Forrás: Getty

Szobanövények a teraszon – Ezek a fajtákat költöztesd ki nyáron a szabadba

A legtöbb szobanövény nem viseli jól a mínusz fokokat és a hűvös időt. Azonban tavasszal és nyáron, amikor feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, érdemes bizonyos fajtákat átköltöztetned a teraszra, ugyanis jót tesz nekik a friss levegő, amitől gyorsabban nőnek és szebbek lesznek. Nézzük, melyek ezek a növények.

Szukkulensek

Az utóbbi években rendkívül kedveltek lettek a szukkulensek, így alig van olyan otthon, ahol ne lenne legalább egy ilyen fajta növény – legyen az pénzfa, agavé, fehér sarjika vagy kavicsvirág. Ezek a típusú virágok nem túl igényesek, ami a gondozásukat illeti, többek közt ezért is örvendenek ilyen nagy népszerűségnek. A szukkulenseket már májusban kiteheted a szabadba, mindössze arra figyelj, hogy napos helyet válassz nekik, ugyanis szeretik a napsütés, amitől gyorsabban is nőnek.

Páfrányok

Számos olyan páfrány van, ami szintén nagyon szereti a meleget, illetve a friss levegőt. Ilyen a vénuszfodorka, a gímpáfrány és a közönséges édesgyökerű páfrány. Ha kiköltözteted a növényt a teraszra, akkor arra figyelj, hogy egy árnyékos vagy félárnyékos helyet találj neki, ami még szélvédett is. Az északi fekvésű erkélyeken érzi magát a legjobban. Rendszeresen öntözd, főleg a meleg napokon. Ősszel pedig, amikor 8-10 Celsius-fokra hűl a levegő, ismét vidd be a lakásba.

Aloe vera

Az aloe vera szintén egy kedvelt szobanövény, ami ráadásul a szabadban is hamar otthonosan érzi magát. Június elején már nyugodtan kiteheted a teraszra, méghozzá egy napos helyre, ugyanis ugyanannyira szereti a napfényt, mint a szukkulensek. Az aloe vera esetében is arra kell figyelned, hogy a földje mindig nedves legyen, és soha ne száradjon ki. Legkésőbb szeptemberben vidd be ismét a melegbe, ugyanis akkor már túl hűvös neki a kinti levegő.

Anyósnyelv

Ez a szobanövény is számos otthonban megtalálható, ami főleg annak köszönhető, hogy egyszerű a gondozása. Ha nyáron mégis azzal szeretnél kedveskedni neki, hogy kiteszed a szabad levegőre, akkor ezt június és augusztus között tedd meg. Arra mindenféleképp figyelj, hogy azonnal vidd be a lakásba, amint 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Mivel imádja a meleget, ezért a közvetlen napsugárzás sem tesz benne kárt.

Jukka pálma

Ez a szobanövény is szereti a meleget és a fényt, ezért remekül érzi magát nyáron a szabadban. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy a közvetlen napsugárzást nem viseli jól: a levelein barna foltok jelenhetnek meg. Ennek elkerülése érdekében egy árnyékosabb helyet keress neki, ami még szélvédett is. A jukka pálma, a többi szobanövényhez képest, valamivel tovább hagyható a szabadban, de azért a fagyok előtt ezt is vidd be.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.