Jelenné vált múlt – Egy napsütötte villalakás a Gellérthegyről

A barátságos, sötétsárga épület az 1930-as években épült, és látható, hogy a benne lakók szeretettel gondozzák. A kertet különösen! „A járókelők gyakran megállnak, és az utcáról csodálják a növényeinket” – mutat körbe mosolyogva vendéglátónk, Judit, aki a négylakásos ház egyik lakója, és egyszerűen imádja a növényeket.

A lépcsőházban korabeli mintás cementlap burkolat és szép kőlépcső visz fel az emeletre, ahol a régen a teljes szintet elfoglaló hatalmas lakást a háború után kettéválasztották. Ezek közül az egyikben él Judit fiával immár 18 éve. „Gyerekkorom óta azt gondoltam, hogy egy ilyen régi villalakásban szeretnék lakni. Amikor a kisfiam egyéves volt, valóra vált ez az álmom” – meséli a tulajdonos. Természetesen a lakás nem olyan volt akkor, mint most, amikor a lenyűgöző térbe lépünk. Amikor Juditék megvették, egy korábbi kor minden eleme megvolt itt a narancssárga konyhabútortól a linóleumpadlóig. A beköltözéshez néhány dolgot azonnal ki kellett cserélni, például a belső ajtók sárga katedrálüvegeit. Az alaprajz és a hangulat azonban tökéletes volt. A hatalmas nyílászárókon csak úgy árad be a fény, a kilátás a budai hegyekre lélegzetelállító, és még egy terasz is tartozik a lakáshoz. A kis család új parkettával, konyhabútorral és fürdőszobával el is kezdhette itt közös életét. Az igazán komoly felújításra nyolc év múlva került sor.

Fényben úszó terek

A leválasztott lakások sokszor egészen szerencsétlen alaprajzzal rendelkeznek, de Juditéknak szerencséje volt. Az előszobából nyílik a fürdőszoba és a konyha, amihez kamra is tartozik. Továbbhaladva Botond szobájába léphetünk, vagy továbbjuthatunk a nappaliba. Innen érhető el a hálószoba és a terasz is. „Nemrég kikértük a levéltárból az eredeti terveket, és világosan látszott, hogy az egyben lévő felső szint lakásának étkezője volt az, ami nálunk a gyerekszoba lett. Ezért van két bejárata is, az egyiken a vendégek léphettek be, a másik közelebb esik a konyhához, ezen át szolgálták fel az ételeket” – mutatja Judit. A terek nagyok, még a fürdőszobának is sok négyzetméter jutott. Étkező sajnos csak a konyhában fért el, ez az egyetlen, amiből a háziasszony nagyobbat szeretne.

A második felújítás egyik legfontosabb eleme a külső nyílászárók cseréje volt. A tulajdonos, bár a ház nem műemlék, mégis tiszteletben tartotta a régi elemeket, és az új, modern, hőszigetelt bukó-nyíló ablakokat a régi kiosztás és méret alapján készíttette el. A kilátást nem is takarja el semmi, hiszen ide sehonnan nem lehet belátni. A napfény végigjárja a lakást, Judit hálószobájának kiugrójánál kel a nap, majd a nappalit és teraszt megkerülve megy le, esténként narancsszínbe borítva a nappali falát. Jó adottság, hogy a konyhának és a fürdőszobának is hatalmas ablaka van, a fürdőben ezt tejüveggel tették átláthatatlanná.

Régi és új

Juditnak komoly gyűjteménye van, családjának minden ágáról őriz értékes emlékeket és tárgyakat. A berendezésnek fontos elemét alkotják a régi bútordarabok, amelyek annak ellenére használatban vannak, hogy egy-egy modernebb megoldás talán kényelmesebb lenne. A tulajdonos azonban így mindig szeretettel emlékezhet nagymamájára, amikor egy ruháért nyúl a régi szekrénybe. A gyűjteményt régi családi fotók, a grafikus nagymama alkotásai is kiegészítik. Judit ráadásul maga is szeret régi-új tárgyakat beszerezni, rendszeresen bújja az internetes árverési oldalakat, piactereket és a régiségpiacokat. „Mindig találok valami érdekeset, amire nem is kell túl sokat költenem. A legújabb szerzeményem egy art deco lámpa, amit még át kell vezetékelni” – mutatja a hálószobába került látványos darabot.

A gyűjtemény kiemelésére is tökéletesen alkalmas az a lakberendezési trükk, amit minden szobában bevetettek. A fehér falak és világos faparketta kiegészítésére mindegyik helyiség egyik falát vagy falrészletét valamilyen élénk, telített színnel emelték ki. A nappali különleges sötétzöldje, az előszoba vöröse, a konyha lilája meglepő és mégis klasszikus hatású hátteret ad a tereknek. Az örökölt bútorok és dísztárgyak mellett ugyanúgy kerültek ide megmentett régiségek, például a nappali egyik perzsaszőnyege, és nagyáruházi bútorok is. Fontos szempont a tulajdonos számára, hogy olyan darabokat vegyen, amelyekben kevésbé tesz kárt a mindent beragyogó napfény. Nem is gondolkozott, hogy fehér fotelt válasszon-e a nappaliba. „Ezeket nem is sajnálom – mondja. – Tudom, hogy az ízlésem is változhat néhány év alatt, így le is cserélhetem őket.” A modern élet igényeihez való többi bútor egy része látványos, gyarmati ihletésű darab, ami szép harmóniában simul össze a biedermeier és az art deco örökséggel. A lakás tökéletesen hozza a mindennapi élethez szükséges funkciókat, a sok fény és a háromméteres belmagasság miatt levegős, nem nehezítik el a régi bútorok sem. A tárolást a kamra mellett egy nagy gardrób is segíti, ami a fürdőszoba mögött rejtőzik. A háziasszony, aki nagyrészt otthonról végzi munkáját, főzni is szeret, és rendszeresen hív vendégeket, akiknek örömmel terít a családi örökségből származó és általa talált étkészletekkel.

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.