Forrás: Getty

Virágba borult kertek III. – A jácint gondozása

A jácint jellemzése

A jácint egy klasszikus tavaszi virág, mely gyönyörű színével szépíti a virágágyásokat. A legtöbb esetben kékben, pirosban vagy rózsaszínben pompázik, de ezeknél visszafogottabb árnyalatokban is létezik. Sikerét azonban nem csak szépségének, hanem intenzív illatának is köszönheti. Mindezek ellenére óvatosan kell bánni a jácinttal, ugyanis a hagymájában, de akár a virágában is kalcium-oxalát található, ami gyomor- és bélpanaszokat, továbbá bőrirritációkat okozhat. Hagymája általában 3-7 centiméter átmérőjű, szára 20-35 centiméter magasra tud nőni, levelei pedig 15-35 centiméter hosszúak is lehetnek.

A jácint ültetése

A jácintot késő nyáron vagy ősszel kell elültetni, legkésőbb novemberig, méghozzá egy napos, világos vagy félárnyékos helyre. Minél előbb ültetjük el a hagymákat, annál erősebb lesz a gyökerük, így sokkal jobban vészelik át a telet. Az ültetés során lazítsuk fel a talajt, szedjük ki a gazt, majd ássunk egy kisebb gödröt. Ebbe szórjunk némi jó minőségű virágföldet, majd helyezzük bele a hagymát, méghozzá úgy, hogy felfele mutat a hegyes vége. Temessük be földdel, és végül locsoljuk meg. A szakemberek azt tanácsolják, hogy kb. háromszor olyan mélyre ültessük, mint amekkora a hagyma.

A jácint öntözése

A virághagymák strapabírók, továbbá nem igényelnek különös gondozást, ugyanis alig van szükségük vízre, sőt mi több, nagyon rosszul viselik, ha állnak a vízben, így tényleg csak ritkán kell őket locsolni. Tápanyagokban gazdag föld esetén teljesen elegendő a jácintnak az a vízmennyiség, amit az esőzések biztosítanak. A kaspóban nevelt virágokat óvatosan öntözzük, a hideg évszakban pedig védjük az esőtől, nehogy vízben álljon.

A jácint gondozása

Az elhervadt virágokat érdemes azonnal eltávolítani, a levelekre azonban vigyázzunk. Azokat csak akkor vágjuk le, amikor már besárgultak, majd elszáradtak. A gazt mindig távolítsuk el a növény mellől, méghozzá úgy, hogy fellazítjuk a földet, majd óvatosan kiszedjük a gyomot. A virághagymákat télre sem szükséges kiszedni a földből.

Az ősszel elültetett virágok elegendő nedvesség mellett erős gyökereket képesek ereszteni, így ezeket több éven át sem szükséges átültetni. Annak érdekében, hogy a virág is erős legyen, továbbá sok hajtást hozzon, adjunk neki tápot. Ezt akkor kezdjük el, amikor már kb. 10 centiméteresek a levelek, viszont a virágzással egyidőben hagyjuk abba.

És hogy miért éri meg foglalkozni vele? Azért, mert ilyen gyönyörű növény:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.