Karácsonyra remek ajándék lehet

Miért használj saját készítésű szappant?
1. 100 %-ban természetes.
2. Tudod, mi van benne.
Van még egy érvünk a saját szappan mellett. Ennek elkészítése amellett, hogy kreativitásra sarkall, egyediségével különleges, teljesen bőrbarát megoldást jelent testednek. Ráadásul az általad létrehozott színkavalkád miatt még a fürdő és a konyha ékességévé is előléphet, barátságosabbá varázsolva ezzel is otthonod.
Milyen módszerekkel készítheted?
1. Öntéssel: Ennek során kész glicerinszappant olvassz fel, amit díszítés, illatosítás, színezés után újraöntesz. (Ehhez öntőkészleteket hobbiboltban kapsz, de sima sütőformát is használhatsz.)
2. Hideg eljárással: Ennek lényege, hogy a zsírokat, olajokat elegyíted megfelelő hőmérsékleten a lúgoldattal, amitől aztán beindul a kémiai reakció. Itt az érlelés is fontos.
3. Meleg eljárással: Ilyenkor a szappanmasszát 1-2 órán át kell meleg helyen (pl. sütőben) alacsony hőmérsékleten melegíteni és gyakran kevergetni, hogy eltávozzon belőle a felesleges víz. Az így elkészült termék lehűlve már egy-két hét múlva használható.
Folyékony kézmosó szappan egyszerűen
Hozzávalók:
- Kb. 5 dkg lehetőség szerint glicerinszappan
- 1 kk. mandulaolaj
- 5-10 csepp, fertőtlenítő hatású illóolaj (pl. teafa, citrom, levendula)
- 0,5 ek. szódabikarbóna
- 2 dl langyos, vagy inkább meleg víz
Elkészítése: Reszeld le a szappant egy sűrű reszelőn, majd add hozzá a meleg vízhez. A mandulaolajban keverd el az illóolajat és öntsd a szappanos vízhez. Majd add hozzá a szódabikarbónát. Ettől megnő az állaga és sűrű folyadékká válik. (Használat előtt érdemes felráznod.)
Mi kell a szilárd házi szappan készítéséhez?
- Egy jól szellőztethető konyha
- Védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg)
- Konyhai mérleg
- Egy törhetetlen, nem alumínium, fedeles edény a lúgoldatnak
- Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
- Keverőkanál (nem fa!)
- Szappanöntőforma
Hidegeljárásos szappankészítés lépésről lépésre
Alapvető hozzávalók:
- 1 kg olívaolaj (vagy kókuszzsír, házi zsír)
- 128 gr nátronlúg (NaOH)- ennek méréséhez eldobható edény!
- 300 gr víz (lehetőleg desztillált)
- Fakultatív hozzávalók:
- 10 ml levendula illóolaj
- 1 ek. rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
- 1 ek. szárított pl. levendulavirág
Elkészítése:
1. Tisztítsd le a konyhai munkaasztalt, majd takard le újságpapírral, terítővel és készíts elő mindent, amire szükséged lesz.
2. Vedd fel a védőfelszerelést, majd egy széles szájú bögrébe nagyon pontosan és óvatosan mérd ki a nátronlúgot, egy hőálló kancsóba pedig a vizet. Tedd a kancsót a mosogatókagylóba, majd kis adagonként öntsd a nátronlúgot a vízbe kevergetés közben, hogy alaposan feloldódjon a vízben. Hagyd a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.
3.Tedd az acél lábost a mérlegre, és pontosan mérd ki az olajat, majd helyezd a lábost a tűzhelyre, és melegítsd a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. (Nem kell, hogy forró legyen az olaj!)
4.Mialatt a lúgoldatod hűl és az olaj melegszik, mérd ki a levendula illóolajat, és egy csészében keverd össze a rizsliszttel, majd daráld finomra a levendulavirágot.
5. Ezután vedd fel újra a védőfelszerelést és ellenőrizd hőmérővel az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsd a lúgoldatot lassan az olajba, miközben összekevergeted. (Használhatsz botmixert is.)
6. Amikor a mixelt keverék már annyira krémes állagú lesz, hogy az ujjaddal a felszínére rajzolt karcolat néhány percig megmarad, kész a szappanmassza. Ekkor add hozzá lassan kanállal kevergetve a liszt-illóolaj keveréket, majd ugyanígy keverd a masszába a darált levendulavirágot.
7. Miután ezzel végeztél, öntsd a formákba szappanmasszát, majd a formákat takard le folpackkal, és bugyoláld takarókba, hogy melegen maradjanak.
8. Hagyd a letakart formákban a szappanokat 2 napon át, majd legalább 4 hétig tartsd száraz, hűvös helyen őket, hogy érlelődjenek, szikkadjanak. (Az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét!)
Jó, ha tudod!
- A szappanban a bázis zsírok (pl. olíva-, kókuszolaj) felelnek a szappan keménységért és habzóképességért, míg a tápláló zsírok (pl. jojobaolaj, sheavaj) az ápoló tulajdonságokért. (Utóbbiakat csak kis mennyiségben használd!)
- Két fajta illatanyag közül választhatsz, az illóolajokból és a parfüm illatokból. De figyelj arra, hogy a szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt valódi, 100%-os illatokat használj, soha ne alkalmazz szintetikus, gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó kémiai illatanyagokat, mert ezek anyagai irritálják a bőrt, károsítják az agyat!
- Csak természetes színezékeket alkalmazz, mint a fűszerek, a festékanyagokat tartalmazó növények, valamint az ásványi anyagú kozmetikai pigmentek.
- A szappanhoz nem kell tartósítószer, nem romlik meg, csak oxidálódik. (Ezt rozmaring kivonattal előzheted meg.)
- Mindig a lúgot öntsd hőálló edénybe apránként adagolva, lassan kevergetve a folyadékba, és sosem fordítva, mert kispriccelhet! Ha véletlenül mégis hozzáér a bőrödhöz, azonnal mosd le az érintett területet bő, hideg folyó vízben és kend be ecettel, hogy természetes módon semlegesítse a lúg hatását. Ha a lúgos anyag a szembe kerül, mosd ki bő vízzel, és menj orvoshoz. Ha pedig lenyeled, irány a kórház sürgősségi osztálya! n