Vesszőkerítés – Mutatjuk, hogyan készítheted el magad

Vesszőkerítés – Mutatjuk, hogyan készítheted el magad

Olcsó, fenntartható és mutatós – ez bizony a vesszőkerítés. Ez az évszázadokkal ezelőtti kerítéskészítési metódust ismét egyre többen fedezik fel maguknak, hiszen a természetközeliség népszerűbb, mint valaha. Kíváncsi vagy, hogyan készítheted el otthon te magad? Mutatjuk is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Így készül a vesszőkerítés – nagyapáink után szabadon.

Mi az a vesszőkerítés?

A vesszőkerítés neve igencsak árulkodó, hiszen szó szerint egy vesszőkből készített telekhatárolóról van szó. A klasszikus vesszőkerítés fűzfavesszőből készül, ám a szőlővessző vagy mogyoróvessző is jó alapanyag, mindkettő ugyanolyan jól működik. Fontos, hogy a vesszők tényleg hajlékonyak legyenek, az oszlopoknak pedig erős, kemény darabokból kell állniuk. Az alapanyagokat akár a kertből is összeszedhetjük a metszések során, vagy körbe kérdezhetjük környékbeli gazdaságokat, hogy náluk halmozódik-e fel felesleges vessző.

Mire jó a vesszőkerítés?

A DIY vesszőkerítés azért jó, mert olyanra alakíthatjuk ki, amilyenre csak szeretnénk. Lekeríthetjük vele a kiskertet, a kutya saját területét, vagy a gyerek elől a veszélyes helyeket. De használhatjuk takaróként is, például drótkerítés előtt, hogy ne lássanak be a kertünkbe.

Hogyan kell vesszőkerítést készíteni?

  1. A túl száraz és kemény vesszők eltörnek, ha megpróbálod kerítésbe fonni őket, ám van megoldás. A kiválasztott vesszőket 1-2 hétre vízbe szokták áztatni, hogy megpuhuljanak, és könnyen formázhatóvá váljanak.
  2. A következő lépés az oszlopok rögzítése. Ehhez használhatunk alapzatot, ám kisebb vesszőkerítések esetében bőven elég, ha csak lefúrjuk az oszlopokat a földbe. Az oszlopokat egymástól egyenlő távolságra, kb. 20-40 cm-re tegyük le. A köztes távolság kimérésekor vegyük figyelembe a vesszők hosszúságát: a lényeg, hogy kényelmesen lehessen majd fonni őket, ne legyenek se túl messze, se túl közel egymáshoz.
  3. Kezdjük el befonni a vesszőket a leszúrt oszlopok közé. Ne aggódj, ha kilóg egy-két vessző vége, később lesz lehetőség levágni. Az első oszlopnál a vessző végét érdemes visszahajtani, hogy mindegyik oszlopot azonosan fogják a vesszők. Soronként variáljuk, hogy az első oszlop előtt vagy mögött vezetjük el a vesszőt. Tehát például az első sor kezdődjön az oszlop előtt, a második sort pedig az oszlop mögül indítsuk.
  4. Miután a végére értünk egy sornak, nyomjuk le egymáshoz a vesszőket, hogy szoros legyen. Ismételjük a lépéseket a kívánt magasság eléréséig.
  5. A sorokat nem szabad az oszlopok tetejéig vezetni, a felső 5-10 centit hagyjuk szabadon.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin