Vesszőkerítés – Mutatjuk, hogyan készítheted el magad

Vesszőkerítés – Mutatjuk, hogyan készítheted el magad

Olcsó, fenntartható és mutatós – ez bizony a vesszőkerítés. Ez az évszázadokkal ezelőtti kerítéskészítési metódust ismét egyre többen fedezik fel maguknak, hiszen a természetközeliség népszerűbb, mint valaha. Kíváncsi vagy, hogyan készítheted el otthon te magad? Mutatjuk is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Így készül a vesszőkerítés – nagyapáink után szabadon.

Mi az a vesszőkerítés?

A vesszőkerítés neve igencsak árulkodó, hiszen szó szerint egy vesszőkből készített telekhatárolóról van szó. A klasszikus vesszőkerítés fűzfavesszőből készül, ám a szőlővessző vagy mogyoróvessző is jó alapanyag, mindkettő ugyanolyan jól működik. Fontos, hogy a vesszők tényleg hajlékonyak legyenek, az oszlopoknak pedig erős, kemény darabokból kell állniuk. Az alapanyagokat akár a kertből is összeszedhetjük a metszések során, vagy körbe kérdezhetjük környékbeli gazdaságokat, hogy náluk halmozódik-e fel felesleges vessző.

Mire jó a vesszőkerítés?

A DIY vesszőkerítés azért jó, mert olyanra alakíthatjuk ki, amilyenre csak szeretnénk. Lekeríthetjük vele a kiskertet, a kutya saját területét, vagy a gyerek elől a veszélyes helyeket. De használhatjuk takaróként is, például drótkerítés előtt, hogy ne lássanak be a kertünkbe.

Hogyan kell vesszőkerítést készíteni?

  1. A túl száraz és kemény vesszők eltörnek, ha megpróbálod kerítésbe fonni őket, ám van megoldás. A kiválasztott vesszőket 1-2 hétre vízbe szokták áztatni, hogy megpuhuljanak, és könnyen formázhatóvá váljanak.
  2. A következő lépés az oszlopok rögzítése. Ehhez használhatunk alapzatot, ám kisebb vesszőkerítések esetében bőven elég, ha csak lefúrjuk az oszlopokat a földbe. Az oszlopokat egymástól egyenlő távolságra, kb. 20-40 cm-re tegyük le. A köztes távolság kimérésekor vegyük figyelembe a vesszők hosszúságát: a lényeg, hogy kényelmesen lehessen majd fonni őket, ne legyenek se túl messze, se túl közel egymáshoz.
  3. Kezdjük el befonni a vesszőket a leszúrt oszlopok közé. Ne aggódj, ha kilóg egy-két vessző vége, később lesz lehetőség levágni. Az első oszlopnál a vessző végét érdemes visszahajtani, hogy mindegyik oszlopot azonosan fogják a vesszők. Soronként variáljuk, hogy az első oszlop előtt vagy mögött vezetjük el a vesszőt. Tehát például az első sor kezdődjön az oszlop előtt, a második sort pedig az oszlop mögül indítsuk.
  4. Miután a végére értünk egy sornak, nyomjuk le egymáshoz a vesszőket, hogy szoros legyen. Ismételjük a lépéseket a kívánt magasság eléréséig.
  5. A sorokat nem szabad az oszlopok tetejéig vezetni, a felső 5-10 centit hagyjuk szabadon.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin