Forrás: Getty

Tippek balkonkerthez – Konyhakerted vagy gyönyörűen virágzó virágágyásod is lehet

Tippek balkonkerthez – Konyhakert 

A balkonláda, néhány plusz virágládával kiegészítve pont elegendő ahhoz, hogy finom, bio zöldségeket és fűszereket nevelgessünk benne. Lássuk, melyek a legfontosabb tippek balkonkerthez, hogy bőséges termést hozzanak növényeink. 

  • Tápanyagdús talaj: Mivel a balkonládában nem tud úgy megújulni a talaj, mint a kertben, időről időre gondoskodnunk kell a tápanyag-utánpótlásáról. Minden szezon elején keverjünk friss, tápanyagdús virágföldet a balkonládába. 
  • A kevesebb néha több: Akármennyi időt és energiát fektetünk a balkonládás kiskertünkbe, sosem lesz akkora, mint egy igazi kert. Ezért ügyesen meg kell válogatnunk, hogy mi fér el kényelmesen a balkonládában, és mi nem. A bokrosabb fajtákból, mint például a paradicsom, maximum kettőt válasszunk, ennél több csak leárnyékolná egymást és a többi növényt is. 
  • Kerti szerszámok: Attól még, hogy nem hagyományos kertünk van, nagyon is kellenek a műveléséhez kerti szerszámok. Gaz ugyanis akár egy 10. emeleti balkonládában is előfordulhat. 
  • Zöldségválogatás: A balkonládába nem lehet bármilyen zöldséget ültetni, ám így is kellően hosszú a balkon barát növények listája. A szakértők szerint többek között a koktélparadicsom, a paprika, a retek, a sóska, a zöldborsó, a medvehagyma, valamint a legnépszerűbb fűszernövények, például a rozmaring, menta vagy a bazsalikom balkonládában is jól érzik magukat. 

Tippek balkonkerthez – Virágosláda

A balkonláda üresen nem a legszebb része az erkélynek, ezért mindenképp ajánlott ültetni bele valamit. Ha nem szeretnénk túl sokat bajlódni kertészkedéssel, akkor zöldségek helyett virágokat válasszunk, melyek garantáltan megszépítik az erkélyt. 

  • Túlöntözés elkerülése: A balkonláda egyik nagy hátránya, hogy az alján megmarad a víz, ezáltal hamarabb eshetnek áldozatául a virágok a túlöntözésnek. A balkonláda aljára tegyünk nagy köveket, és a földet lazítsuk fel homokkal annak érdekében, hogy a felesleges víz ne tegye tönkre a virágok gyökereit. 
  • Növényválasztás: Az erkélyen azért is nehéz kertészkedni, mert az elhelyezkedését nem tudjuk megváltoztatni. Ezért akadnak teljesen árnyékos vagy éppen teljesen napos balkonok. A gyönyörűen virágzó balkonláda kulcsa, hogy az erkély adottságához igazítottan válasszuk meg a növényeket. 
  • Helyigény figyelembevétele: Kicsi palánta korukban megtévesztők lehetnek a növények, és a szép, dús balkonkert érdekében hajlamosak vagyunk túl sok virágot ültetni, hogy ne legyen hézagos a végeredmény. Várjunk ezzel addig, amíg meg nem nőnek eléggé az első körben ültetett virágok, hiszen lehetséges, hogy kifejlődve kellően bokrosak a szép eredményhez.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.