Gördülő nyílászárók – érvek és ellenérvek

Gördülő nyílászárók – érvek és ellenérvek

A tolóajtó úgy kapcsol össze két helyiséget, hogy az ajtó nyitásakor a tér nem veszít hasznos területet. Nincsen holttere, nem lehet csapkodni, diszkrét, praktikus. S hogy mi minden még? Cikkünkből kiderül.

Ötletládához ad!

Érvek és ellenérvek

Pozitívum

  • könnyen mozgatható
  • nincs holttere
  • kiszögellésmentessé teszi a tereket

Negatívum

  • a tolóajtó sem a hangokat, sem a szagokat nem szigeteli
  • nagy falfelületek szükségesek hozzá

A tolóajtó legfőbb funkciója, hogy segít a térelválasztásban, igaz, van aki inkább a lépcső alatti rész eltakarására használja, vagy más, holttérnek számító zugot hasznosít vele az otthonában. Aki tükörrel is felszereli tolóajtaját, sokat tesz a tér optikai növeléséért. Ezt a megoldást leginkább helytakarékos volta miatt választják. Japánban, ahol köztudottan kicsik a lakások és az életterek, előszeretettel alkalmazzák a fekete-fehér, shojimintás tolóajtókat, mert azok csak a fal mentén foglalnak helyet, a térből nem vesznek el. Ahol nem fontos takarékoskodni a m2-ekkel, ott a modern megjelenése miatt szavaznak rá. Ha a lakás alaprajzi kialakítása szerint a hálóból nyílik a fürdőszoba, azért lehet indokolt a tolóajtó, mert egy légtérré varázsolja a fürdőt és a hálószobát.

Lehetőségek

A tolóajtó lehet egy- vagy kétszárnyas, illetve a beépítés módja szerint fal előtt futó és falban futó. A fal előtt futó tolóajtó esetén egy takaróléc mögé bújtatott sínt szerelnek a fal síkjára, esetleg a plafonra, amelyen függesztve csúsztatható az ajtó. Ezzel csupán egy gond van: a falfelület egy részét elveszítjük, hiszen ide kerül az ajtó. Amennyiben erre a felületre igényt tartanánk, akkor beépített tolóajtót érdemes választani. Ennek beépítésekor a mesterek a fal elé egy vékony falat húznak gipszkartonból vagy téglából, és ebbe kerül a tolóajtó, illetve a sín. Ilyenkor a teljes falfelület kihasználható, oda polcot, képet, szekrényt helyezhetünk. Az ajtó kialakításánál fontos szempont, hogy a mozgatása akkor kényelmes, ha egy panel súlya a 40 kg-ot nem haladja meg. A beltéri tolóajtók készülhetnek tömör fából vagy furnérozott felülettel, lehetnek fóliás felületűek, de készülhetnek edzett üveglapból is. Egy a lényeg, ha a tolóajtó térelválasztására szolgál, mindkét oldala azonos felületű legyen, hogy egyik oldalon se látszódjon a szerkezet.

03_agile_150_sliding_door_systems

Az ajtót mozgató sín

Izgalmas terek

A tolóajtós szerkezeteket méretre, egyedileg szokták legyártatni, így áruk a felhasznált anyagok és a végső szerkezet méretétől is függ. Az egyedi gyártatás azért is üdvös, mert így a tolóajtók alkalmazkodni tudnak a lakás stílusához. Amivel minden esetben lehet számolni, hogy a tolóajtók ára magasabb a hagyományos ajtókénál, ha azonban számba vesszük a megtakarított alapterület értékét, mégiscsak pozitív a mérleg. Vegyünk csak egy átlagos, 70 m2-es lakást, ahol két normál és egy kétszárnyú ajtót tolóajtóval váltottunk ki. A többletkiadás 100–200 ezer Ft, ami a vasalatok és a beépítés felára. Viszont megtakarításban jelentkezik 4 m2, amely 250 ezer Ft-os m2-árral számolva egymillió Ft, a végeredmény pedig izgalmassá varázsolja a teret. n

prodotti-82462-rel5e36efe79cb841bf9e256bf09b659859

A tolóajtók alkalmazkodnak a lakás stílusához

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Felújítás Egy szuper csapat munkájának eredménye: ezt a lakást úgy alakítod, ahogy csak akarod

Egy újabb példát hoztunk nektek arra, hogy NINCS lehetetlen! Ezúttal Vasziljevics Erika és csapata, a My Craft 2016 Kft. álmodott újra egy lepukkant 49 nm-es lakást. Nem is akármilyen "rugalmassággal". Nézzétek csak:

Tipp Egylégterű lakások előnyei és hátrányai – Ezeket fontold meg, mielőtt beadod a derekad

Az egylégterű lakások trendjét lehet szeretni és nem szeretni, de az igazság valahol a két végpont között van. Nézzük, mik azok az előnyök és hátrányok, amikkel érdemes tisztában lenni ezzel a lakástípussal kapcsolatban.

Tipp Tippjeinknek hála a leghidegebb hónapokat alatt sem sínylik meg virágaid

Szobanövényeidet mindig megviselik a telek? Szeretnéd, hogy a hideg hónapok alatt is nőjenek és virágozzanak? Segítünk!

Tipp Csináld magad cipőtartó párezer forintból – 3 szuper mutatós ötlet

Lételemed a barkácsolás? Szeretnél egyedi cipőtartót az előszobába párezer forintból? Most abban leszünk a segítségedre, hogyan készülhet csináld magad cipőtartó néhány régi bútordarabból. Mutatjuk is!

Tipp #vegyélhazait – És varázsolj téli hangulatot azzal otthonodba

Ha odakint tombol is a téli hideg, idebent lehet meleg, kényelmes és meghitt minden. Ebben segítenek az alábbi szuper kiegészítők, sorozatunk vezérelvéhez hűen ezúttal is hazai alkotók munkáiból válogatva.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin