Forrás: Getty

Paradicsom palánták átültetése 7 lépésben

1. Első lépésként válassz megfelelő edényt a palánták számára. Annak legalább négy centiméter mélynek kell lennie, és rendelkeznie kell vízelvezető lyukakkal, hogy a palánta gyökerek ne ázzanak el. Használhatsz biológiailag lebomló cserepeket, újrahasznosított virágcserepeket vagy akár habszivacs kávéscsészéket is.

2. Töltsd meg a cserepet egy jó minőségű virágfölddel. Ne használj kerti földet, mert az nehezíti a finom gyökerek fejlődését. Érdemes a legközelebbi kertészetben direkt olyan földet vásárolnod, ami alkalmas erre.

3. Nedvesítsd át a földkeveréket, majd hagyd pár órán át állni a cserépeket. Alaposan öntözd meg a paradicsom palántákat néhány órával az átültetés előtt, hogy segítsd megelőzni a kiszáradást a folyamat közben.

4. Szedd ki a paradicsom palántákat az előnevelő tálcából úgy, hogy a talajt, a gyökérzetet és a növényt alulról nyomkodod ki. Figyelem! Soha ne húzd ki a növényt a tálcából a száránál fogva, mert ezzel komoly sérüléseket okozhatsz benne.

5. Tedd át a palántákat az edényekbe, majd add hozzá a földkeveréket. Temesd be a növényt körülbelül a szár kétharmadáig. A szár mentén apró légszöszök találhatók, amelyek erősítik a növényt. Enyhe nyomással nyomkodd le a földet. A legfelső három levélpárnak azonban a föld felett kell lennie. Ha több levélpár van, távolítsd el azokat, mielőtt eltemetnéd a növényt.

Paradicsom palánták átültetése 7 lépésben
Forrás: Getty

6. A megfelelő oldattal locsold meg az átültetett palántákat. Ez adja meg a kezdő löketet a fejlődő növénynek.

7. Alaposan öntözd meg a növényeket. Figyeld a nedvességszintet a cserépekben, és ismételd meg a hígított trágyázást kéthetente addig, amíg a növények készen nem állnak arra, hogy kiültesd őket a kertbe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.