Javítsd a késtechnikád!

Javítsd a késtechnikád!

Gyakran megvágod az ujjad, megríkat a hagymaaprítás? Kíváncsi vagy, mit jelentenek az olyan varázsszavak, mint a Julienne vagy a Chiffonade? Cikkünkben egy késtechnika-tanfolyamon szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg.

Ötletládához ad!

Melyiket szeresd?

Választhatsz német vagy japán gyártók kései közül. Különbséget tapasztalhatsz a pengék méreteiben és az élezés technikájában is. A német kések általában nagyobbak és valamivel nehezebbek is, mint a japánokéi. Egyik sem jobb vagy rosszabb, válaszd, amelyik használatát kényelmesebbnek érzed. A nehezebb késsel kevesebb erőt kifejtve vághatsz, szeletelhetsz, ugyanakkor a kezed könnyebben elfáradhat a súlyától, főként, ha az eszközt nem megfelelően tartod.

Bizonytalanul léptem be az ajtón, még mindig azon gondolkodtam, biztosan itt van-e a helyem. Amikor egy napsütéses szombat délután néhány társammal kötényt kötöttem és kést ragadtam, nem hittem, hogy röpke két óra alatt megtanulhatom a séfek vágási technikáit.

Kell a jó kés

Legfontosabb lépés a megfelelő kés kiválasztása. Nincs szükség késarzenálra, három-négy darab, megfelelő méretű pengével ellátott kés bőven elegendő a napi használathoz. A tanfolyam első perceiben azzal szembesültem, hogy kedvenc pici késem sok mindenre alkalmazható, a zöldségaprításhoz speciel egyáltalán nem. Az egyenletes méretű zöldségek aprításához, darabolásához, szeleteléséhez éppen ellenkezőleg, széles és hosszabb pengéjű késekre van szükség. A kenyér vagy a tortaszeleteléshez a recés, hullámos, hosszú penge a megfelelő, ezzel a késsel „levegősen” vághatsz, a frissen sült kenyér, de még a csoki krém sem tapad a rá.

Nem mindegy, hogy tartod

Az is lényeges, hogy állsz a pult mellé – a helyes testtartás szerint kissé oldalra fordulva a vágókéz irányában a legkényelmesebb a munka. A késnek ne csupán a nyelét fogd, mert így a csuklód fájdul meg nagyon gyorsan, hanem tartsd függőlegesen a hüvelyk és mutatóujjaiddal érintve a pengét. Finom mozdulatokat a kés hegyével tehetsz, erősebben a penge nyélhez közelebb eső felével vághatsz.

A tigriskarom-ujjtartás

A tigriskarom-ujjtartás

Az ujj vezeti a kést

Kisebb zöldségek esetében, mint amilyen a sárgarépa, a kést a vágódeszkán csúsztatva és kissé megemelve szeletelhetsz. Hasonló mozdulat ez, mintha hullámozna a kés a kezedben. Nagyobb zöldségek szeletelésekor föl kell emelned a deszkáról. Így még könnyen megvághatod az ujjad vagy megrövidítheted a körmöd, ezért az aprítandó ételt úgy érintsd meg, mintha tigriskarmot formálnál az ujjakkal. A mutató ujjad középső perce érinti a kés pengéjét. Ezzel a módszerrel bátran vezetheted a kést egyre gyorsabban és gyorsabban, hiszen ujjad irányítja a mozdulatokat. A vágás szélességét is ujjad határozza meg, ha picit mozdítasz, vékony szeleteket kapsz, a nagyobb mozdulatok szélesebb darabokat eredményeznek. Amikor rögzül a mozdulat, már oda sem kell nézned, akkor sem vágod meg magad

A könnyezés a rossz technika jele

El tudod képzelni a séfeket, amint zsebkendőket sírnak tele a tucatnyi vöröshagyma aprítása közben? A kés használatán múlik, hogy szemedet csípi-e a hagyma. Vágd félbe a hagymát, és csak arról a feléről hámozd le a héjat, amelyikkel éppen dolgozol. A másik fele nem terjeszti közben a szagokat a konyhában. Ha szép apró és egyenletes kockákat szeretnél kapni, akkor fektesd a félbevágott, lepucolt hagymát a deszkára, ugyanakkor a két véget még ne távolítsd el, majd a felső ponton megtámasztva alulról felfelé haladva vízszintesen szeletelj. Ezt követően keresztbe vágd a hagymát, majd a hosszában is, máris egyenletes apró kockákat kaptál. A végeket az utolsó mozdulatokkal távolítsd el, hiszen azok tartják egyben a hagymát. A deszkán húzva a kést, a penge nyélhez közelebb eső részét használva, ha egyenletesen haladva vágod a hagymát, mivel az egyben marad, erős olaja nem irritálja a szemed.

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Julienne és Chiffonade

Ezek a furcsán hangzó francia szavak a szeletelés formájára utalnak. A Julienne 3mm x 3mm vastagságú és 2,5-5 cm hosszúságú rudakat jelent. Ételeid díszítéséhez vághatsz Julienne-re például sárgarépát. A Chiffonade vágási technikát friss bazsalikom esetében alkalmazhatod. A leveleket összecsavarva óvatosan és finoman a kés hegyével egészen vékony szeletkéket vághatsz, így azok jól mutatnak az ételeken, illetve főzéshez, ízesítéshez használva, nem folyik el a bazsalikom értékes leve sem.

És a tanulság…

A kétórás késtechnika tanfolyam után újra biztonsággal használom azt az éles késemet, amellyel korábban komoly sérülést okoztam magamnak, és emiatt évek óta a konyhafiókban lapult. Olyan könnyedén és szaporán még nem tudok szeletelni, mint a séfek, de néhány hét gyakorlás után biztosan menni fog! n

Nevük is van a szeletelési formáknak

Nevük is van a szeletelési formáknak

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Stílus 5 lakberendezési tárgy, amiből megéri a drágább verzióba befektetni

A drága, nagy beruházások előtt sokáig tudunk vacillálni, hogy vajon megéri-e sok pénzt belefektetni az adott lakberendezési tárgyba. Azonban bőven akad ellenpélda is, amikor egy szempillatás alatt megvásárlunk valamit teljesen túlárazott darabokat is. Akkor mire éri meg költeni? Mutatjuk a listát.

Kert Függőleges kert házilag – Tippjeinknek hála a kicsi kert is lehet igazi oázis

Kicsi a hely a kertedben? Esetleg udvarod sincs, csak az erkélyedet szeretnéd „bezöldíteni”? Akkor itt az ideje a horizontális helyett vertikálisan gondolkozni. Mutatjuk, hogyan valósítható meg a függőleges kert házilag!

Kert Így gondozd a banánfát, hogy jól érezze magát otthonodban

Te is szeretnél banánfát? Vagy már van is egy otthon, de valamiért nem érzi jól magát nálad? Alábbi tippjeink garantáltan segítenek, hogy sokáig élvezhesd szépségét.

Gyerek Hamarosan újra becsengetnek! INGYEN letölthető órarend az iskolakezdésre

Füzetek és tollak, faragó, radír, ecset, olló, tempera... Hosszú a lista, ha az ember (gyermeke) iskolába készül. Rövidítsük meg most eggyel. Az órarendet idén szerezzétek be nálunk könnyen, gyorsan és – ami a legfontosabb – INGYEN.

Tipp 4 egyszerű szabály a fürdőszoba berendezésére

Nem töltesz szívesen időt a fürdőszobádban, és ezen változtatni szeretnél? Akkor mindössze annyi teendőd van, hogy fogadd meg az alábbi szabályokat a berendezés kialakításakor, és a jövőben garantáltan ez lesz otthonod kedvenc helyisége.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin