Forrás: Getty

Udvar(sz)építés: legyen egy csodaszép DIY tűzrakó a kert fókuszpontja

1. Előkészületek a biztonság jegyében

Első lépésként tájékozódj a helyi tűzvédelmi előírásokról. Ezeknek fényében térképezd fel a kertet a biztonság szempontjából. Semmiképp se rakd a tűzrakót a tűzifa tároló közelébe vagy másik, erősen tűzveszélyes helyre. Ha kisgyerekek vagy kisállatok vannak a háznál, akkor olyan helyet válassz a tűzrakónak, ahol nem jelent nagy veszélyt rájuk.

2. Alap kiásása

A következő feladat: kiásni a tűzrakó helyét. A gödröt úgy alakítsd ki, hogy a falai döntöttek legyenek. Az ásóval a gödör tetején a peremet is egyengesd ki.

3. Alapozás

Rakj le egy ún. alapozó réteget a tűzrakó alá. Erre a legalkalmasabbak az apró kavicsok vagy a homok, esetleg ezeknek a keveréke. A legbiztonságosabb, ha ez a réteg nem csak közvetlen a tűzrakó alatt, hanem körülötte is elterül.

4. Téglák vagy kövek lerakása

Ezután a téglákkal kezdd el kirakni a tűzrakó oldalát. A téglák egymáshoz rögzítéséhez használhatsz téglaragasztót a tartósabb végeredmény érdekében. Ezután haladj tovább: borítsd be téglákkal a gödör fenekét is.

5. Szegély készítése

A mélyedés oldalát fedő téglák tetejére merőlegesen kezdj el lerakni egy réteget téglából vagy szegélykőből, ha mutatósabb végeredményt szeretnél. Itt is mindenképp használj téglaragasztót, hogy tartós legyen.

6. Fugázás

Utolsó lépés: ahhoz, hogy a téglaragasztó dolgát megkönnyítsd, érdemes feltölteni a téglák közötti lyukakat fugakitöltővel vagy apró szemű sóderrel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.