Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Az őszi kert látványa csodaszép, a színes levelek szinte festőivé varázsolják az udvar minden szegletét. A lehullott levelek meleg takaróként hullanak a gyepre, érthető, ha szívesen meghagynád ezt az idillikus képet. No, meg ugye ezzel kihagyhatnád a fárasztó gereblyézést. Talán van rá mód, hogy megspórolj magadnak némi izomlázat. Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért szokták összegyűjteni a lehullott leveleket a fűről?

A kertészek a lehulló levelektől féltik legjobban a füvet, hiszen a vastag levélréteg elzárja a gyepet a napfénytől és az oxigéntől. A sok őszi csapadék hatására akár rohadásnak is indulhat az avar, ami átterjed a fűre, tavasszal pedig megdöbbentően problémás gyepszőnyeg várhat minket a levelek alatt.

A lehullott levelek ráadásul szuper alapanyagai a kerti komposztnak, ezért is szokták serényen összegyűjteni azokat. A komposztládába keverve akár már a következő szezonra lebomolhat ahhoz, hogy a veteményeshez keverjük.

Hogyan lehet megúszni a gereblyézést?

Sajnos az óriási levélkupacot nem hagyhatjuk csak úgy a füvön anélkül, hogy az kárt ne okozzon. Ha nem szeretnél a levelek összegyűjtésével foglalkozni, akkor az alábbi 2 megoldás közül választhatsz:

1.      Gereblyézed őket egy fa tövébe: Ha szeretnéd megvédeni a füvet anélkül, hogy órákon át gereblyéznél folyamatosan, akkor csináld minden nap egy kicsit. Gereblyével vagy lombsöprűvel söpörd a nagyját a fák tövéhez, ahol nyugodtan maradhat akár egész télen. Sőt, még védelmet is nyújt a fa gyökerének, lebomlása után pedig szuper komposzt.

2.      Fűnyírás: Ősz végén érdemes még beiktatni egy utolsó fűnyírást, hiszen a bőséges őszi csapadék után igencsak elburjánzik a kert. A fűnyírás előtt nyugodtan hagyjuk a leveleket a gyepen. A gép kellően kicsire aprítja azokat, így nem veszik el a napfényt a fűtől, ráadásul könnyen lebomlik, ezért tökéletes komposztként szolgál a téli álomra készülő talajnak. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin