Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Az őszi kert látványa csodaszép, a színes levelek szinte festőivé varázsolják az udvar minden szegletét. A lehullott levelek meleg takaróként hullanak a gyepre, érthető, ha szívesen meghagynád ezt az idillikus képet. No, meg ugye ezzel kihagyhatnád a fárasztó gereblyézést. Talán van rá mód, hogy megspórolj magadnak némi izomlázat. Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért szokták összegyűjteni a lehullott leveleket a fűről?

A kertészek a lehulló levelektől féltik legjobban a füvet, hiszen a vastag levélréteg elzárja a gyepet a napfénytől és az oxigéntől. A sok őszi csapadék hatására akár rohadásnak is indulhat az avar, ami átterjed a fűre, tavasszal pedig megdöbbentően problémás gyepszőnyeg várhat minket a levelek alatt.

A lehullott levelek ráadásul szuper alapanyagai a kerti komposztnak, ezért is szokták serényen összegyűjteni azokat. A komposztládába keverve akár már a következő szezonra lebomolhat ahhoz, hogy a veteményeshez keverjük.

Hogyan lehet megúszni a gereblyézést?

Sajnos az óriási levélkupacot nem hagyhatjuk csak úgy a füvön anélkül, hogy az kárt ne okozzon. Ha nem szeretnél a levelek összegyűjtésével foglalkozni, akkor az alábbi 2 megoldás közül választhatsz:

1.      Gereblyézed őket egy fa tövébe: Ha szeretnéd megvédeni a füvet anélkül, hogy órákon át gereblyéznél folyamatosan, akkor csináld minden nap egy kicsit. Gereblyével vagy lombsöprűvel söpörd a nagyját a fák tövéhez, ahol nyugodtan maradhat akár egész télen. Sőt, még védelmet is nyújt a fa gyökerének, lebomlása után pedig szuper komposzt.

2.      Fűnyírás: Ősz végén érdemes még beiktatni egy utolsó fűnyírást, hiszen a bőséges őszi csapadék után igencsak elburjánzik a kert. A fűnyírás előtt nyugodtan hagyjuk a leveleket a gyepen. A gép kellően kicsire aprítja azokat, így nem veszik el a napfényt a fűtől, ráadásul könnyen lebomlik, ezért tökéletes komposztként szolgál a téli álomra készülő talajnak. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin