régi ólak kőfalait és egy betonkoszorú segítségével biztonságossá is tettük, így hangulatos, védett teraszokat tudtunk kialakítani, kihasználva a meglévő adottságokat. Beszélgetésekhez, sütögetésekre alkalmas lett az udvar is. Mindig akad valami fejleszteni vagy csinosítani való, de az eltelt két évben megtaláltuk a bútorok, tárgyak helyét, és egy pihenésre, kikapcsolódásra való menedéket teremtettünk.

Mária az óraszekrényben

A ház falán található, használaton kívüli régi óraszekrényben kapott helyett a hely védőszentje, Szűz Mária, ő vigyáz a vendégek nyugalmára. A sok egyedi kiegészítő, a merész színválasztás, az egyszerű műanyag bútorok adják a ház különlegességét és kedves atmoszféráját. Jó érzékkel és stílusosan válogatott darabok töltötték meg élettel a két éve még düledező falakat.

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin