Egyensúlyban a természettel – Grafitház az Őrség szívében

Szabó Gábor tervező kalauzol bennünket végig a házon, aki ugyanolyan szenvedéllyel mesél a belsőépítészeti elképzeléseiről, mint ahogyan részt vesz a tervezésben, majd a megvalósításban.

„Ennél a Kádár-kockához hasonló, 75 m2-es, kis előtérrel ellátott épületnél az volt a tervünk, hogy kívülről minél egyszerűbb legyen a megjelenése, majd belépve bontakozzon ki a ház valódi karaktere, és táruljon elénk egy izgalmas, de mégis rendkívül otthonos érzet és látvány. Emiatt a homlokzat a fehér ablakkeretek mellé sötét, grafitszürke színt kapott, ezzel elértük a teljesen letisztult fekete-fehér megjelenést. Az üvegezett előterébe érve már láthatóvá válik, hogy az egyszerű, fehér falakat merész, púderes színekre festett bútorokkal kombináltuk.”

Mostan színes tintákról álmodom

A Grafitház belső terét akár Kosztolányi Dezső verse is ihlethette volna, hiszen a pasztellárnyalatok palettája jelenik meg a bútorokon és az ajtókon, ablakkereteken. A régi parasztbútorok, mintha festékbe lennének mártva, egyenletes színt kaptak. A sárgák, zöldek, kékek és rózsaszínek jól megférnek egymás társaságában. Ettől a megoldástól friss, üde hangulat árasztja el a belső tereket. Bár a ház nyaralónak készült, a modern és a régi berendezési tárgyak kombinációja, illetve a sok könyv, festmény és kerámia meghitt atmoszférát ad a szobáknak.

Itáliai sikk a mennyezeten

A különféle textúrák talán a hálóban mutatkoznak meg a legszemléletesebben. Itt még a plafon is magára vonja a figyelmet, amire tekinthetünk a múlt és jelen kapcsolatának szimbólumaként is a házban. Elkészítésekor Gábor úgy kezelte a felületet, mintha egy hatalmas vászon volna. Az évek alatt rárakódott festékrétegeket lekaparva előtűntek a fehér és sárga tónusok, melyeket lefixált, majd keretet adott nekik a szegéllyel, és befejezte a csillár stukkójával. Ezzel a rendhagyó restaurálással megidézte a kastélyok hangulatát, ami az Őrségben is tökéletesen működik.

Galéria a fürdőben

Ennek a fürdőszobának a sajátosságait a régi bútor jelenléte adja a mosdótál alatt, ami kiegészül a szürkére festett falra „kiállított” festmények, grafikák, poszterek sokaságával. A burkolatok kiválasztásánál az egyszerűségre törekedtek, emiatt esett a választásuk a fekete-fehér kombinációjára. Így a fal fehér csempét, míg a padló a régi cementlapokat idéző geometrikus mintájú burkolatot kapott. Szerencsés adottság, hogy természetes fény is jut a fürdőbe bőven, az ablakból egy fenyőerdőre látni.

A fürdőszoba egyedi hangulatát a képgalériaként használt grafitszürke fal alapozza meg.

Szanatóriumi nyugalom

A nappali jellegzetes körablakán keresztül láthatóvá válik a terasz, ami a retró garnitúrának köszönhetően régi korok hangulatát idézi. Fák árnyéka biztosítja a feltöltődést, és a szépen rendben tartott kert arra ösztönzi az itt vendégeskedőket, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. A Szupernova alkotóinak ebben a projektben is sikerült megvalósítaniuk a belső tér és a külső részletek összhangját. A kert éppoly hívogató, mint a felhőtlen pihenést kínáló ház, hiszen a vidéki életforma lényegéhez tartozik a természet és a lakótér közötti szoros kapcsolat, amit gondos tervezőként Gáborék mindig szem előtt is tartanak.

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.