Forrás: Getty

Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Miért szokták összegyűjteni a lehullott leveleket a fűről?

A kertészek a lehulló levelektől féltik legjobban a füvet, hiszen a vastag levélréteg elzárja a gyepet a napfénytől és az oxigéntől. A sok őszi csapadék hatására akár rohadásnak is indulhat az avar, ami átterjed a fűre, tavasszal pedig megdöbbentően problémás gyepszőnyeg várhat minket a levelek alatt.

A lehullott levelek ráadásul szuper alapanyagai a kerti komposztnak, ezért is szokták serényen összegyűjteni azokat. A komposztládába keverve akár már a következő szezonra lebomolhat ahhoz, hogy a veteményeshez keverjük.

Hogyan lehet megúszni a gereblyézést?

Sajnos az óriási levélkupacot nem hagyhatjuk csak úgy a füvön anélkül, hogy az kárt ne okozzon. Ha nem szeretnél a levelek összegyűjtésével foglalkozni, akkor az alábbi 2 megoldás közül választhatsz:

1.      Gereblyézed őket egy fa tövébe: Ha szeretnéd megvédeni a füvet anélkül, hogy órákon át gereblyéznél folyamatosan, akkor csináld minden nap egy kicsit. Gereblyével vagy lombsöprűvel söpörd a nagyját a fák tövéhez, ahol nyugodtan maradhat akár egész télen. Sőt, még védelmet is nyújt a fa gyökerének, lebomlása után pedig szuper komposzt.

2.      Fűnyírás: Ősz végén érdemes még beiktatni egy utolsó fűnyírást, hiszen a bőséges őszi csapadék után igencsak elburjánzik a kert. A fűnyírás előtt nyugodtan hagyjuk a leveleket a gyepen. A gép kellően kicsire aprítja azokat, így nem veszik el a napfényt a fűtől, ráadásul könnyen lebomlik, ezért tökéletes komposztként szolgál a téli álomra készülő talajnak. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.