Első sorban

Első sorban

Budán lakni világnézet – írja Márai. Ezzel egyet is értünk, de Pestről, az első sorból szemügyre venni Budát sem mondható a fővárosi létforma elhanyagolható kiváltságának. Most egy ilyen szuperpanorámás, 43 m2-es ékszerdobozba látogatunk, ahol minden gyönyörű, de a legeslegkomolyabb extra azért a panoráma.

Ötletládához ad!

Történelmi épületbe érkezünk, melyben a szecessziós lépcsőház nyűgözi leelsőként az embert. Felütésnek kiváló, a tökéletes beteljesedés mégis a lakásbatoppanva következik be. A minőségi módon felújított otthon szemrevételezése aháttérbe szorul, ugyanis azonnal a hosszúkás lakás ajtajából nyíló kilátás kérfigyelmet. Az ajtóval szemben az ablak, innen kitekintve lábunk előtt heverBuda, méghozzá zavartalanul, akadálymentes panorámával, a hömpölygő Dunával ésa rakpart komótos forgatagával. A város nyugodt, fenséges, pont olyan,amilyennek mindig látni szeretnénk, de ehhez itt és most nem kell lehunynunk aszemünket és a képzeletünkre hagyatkoznunk, mert ez bizony maga a kézzelfogható valóság.

Olvasd el ezt is!Fehérből feketét

MÚLTIDÉZÉS

A bérpalota több mint 100 éve magasodik a város fölé, persze amikorépítették, 200 m2-es lakásokat terveztek bele a kor mindenextrájával, liftekkel, központi fűtéssel, meleg vízzel, cselédszobákkal,„gardróbokkal”, nagyvonalú terekkel. Az épület fénykorát a másodikvilágháborúval elfújta a szél, csillagos ház lett, az ötvenes évekbenmegkezdődött a lakások feldarabolása, egyben az uraságok kitelepítése. A barbárszabdalás eredménye többek között ez a 43 m2-es otthon, amelynekszépségét az ésszerűtlen csonkítással sem sikerült megtépázni. Kicsit ugyancsőszerű lett a tér, de tulajdonosa egy teljes felújítás után maximálisanélhetővé varázsolta.

APRÓSÁGOK EGYSÉGBEN

A bejárat mellett jobbra egy kis méretű, U-alakú gardrób nyeli el a ruhákat és menti meg a nappalit a szekrények terhes látványától. Balra találjuk a hálót, amely aprócska, a gangra néz, és teljesen funkcionális, miután a tér mérete az oda nem illő tárgyakat eleve száműzte a rendszerből. A konyha egyedi munka, a tulajdonos, ahogy fogalmaz, 4-5 saját tervezésű bútor után ezzel már igazán elégedett, ebbe a kreációba már beépítette a háziasszonyok összes igényeit. A tetriszszerű elrendezés és a minőségi faanyag, továbbá az asztalként szolgáló konyhasziget látványossá és észszerűvé teszi a helykihasználást. A fürdő ajtaja színes ólomüveg berakást kapott, a nagy belmagasságú polgári otthon vizesblokkja pedig lehetővé tette, hogy a fürdőből lecsapott részen, a magaslatban még egy tároló jöhessen létre.

HAB A TORTÁN

Mégis a nappaliaz, ami mindent visz. Kialakítása a melegsárga falfestéknek köszönhetőenbarátságos, a csiszolt és felújított halszálkában rakott parkettahagyománytiszteletről árulkodik. Ehhez jönnek az eredeti tervek mentén fábólújragyártatott ablakok. Persze nem minden régi, a fűtést a tulajdonosgazdaságos, hőcserélős rendszerre változtatta, ami a felújítás egyiklegdrágább, 2,5 millió forintos tétele volt. Megtérülésről majd hosszabb távontud nyilatkozni, egyelőre elégedett azzal, hogy korszerű megoldásra váltott. Abútorok jó része szintén kortárs, a múlt időt inkább a festmények csempészikvissza a sokat látott falak közé. Az ablak előtti félköríves beugró előtt mamég egy asztal áll, de egy pihe-puha kárpitos beülőpad van tervbe véve, ahonnana varázslatos panoráma zavartalanul élvezhető.

Az épület fénykorát a második világháborúval elfújta a szél, csillagos ház lett, az ötvenes években megkezdődött a lakások feldarabolása

Kell-e függöny egy szuperpanorámás lakásra?

Egy függöny minden lakást öltöztet, de ez esetben jogos a kérdés: függöny vagy panoráma? Ilyen esetekben jöhet jól a dekorfüggöny, amely épp csak egy szépen megvarrt sötétítőt jelent az ablakok legszélére kitolva. Amellett, hogy díszít, nem vesz el a kilátásból, mégis keretbe foglalja a látványt, amely az itt élők elmondása szerint napfelkeltekor és alkonyatkor, a város fényeinek felkapcsolásakor a legmegkapóbb.

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát
Olvasd el ezt is!Ragyogó eklektika

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2017/04-es számában jelent meg.

Fundatipp
Ne húzd tovább, vágj bele mielőbb te is otthonod felújításába!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Teendők a légkondival télen – Ezekről ne feledkezz meg!

Azt gondolnád, ha véget értek a nagy hőségriadók, már nem is kell törődni a klímaberendezésekkel? Pedig ősszel sokkal jobban karbantarthatók, sőt, fűtésre is használhatóak. De mi a teendőd a légkondival a hidegebb hónapokban?

Tipp Álmaim háza rajzpályázat – Íme, a nyertesek

Lezárult rajzpályázatunk, melyre számtalan szebbnél szebb alkotás érkezett.

Friss A halfogyasztás a hosszú élet titka?

A portugálok és a japánok születésekor várható élettartama kiemelten magas. Lehet, hogy e mögött is a halfogyasztás áll!

Stílus 3 nyomós érv a barna konyhabútor mellett – Ezt a döntést nem fogod megbánni!

Az örök klasszis és biztonságos választás a barna konyhabútor. Van számodra három nyomós érvünk, hogy miért legyen barna színű a bútor a konyhádban.

Otthon Erre tuti nem számítasz! Ezt rejtegeti otthonában a Trónok harca sztárja

A Trónok Harca véget ért, és szinte már mindent tudunk szereplőkről. Most azonban egy nagyon kedves dolog derült ki az egyik sztár otthonáról.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin