Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker

A tavasz a kertészkedés főszezonja, ráadásul a nap is egyre többet és egyre erősebben süt, így már tényleg minden adott a szép kert kialakításához. Ha fel szeretnéd frissíteni a növényeid, akkor lehet, hogy néhány darabot át kell ültetned egy új helyre – ám ebben van rizikó is. Itt van tehát 5 lépés, amivel biztos túléli a növény a költözést.

Ötletládához ad!

1. Alapos locsolás az előző nap, illetve közvetlen előtte

A növény költöztetését már egy nappal hamarabb meg kell kezdeni, mégpedig egy kiadós locsolással. Ez fontos, hiszen így a szállításkor a növénynek lesz tartalék nedvessége, így jobban bírja majd a tortúrát. Közvetlenül a kiásás előtt is kapjon egy kis vizet, így könnyebb lesz kiásni, illetve biztos eléggé nedves lesz a gyökere.

2. Új hely ásása, locsolása

Ha kész a növény a költözésre, akkor jöhet az új hely kialakítása. A növény méretétől függően ásd ki a helyét, majd alaposan locsold meg az üres gödröt. Így jobban meg tud majd kapaszkodni benne a gyökérzet, illetve rögtön lesz utánpótlás is nedvességből.

3. Kiásás és új helyre költöztetés

Óvatosan ásd ki a növényt, vigyázz, hogy ne sértsd meg a gyökereit. Maradjon egy kis föld rajta, mert a közvetlen napfény, a szél vagy a hirtelen meleg kárt tehet benne, így jól jön a plusz védelem. Rakd be a növényt új helyére, majd rakj rá egy ujjnyi földet, amibe tud majd kapaszkodni.

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker
Forrás: Getty

4. Betemetés és locsolás

Ha biztosan áll az új helyén, akkor jöhet a visszatemetés. Rakj a gödörbe alaposan földet, de nem nyomkodd le a kezeddel, ezzel ugyanis túl kemény lesz a föld, így a gyökér nehezen tud nőni. Locsold meg a laza földet, ez majd a helyére fog tenni minden részecskét.

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker
Forrás: Getty

5. Védelem és sok odafigyelés

Ha lehet, akkor takard le 2-3 napig az új helyén a növényt, hogy a napfény ne tudja kiszárítani. Ebben a kezdeti időszakban jobban figyelj oda rá: lehet, hogy naponta 2 locsolást is igényelni fog az első 2 hétben, amíg teljesen meg nem szokja az új helyét.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin