Izgalmas eklektika – Egy belvárosi lakás titkainak nyomában

Izgalmas eklektika – Egy belvárosi lakás titkainak nyomában

Bátorság, merészség és fiatalos energia jellemzi leginkább ezt a belvárosi lakást, melynek tulajdonosa, egy ifjú hölgy a tágabb baráti körből választott szakmai segítséget a tér kialakításához. A végeredmény egy látványos, meglepő részletekkel teli otthon, mely kis alapterülete ellenére a tulajdonos minden igényének tökéletesen megfelel.

Ötletládához ad!

Hagyományos gangos ház harmadik emeletén bújik meg ez az otthon Budapest belvárosában. A második világháborút követő lakásfelszabdalások és társbérletek korszakában létrejött lakást hasonló aránytalanságok jellemezték, mint sok másikat a fővárosban: óriási belmagasság, nagy alapterületű szobák, kicsi, szűkös, sötét konyha és fürdőszoba – nem éppen ideális otthon egy fiatal nőnek, aki tágas, napfényes terekre vágyik, szeret vendégeket fogadni és főzőcskézni, és aki a munkája révén ugyan sokat utazik, de gyakran dolgozik otthona kényelméből is. Nem csoda tehát, hogy vendéglátónk úgy döntött, felújítja a számára nem épp ideális adottságokkal rendelkező ingatlant – a tervezéshez és kivitelezéshez pedig szakmai segítséget kér.

TERVEZŐ AZ INSTAGRAMRÓL

Tágabb baráti köréből már évek óta ismerte Balázs Lillát, aki éppen akkoriban fordult eredeti szakmája, az ékszertervezés területéről a lakberendezés, belsőépítészet felé. „Eleinte csak Instagramon követtem, nagyon tetszettek a munkái, a sok zöld, a vagányság, a merész megoldások – meséli vendéglátónk. – Aztán amikor eldöntöttem, hogy felújítom a lakást, már egyértelmű volt számomra, hogy ebben csak és kizárólag ő lehet majd a partnerem. Egyetlen konkrét kérésem volt: a korábbi munkáiban látott fémkeretes üvegajtókat valahol mindenképpen építsük be az én lakásomba is!”

RÉGI TEREK, ÚJ FUNKCIÓK

A szakmai segítségre nagy szükség volt, ugyanis a terek arányait és funkcióit jelentősen át kellett alakítani. A lakás eredetileg két nagy szobával rendelkezett, melyek között szűkösen beszorítva helyezték el a mosdót, a fürdőszobát és az aprócska, sötét konyhát. Balázs Lilla a tőle megszokott bátorsággal az udvarra néző szobát kettéosztotta, így abból egy kisebb, ámde hálószobának éppen ideális méretű, csendes teret tudott kialakítani, mellette pedig bőven elfért az elegáns fürdőszoba.

A régi fürdőszoba és a konyha egybenyitásával pedig létrejött egy remekül használható, pultos konyha, amely mind főzésre, mind vendégfogadásra kiválóan alkalmas. „Egyedül az utcai, nagyobb szobához nem nyúltunk, mely gyakorlatilag egyszerre funkcionál nappaliként és home office-ként” – meséli a tervező.

A tulajdonos által említett nagy, fémkeretes üvegajtók a fürdőszobát rejtik, illetve optikai térelválasztóként működnek a fürdőt és hálót, illetve azok előterét magában foglaló intim szféra, valamint az étkezőt és a nappalit tartalmazó publikus terek között. „A tervezés során nagyon fontos volt, hogy a sok stílus, hangulat és korszak között valamilyen vizuális összefüggés, átkötés kialakuljon – mondja Balázs Lilla. – A hálószoba egyértelműen etnó hatású, tele földszínekkel, bézzsel, természetes felületekkel – ennek egy-egy eleme megjelenik a középső térben, vagyis a konyhában is. Az elegáns, dzsungelhangulatú, zöld tapétás fürdő fémkeretes ajtaja a konyhában is felbukkan, ahol ugyancsak a fürdőre rezonál a munkapult feletti csempe színe. A konyhában megjelenő retró elemek pedig – például a nagypapától örökölt falióra – visszaköszönnek a nappaliban, ahol már egyértelműen ez a nosztalgikus stílus dominál és ahol számos korábbi kedvenc bútort és kiegészítőt gond nélkül el tudtunk helyezni. Minden térben egyszerű, fehér falakat és mennyezetet alkalmaztam, ez is hatásos eszköz arra, hogy a lakás különböző hangulatú helyiségeit egységben tartsuk” – teszi hozzá a tervező.

KINCSEK A NAPPALIBAN

Hogy melyek ezek a kiegészítők? Például a különleges hangulatú festmény a nappali kanapéja fölött. „Ez a kép egy régiségkereskedőtől került hozzám – meséli a tulajdonos. – Eredetileg egy barátnőm látta meg, és amint én is találkoztam a képpel, tudtam, hogy ez az enyém, engem vár – haza is hoztam ide, ebbe a lakásba, és azóta főhelyen tartom a nappalimban. Úgy megfogott a hívogató, ’gyere velem’ hangulata, hogy ehhez igazítottam a nappali színeit, így hát tagadhatatlan, hogy például a kanapé kiválasztásában is érvényesült egyfajta ’gombhoz a kabátot’ elv!”

„A végeredmény ezért eklektikus, de nagyon harmonikus is, és erre különösen büszke vagyok!

A HELY SZELLEME: EKLEKTIKUS

A stílusbeli sokféleség egyébként részben magának az épületnek is köszönhető. „Ez egy 1887-ben épült ház, hagyományosan nagy polgári terekkel, hatalmas fa nyílászárókkal. Nem volt kérdés, hogy ez utóbbiakat megmentjük, ahogyan a parketta is meghatározó burkolat maradt a nappaliban. Ezek már eleve meghatározták, hogy milyen lesz a lakás alaphangulata. Mi »csak« néhány érdekes, szokatlan, váratlan elemmel, izgalmas tapétákkal, kortárs darabokkal egészítettük ki, annak érdekében, hogy mégis egy 21. századi igényekre szabott, illetve természetesen a fiatal tulajdonos életmódjához illő, vidám, látványos részletekkel teli tér jöhessen létre – teszi hozzá Lilla. – A végeredmény ezért eklektikus, de nagyon harmonikus is, és erre különösen büszke vagyok!”

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin