Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Tényleg muszáj összegereblyézni a faleveleket ősszel? – Íme, a válasz

Az őszi kert látványa csodaszép, a színes levelek szinte festőivé varázsolják az udvar minden szegletét. A lehullott levelek meleg takaróként hullanak a gyepre, érthető, ha szívesen meghagynád ezt az idillikus képet. No, meg ugye ezzel kihagyhatnád a fárasztó gereblyézést. Talán van rá mód, hogy megspórolj magadnak némi izomlázat. Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Miért szokták összegyűjteni a lehullott leveleket a fűről?

A kertészek a lehulló levelektől féltik legjobban a füvet, hiszen a vastag levélréteg elzárja a gyepet a napfénytől és az oxigéntől. A sok őszi csapadék hatására akár rohadásnak is indulhat az avar, ami átterjed a fűre, tavasszal pedig megdöbbentően problémás gyepszőnyeg várhat minket a levelek alatt.

A lehullott levelek ráadásul szuper alapanyagai a kerti komposztnak, ezért is szokták serényen összegyűjteni azokat. A komposztládába keverve akár már a következő szezonra lebomolhat ahhoz, hogy a veteményeshez keverjük.

Hogyan lehet megúszni a gereblyézést?

Sajnos az óriási levélkupacot nem hagyhatjuk csak úgy a füvön anélkül, hogy az kárt ne okozzon. Ha nem szeretnél a levelek összegyűjtésével foglalkozni, akkor az alábbi 2 megoldás közül választhatsz:

1.      Gereblyézed őket egy fa tövébe: Ha szeretnéd megvédeni a füvet anélkül, hogy órákon át gereblyéznél folyamatosan, akkor csináld minden nap egy kicsit. Gereblyével vagy lombsöprűvel söpörd a nagyját a fák tövéhez, ahol nyugodtan maradhat akár egész télen. Sőt, még védelmet is nyújt a fa gyökerének, lebomlása után pedig szuper komposzt.

2.      Fűnyírás: Ősz végén érdemes még beiktatni egy utolsó fűnyírást, hiszen a bőséges őszi csapadék után igencsak elburjánzik a kert. A fűnyírás előtt nyugodtan hagyjuk a leveleket a gyepen. A gép kellően kicsire aprítja azokat, így nem veszik el a napfényt a fűtől, ráadásul könnyen lebomlik, ezért tökéletes komposztként szolgál a téli álomra készülő talajnak. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin