Javítsd a késtechnikád!

Javítsd a késtechnikád!

Gyakran megvágod az ujjad, megríkat a hagymaaprítás? Kíváncsi vagy, mit jelentenek az olyan varázsszavak, mint a Julienne vagy a Chiffonade? Cikkünkben egy késtechnika-tanfolyamon szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg.

Ötletládához ad!

Melyiket szeresd?

Választhatsz német vagy japán gyártók kései közül. Különbséget tapasztalhatsz a pengék méreteiben és az élezés technikájában is. A német kések általában nagyobbak és valamivel nehezebbek is, mint a japánokéi. Egyik sem jobb vagy rosszabb, válaszd, amelyik használatát kényelmesebbnek érzed. A nehezebb késsel kevesebb erőt kifejtve vághatsz, szeletelhetsz, ugyanakkor a kezed könnyebben elfáradhat a súlyától, főként, ha az eszközt nem megfelelően tartod.

Bizonytalanul léptem be az ajtón, még mindig azon gondolkodtam, biztosan itt van-e a helyem. Amikor egy napsütéses szombat délután néhány társammal kötényt kötöttem és kést ragadtam, nem hittem, hogy röpke két óra alatt megtanulhatom a séfek vágási technikáit.

Kell a jó kés

Legfontosabb lépés a megfelelő kés kiválasztása. Nincs szükség késarzenálra, három-négy darab, megfelelő méretű pengével ellátott kés bőven elegendő a napi használathoz. A tanfolyam első perceiben azzal szembesültem, hogy kedvenc pici késem sok mindenre alkalmazható, a zöldségaprításhoz speciel egyáltalán nem. Az egyenletes méretű zöldségek aprításához, darabolásához, szeleteléséhez éppen ellenkezőleg, széles és hosszabb pengéjű késekre van szükség. A kenyér vagy a tortaszeleteléshez a recés, hullámos, hosszú penge a megfelelő, ezzel a késsel „levegősen” vághatsz, a frissen sült kenyér, de még a csoki krém sem tapad a rá.

Nem mindegy, hogy tartod

Az is lényeges, hogy állsz a pult mellé – a helyes testtartás szerint kissé oldalra fordulva a vágókéz irányában a legkényelmesebb a munka. A késnek ne csupán a nyelét fogd, mert így a csuklód fájdul meg nagyon gyorsan, hanem tartsd függőlegesen a hüvelyk és mutatóujjaiddal érintve a pengét. Finom mozdulatokat a kés hegyével tehetsz, erősebben a penge nyélhez közelebb eső felével vághatsz.

A tigriskarom-ujjtartás

A tigriskarom-ujjtartás

Az ujj vezeti a kést

Kisebb zöldségek esetében, mint amilyen a sárgarépa, a kést a vágódeszkán csúsztatva és kissé megemelve szeletelhetsz. Hasonló mozdulat ez, mintha hullámozna a kés a kezedben. Nagyobb zöldségek szeletelésekor föl kell emelned a deszkáról. Így még könnyen megvághatod az ujjad vagy megrövidítheted a körmöd, ezért az aprítandó ételt úgy érintsd meg, mintha tigriskarmot formálnál az ujjakkal. A mutató ujjad középső perce érinti a kés pengéjét. Ezzel a módszerrel bátran vezetheted a kést egyre gyorsabban és gyorsabban, hiszen ujjad irányítja a mozdulatokat. A vágás szélességét is ujjad határozza meg, ha picit mozdítasz, vékony szeleteket kapsz, a nagyobb mozdulatok szélesebb darabokat eredményeznek. Amikor rögzül a mozdulat, már oda sem kell nézned, akkor sem vágod meg magad

A könnyezés a rossz technika jele

El tudod képzelni a séfeket, amint zsebkendőket sírnak tele a tucatnyi vöröshagyma aprítása közben? A kés használatán múlik, hogy szemedet csípi-e a hagyma. Vágd félbe a hagymát, és csak arról a feléről hámozd le a héjat, amelyikkel éppen dolgozol. A másik fele nem terjeszti közben a szagokat a konyhában. Ha szép apró és egyenletes kockákat szeretnél kapni, akkor fektesd a félbevágott, lepucolt hagymát a deszkára, ugyanakkor a két véget még ne távolítsd el, majd a felső ponton megtámasztva alulról felfelé haladva vízszintesen szeletelj. Ezt követően keresztbe vágd a hagymát, majd a hosszában is, máris egyenletes apró kockákat kaptál. A végeket az utolsó mozdulatokkal távolítsd el, hiszen azok tartják egyben a hagymát. A deszkán húzva a kést, a penge nyélhez közelebb eső részét használva, ha egyenletesen haladva vágod a hagymát, mivel az egyben marad, erős olaja nem irritálja a szemed.

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Ha jól csinálod, egy könnycseppet sem ejtesz majd

Julienne és Chiffonade

Ezek a furcsán hangzó francia szavak a szeletelés formájára utalnak. A Julienne 3mm x 3mm vastagságú és 2,5-5 cm hosszúságú rudakat jelent. Ételeid díszítéséhez vághatsz Julienne-re például sárgarépát. A Chiffonade vágási technikát friss bazsalikom esetében alkalmazhatod. A leveleket összecsavarva óvatosan és finoman a kés hegyével egészen vékony szeletkéket vághatsz, így azok jól mutatnak az ételeken, illetve főzéshez, ízesítéshez használva, nem folyik el a bazsalikom értékes leve sem.

És a tanulság…

A kétórás késtechnika tanfolyam után újra biztonsággal használom azt az éles késemet, amellyel korábban komoly sérülést okoztam magamnak, és emiatt évek óta a konyhafiókban lapult. Olyan könnyedén és szaporán még nem tudok szeletelni, mint a séfek, de néhány hét gyakorlás után biztosan menni fog! n

Nevük is van a szeletelési formáknak

Nevük is van a szeletelési formáknak

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Friss Apróságok, melyektől még kuckósabb lesz az otthonod

Az ősz mindig a lecsendesedésről, befelé fordulásról szól. Egyre csillapodik a nyári nyüzsi és egyre több időt töltesz a lakás falai között, épp ezért kifejezetten fontos, hogy meleg hangulatot árasszon minden szoba.

Stílus Ezek a legmenőbb és legrémisztőbb halloween dekorációk az Instán – Készen állsz rájuk?

Kíváncsi vagy 2020 legmenőbb és legrémisztőbb halloween dekorációira az Instán? Görgesd végig cikkünket inspirációkért!

Stílus A szezon legtrendibb anyaga – Dekoráld korddal az otthonodat

A kord egy durva anyag, tapintása azonban bársonyos. Ennek a tulajdonságának köszönhetően nem csak a divatvilág kezdte el ismét használni, hanem a lakberendezők is felfedezték maguknak. Cikkünkben eláruljuk, hogyan és hol lehet ezt az anyagot lakáson belül alkalmazni.

Kert Ezeket a kerti munkákat még MOST el kell végezni

Tény, hogy ilyenkor már egyre kevesebb kerti munka vár ránk. Ennek ellenére még vannak olyan teendők, melyeket a tél megérkezte előtt el kell végeznünk annak érdekében, hogy jövőre is szép legyen a kertünk.

Kert Őszi ház körüli teendők a télre készülődve – Ezekről semmiképp ne feledkezz meg!

Kertes házban élsz? Akkor ezekről az őszi teendőkről nem feledkezhetsz meg semmiképp!

Tipp Gondolkozol a padlás beépítésén? Íme a pró-kontra lista, ami segíthet a döntésben

Nem vagy benne biztos, hogy megérné-e beépíteni a padlásod? Régóta gondolkozol rajta, de nem jutsz dűlőre? Nézd meg a listánk, amely garantáltan segíteni fog a döntésben!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin