Javítsd a késtechnikád!

Javítsd a késtechnikád!

Gyakran megvágod az ujjad, megríkat a hagymaaprítás? Kíváncsi vagy, mit jelentenek az olyan varázsszavak, mint a Julienne vagy a Chiffonade? Cikkünkben egy késtechnika-tanfolyamon szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg.

Ötletládához ad!

Melyiket szeresd?

Választhatsz német vagy japán gyártók kései közül. Különbséget tapasztalhatsz a pengék méreteiben és az élezés technikájában is. A német kések általában nagyobbak és valamivel nehezebbek is, mint a japánokéi. Egyik sem jobb vagy rosszabb, válaszd, amelyik használatát kényelmesebbnek érzed. A nehezebb késsel kevesebb erőt kifejtve vághatsz, szeletelhetsz, ugyanakkor a kezed könnyebben elfáradhat a súlyától, főként, ha az eszközt nem megfelelően tartod.

Bizonytalanul léptem be az ajtón, még mindig azon gondolkodtam, biztosan itt van-e a helyem. Amikor egy napsütéses szombat délután néhány társammal kötényt kötöttem és kést ragadtam, nem hittem, hogy röpke két óra alatt megtanulhatom a séfek vágási technikáit.

Kell a jó kés

Legfontosabb lépés a megfelelő kés kiválasztása. Nincs szükség késarzenálra, három-négy darab, megfelelő méretű pengével ellátott kés bőven elegendő a napi használathoz. A tanfolyam első perceiben azzal szembesültem, hogy kedvenc pici késem sok mindenre alkalmazható, a zöldségaprításhoz speciel egyáltalán nem. Az egyenletes méretű zöldségek aprításához, darabolásához, szeleteléséhez éppen ellenkezőleg, széles és hosszabb pengéjű késekre van szükség. A kenyér vagy a tortaszeleteléshez a recés, hullámos, hosszú penge a megfelelő, ezzel a késsel „levegősen” vághatsz, a frissen sült kenyér, de még a csoki krém sem tapad a rá.

Nem mindegy, hogy tartod

Az is lényeges, hogy állsz a pult mellé – a helyes testtartás szerint kissé oldalra fordulva a vágókéz irányában a legkényelmesebb a munka. A késnek ne csupán a nyelét fogd, mert így a csuklód fájdul meg nagyon gyorsan, hanem tartsd függőlegesen a hüvelyk és mutatóujjaiddal érintve a pengét. Finom mozdulatokat a kés hegyével tehetsz, erősebben a penge nyélhez közelebb eső felével vághatsz.

A tigriskarom-ujjtartás

A tigriskarom-ujjtartás

Az ujj vezeti a kést

Kisebb zöldségek esetében, mint amilyen a sárgarépa, a kést a vágódeszkán csúsztatva és kissé megemelve szeletelhetsz. Hasonló mozdulat ez, mintha hullámozna a kés a kezedben. Nagyobb zöldségek szeletelésekor föl kell emelned a deszkáról. Így még könnyen megvághatod az ujjad vagy megrövidítheted a körmöd, ezért az aprítandó ételt úgy érintsd meg, mintha tigriskarmot formálnál az ujjakkal. A mutató ujjad középső perce érinti a kés pengéjét. Ezzel a módszerrel bátran vezetheted a kést egyre gyorsabban és gyorsabban, hiszen ujjad irányítja a mozdulatokat. A vágás szélességét is ujjad határozza meg, ha picit mozdítasz, vékony szeleteket kapsz, a nagyobb mozdulatok szélesebb darabokat eredményeznek. Amikor rögzül a mozdulat, már oda sem kell nézned, akkor sem vágod meg magad

A könnyezés a rossz technika jele

El tudod képzelni a séfeket, amint zsebkendőket sírnak tele a tucatnyi vöröshagyma aprítása közben? A kés használatán múlik, hogy szemedet csípi-e a hagyma. Vágd félbe a hagymát, és csak arról a feléről hámozd le a héjat, amelyikkel éppen dolgozol. A másik fele nem terjeszti közben a szagokat a konyhában. Ha szép apró és egyenletes kockákat szeretnél kapni, akkor fektesd a félbevágott, lepucolt hagymát a deszkára, ugyanakkor a két véget még ne távolítsd el, majd a felső ponton megtámasztva alulról felfelé haladva vízszintesen szeletelj. Ezt követően keresztbe vágd a hagymát, majd a hosszában is, máris egyenletes apró kockákat kaptál. A végeket az utolsó mozdulatokkal távolítsd el, hiszen azok tartják egyben a hagymát. A deszkán húzva a kést, a penge nyélhez közelebb eső részét használva, ha egyenletesen haladva vágod a hagymát, mivel az egyben marad, erős olaja nem irritálja a szemed.

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Julienne és Chiffonade

Ezek a furcsán hangzó francia szavak a szeletelés formájára utalnak. A Julienne 3mm x 3mm vastagságú és 2,5-5 cm hosszúságú rudakat jelent. Ételeid díszítéséhez vághatsz Julienne-re például sárgarépát. A Chiffonade vágási technikát friss bazsalikom esetében alkalmazhatod. A leveleket összecsavarva óvatosan és finoman a kés hegyével egészen vékony szeletkéket vághatsz, így azok jól mutatnak az ételeken, illetve főzéshez, ízesítéshez használva, nem folyik el a bazsalikom értékes leve sem.

És a tanulság…

A kétórás késtechnika tanfolyam után újra biztonsággal használom azt az éles késemet, amellyel korábban komoly sérülést okoztam magamnak, és emiatt évek óta a konyhafiókban lapult. Olyan könnyedén és szaporán még nem tudok szeletelni, mint a séfek, de néhány hét gyakorlás után biztosan menni fog! n

Nevük is van a szeletelési formáknak

Nevük is van a szeletelési formáknak

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin