Izgalmas eklektika – Egy belvárosi lakás titkainak nyomában

Izgalmas eklektika – Egy belvárosi lakás titkainak nyomában

Bátorság, merészség és fiatalos energia jellemzi leginkább ezt a belvárosi lakást, melynek tulajdonosa, egy ifjú hölgy a tágabb baráti körből választott szakmai segítséget a tér kialakításához. A végeredmény egy látványos, meglepő részletekkel teli otthon, mely kis alapterülete ellenére a tulajdonos minden igényének tökéletesen megfelel.

Ötletládához ad!

Hagyományos gangos ház harmadik emeletén bújik meg ez az otthon Budapest belvárosában. A második világháborút követő lakásfelszabdalások és társbérletek korszakában létrejött lakást hasonló aránytalanságok jellemezték, mint sok másikat a fővárosban: óriási belmagasság, nagy alapterületű szobák, kicsi, szűkös, sötét konyha és fürdőszoba – nem éppen ideális otthon egy fiatal nőnek, aki tágas, napfényes terekre vágyik, szeret vendégeket fogadni és főzőcskézni, és aki a munkája révén ugyan sokat utazik, de gyakran dolgozik otthona kényelméből is. Nem csoda tehát, hogy vendéglátónk úgy döntött, felújítja a számára nem épp ideális adottságokkal rendelkező ingatlant – a tervezéshez és kivitelezéshez pedig szakmai segítséget kér.

TERVEZŐ AZ INSTAGRAMRÓL

Tágabb baráti köréből már évek óta ismerte Balázs Lillát, aki éppen akkoriban fordult eredeti szakmája, az ékszertervezés területéről a lakberendezés, belsőépítészet felé. „Eleinte csak Instagramon követtem, nagyon tetszettek a munkái, a sok zöld, a vagányság, a merész megoldások – meséli vendéglátónk. – Aztán amikor eldöntöttem, hogy felújítom a lakást, már egyértelmű volt számomra, hogy ebben csak és kizárólag ő lehet majd a partnerem. Egyetlen konkrét kérésem volt: a korábbi munkáiban látott fémkeretes üvegajtókat valahol mindenképpen építsük be az én lakásomba is!”

RÉGI TEREK, ÚJ FUNKCIÓK

A szakmai segítségre nagy szükség volt, ugyanis a terek arányait és funkcióit jelentősen át kellett alakítani. A lakás eredetileg két nagy szobával rendelkezett, melyek között szűkösen beszorítva helyezték el a mosdót, a fürdőszobát és az aprócska, sötét konyhát. Balázs Lilla a tőle megszokott bátorsággal az udvarra néző szobát kettéosztotta, így abból egy kisebb, ámde hálószobának éppen ideális méretű, csendes teret tudott kialakítani, mellette pedig bőven elfért az elegáns fürdőszoba.

A régi fürdőszoba és a konyha egybenyitásával pedig létrejött egy remekül használható, pultos konyha, amely mind főzésre, mind vendégfogadásra kiválóan alkalmas. „Egyedül az utcai, nagyobb szobához nem nyúltunk, mely gyakorlatilag egyszerre funkcionál nappaliként és home office-ként” – meséli a tervező.

A tulajdonos által említett nagy, fémkeretes üvegajtók a fürdőszobát rejtik, illetve optikai térelválasztóként működnek a fürdőt és hálót, illetve azok előterét magában foglaló intim szféra, valamint az étkezőt és a nappalit tartalmazó publikus terek között. „A tervezés során nagyon fontos volt, hogy a sok stílus, hangulat és korszak között valamilyen vizuális összefüggés, átkötés kialakuljon – mondja Balázs Lilla. – A hálószoba egyértelműen etnó hatású, tele földszínekkel, bézzsel, természetes felületekkel – ennek egy-egy eleme megjelenik a középső térben, vagyis a konyhában is. Az elegáns, dzsungelhangulatú, zöld tapétás fürdő fémkeretes ajtaja a konyhában is felbukkan, ahol ugyancsak a fürdőre rezonál a munkapult feletti csempe színe. A konyhában megjelenő retró elemek pedig – például a nagypapától örökölt falióra – visszaköszönnek a nappaliban, ahol már egyértelműen ez a nosztalgikus stílus dominál és ahol számos korábbi kedvenc bútort és kiegészítőt gond nélkül el tudtunk helyezni. Minden térben egyszerű, fehér falakat és mennyezetet alkalmaztam, ez is hatásos eszköz arra, hogy a lakás különböző hangulatú helyiségeit egységben tartsuk” – teszi hozzá a tervező.

KINCSEK A NAPPALIBAN

Hogy melyek ezek a kiegészítők? Például a különleges hangulatú festmény a nappali kanapéja fölött. „Ez a kép egy régiségkereskedőtől került hozzám – meséli a tulajdonos. – Eredetileg egy barátnőm látta meg, és amint én is találkoztam a képpel, tudtam, hogy ez az enyém, engem vár – haza is hoztam ide, ebbe a lakásba, és azóta főhelyen tartom a nappalimban. Úgy megfogott a hívogató, ’gyere velem’ hangulata, hogy ehhez igazítottam a nappali színeit, így hát tagadhatatlan, hogy például a kanapé kiválasztásában is érvényesült egyfajta ’gombhoz a kabátot’ elv!”

„A végeredmény ezért eklektikus, de nagyon harmonikus is, és erre különösen büszke vagyok!

A HELY SZELLEME: EKLEKTIKUS

A stílusbeli sokféleség egyébként részben magának az épületnek is köszönhető. „Ez egy 1887-ben épült ház, hagyományosan nagy polgári terekkel, hatalmas fa nyílászárókkal. Nem volt kérdés, hogy ez utóbbiakat megmentjük, ahogyan a parketta is meghatározó burkolat maradt a nappaliban. Ezek már eleve meghatározták, hogy milyen lesz a lakás alaphangulata. Mi »csak« néhány érdekes, szokatlan, váratlan elemmel, izgalmas tapétákkal, kortárs darabokkal egészítettük ki, annak érdekében, hogy mégis egy 21. századi igényekre szabott, illetve természetesen a fiatal tulajdonos életmódjához illő, vidám, látványos részletekkel teli tér jöhessen létre – teszi hozzá Lilla. – A végeredmény ezért eklektikus, de nagyon harmonikus is, és erre különösen büszke vagyok!”

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin