Családi otthon a gyártelepen

A Csepel Művek monumentális bejáratát átlépve mintha egy filmforgatás helyszínén járnánk, a GPS segítségével keressük a megadott utcát, baktatva az eső áztatta macskaköveken. Ez a gyártelep egykor több tízezer munkásnak biztosított megélhetést, és ma is zajlik itt az élet, gyakran apáról fiúra szálló vállalatok, alkotóműhelyek, fotóstúdiók, kiállítótermek találhatóak a hatalmas területen. Házigazdáink otthonának története sem mindennapi, ebbe engedtek nekünk bepillantást.

Ahogy rátalálunk az épületre, amelyben Szilviáék loftlakása található, feltűnik, hogy mennyire rendezett, parkosított a közvetlen környezete. Különös ellentmondás ez, hiszen a szomszédságra kizárólag az elhagyatottság a jellemző, finomkodásnak nyoma sincs a telepen. Az épület ugyan kívülről hordozza az ipari stílusjegyeket, de ez a ridegségérzet egy csapásra elillan, amint Charles, a házigazda, két kutyus kíséretében elénk siet ajtót nyitni.

Felérve a lépcsőn, már a bejárat előtt kedvesen kialakított előszobarészlet fogad bennünket, ebből már sejthető, hogy a folytatás is izgalmas lesz.

Különleges otthon rendhagyó helyszínen

A tágas érzetre számítottunk a látogatásunk előtt, de arra, hogy ezt mennyire barátságossá, meleggé és családközpontúvá lehet alakítani, arra kevésbé. A 200 nm-en kialakított lakás belmagassága és mérete valóban emlékeztet egy csarnokra, de a szobák elszeparálásával és a színek bátor használatával sikerült egy francia cottage hangulatát ideköltöztetni. Ezt a stílust a békés, nyugodt, természetközeli környezet, a régi berendezési tárgyak iránti tisztelet és a tompított színhasználat jellemzi. Nem véletlenül alakult így a lakás belső tere, hiszen Charles francia, még a rendszerváltást követően érkezett Magyarországra a szüleivel és testvérével, majd egy kis belvárosi kitérő után az édesapja vásárolta meg ezt az épületet. Édesanyja igyekezett itt megteremteni a francia vidékre jellemző miliőt, hogy mindannyian otthonosan érezzék magukat egy idegen országban. – De ez már történelem – meséli Charles, mert a szülők visszaköltöztek Franciaországba, és neki is családja lett, akikkel itt folytatódik a közös élet.

A szépérzék családban marad

Szilvia, Charles felesége belecsöppent ebbe a különc világba, de tőle sem állt távolt ez az életszemlélet. Bár eredetileg történelemtanár a végzettsége, őt mégis az alkotás vonzotta, és pár éve megalapították férjével közös cégüket, ahol saját kezűleg készít makramé függőszékeket, lámpaernyőket, lakberendezési kiegészítőket és esküvők, rendezvények látványos dekorelemeit az otthonukban lévő műhelyében. Két kisfiúról gondoskodnak, a nagyobb, Hugo, ottjártunkkor oviban volt, a kisebb, kétéves Theo viszont örömmel mutatta meg a játékait és a szobáját.

A ház lelke a konyha és a nappali

Az átalakítás során ügyeltek arra, hogy megőrizzék az épület szerkezetét, eredeti rendeltetésének látható nyomait. Minden mesterkéltségtől mentes a nappali berendezése, ami teljesen kiszolgálja a család igényeit, és alkalmas arra, hogy együtt legyenek akkor is, ha valamelyik szülő vacsorát készít. Mivel egy térben kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali, emiatt itt zajlik az élet, és Charles büszkén meséli, hogy a „kényelmesen eltöltött otthoni idő” művészete az ő hazájából ered, ugyanis a francia vidéki házak könnyedén tudták vegyíteni a funkciókat, ezzel megteremtve ennek a családcentrikus létnek a feltételeit. A pazar és monumentális sötétzöld gáztűzhely szintén Franciaországból érkezett, és valódi fókuszpontja a konyhának. Rendszeres használatban is van, hiszen azt vallják, az élet örömeihez hozzátartozik a közösen elfogyasztott étel.

Étkezőasztal különböző székekkel

Az étkező nagy asztalát szebbnél szebb, míves székek veszik körbe. Ahogyan a konyhában, úgy az egész lakásban egymást érik a figyelemfelkeltő tárgyak, a különleges eszközök. Megfér egymással a modern lámpa és a régi, fonott kosár, a sárospataki kerámiaedény és a finom porcelántányér. A nagy tér főhangsúlya egyértelműen az étkezés körül forog, nyomát nem találni uniformizált daraboknak, a bútorok egyediek, és leginkább természetes anyagból készültek. A padlót praktikusan kő borítja, ez a burkolat még inkább kihangsúlyozza a fa berendezési tárgyak rusztikusságát.

Otthon készülő szépségek

Szilvi a gyerekek mellett kezdett a makramétechnikával foglalkozni, és teljesen autodidakta módon kísérletezte ki a rá jellemző formákat és mintákat. Szerinte édesapjától örökölte a kézművesség szeretetét, aki emlékei szerint mindenhez értett, és bármit meg tudott javítani. Leginkább függő pihenőfoteljei a népszerűek, amelyeket sok-sok munkaóra elkészíteni, de ahová bekerül, ott valódi éke lesz az adott térnek. Többféle színben, a sárgától az olívazöldig készülnek, amilyet csak a megrendelők megálmodnak maguknak. Szilvinek sokat segít édesanyja, aki amikor csak tud, jön, és gondoskodik az unokáiról. Idén is sok volt a munka, így Szilvi szerint az év utolsó hónapjában már nincs is más dolga, mint mézeskalács illatú, csillagszórós karácsonyt teremteni a családjának.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.