Forrás: Getty

Veszélyt jelentenek-e a tavaszi hagymás virágok a kisállatokra?

A tavasz ígéretét magukban hordozó hagymás növények örök kedvencnek számítanak még azoknak a körében is, akik nem tartják magukat a kertészkedés szerelmeseinek. Rossz hír viszont, hogy a legtöbb ilyen gyönyörűség mérgező lehet a kisállatoknak – köztük a krókusz, a nárcisz, a tulipán, a jácint, a harangvirág, az írisz és a hóvirág is.

Mivel ezek valamennyi része méreganyagokat tartalmazhat, ajánlatos úgy tárolni őket, hogy semmiképpen ne férhessen hozzájuk a macska, a kutya vagy más háziállat. Maguk a hagymák is mérgezőek, pedig megjelenésüknél fogva játékra és rágásra csábíthatják a négylábú kedvenceket.

A mérgezés tünetei elsősorban olyan emésztőrendszeri panaszok lehetnek, mint a hasmenés vagy a hányás, de akár nyáladzás és szájfekély is előfordulhat. A nárcisz például különösen veszélyes, mert a mérge a központi idegrendszerre hat, ami súlyos esetben halálos is lehet – de nagy mennyiségben bármelyik tavaszi hagymás virág fogyasztása okozhat szívproblémákat. A liliom pedig nagy veszélyt jelent a macskákra: már egy kevés is veseelégtelenséghez vezethet belőle.

Veszélyt jelentenek-e a tavaszi hagymás virágok a kisállatokra?
Forrás: Getty

Mi a megoldás?

A tavaszi hagymás virágok természetesen mindezek ellenére is kiválóan megférnek egy háztartásban a házi kedvencekkel, csak a biztonságos elhelyezésükre érdemes odafigyelni. Ha lehet, akkor kerítéssel vagy más módon válasszuk el ezeket a növényeket a négylábúaktól, de az is tökéletes, ha egyszerűen olyan magasra tesszük a virágokat, hogy az állatkák még véletlenül se érjék el őket.

Emberre is veszélyes?

Talán meglepő, de a virághagymák az emberi szervezetre is mérgező hatásúak, tehát mindenképpen érdemes távol tartani őket a gyerekektől. Arról nem is beszélve, hogy egyes hagymák bőrirritációt is okozhatnak, ha megérintjük őket: a jácint ültetéséhez például célszerű kesztyűt húzni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.