Forrás: Getty

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker

1. Alapos locsolás az előző nap, illetve közvetlen előtte

A növény költöztetését már egy nappal hamarabb meg kell kezdeni, mégpedig egy kiadós locsolással. Ez fontos, hiszen így a szállításkor a növénynek lesz tartalék nedvessége, így jobban bírja majd a tortúrát. Közvetlenül a kiásás előtt is kapjon egy kis vizet, így könnyebb lesz kiásni, illetve biztos eléggé nedves lesz a gyökere.

2. Új hely ásása, locsolása

Ha kész a növény a költözésre, akkor jöhet az új hely kialakítása. A növény méretétől függően ásd ki a helyét, majd alaposan locsold meg az üres gödröt. Így jobban meg tud majd kapaszkodni benne a gyökérzet, illetve rögtön lesz utánpótlás is nedvességből.

3. Kiásás és új helyre költöztetés

Óvatosan ásd ki a növényt, vigyázz, hogy ne sértsd meg a gyökereit. Maradjon egy kis föld rajta, mert a közvetlen napfény, a szél vagy a hirtelen meleg kárt tehet benne, így jól jön a plusz védelem. Rakd be a növényt új helyére, majd rakj rá egy ujjnyi földet, amibe tud majd kapaszkodni.

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker
Forrás: Getty

4. Betemetés és locsolás

Ha biztosan áll az új helyén, akkor jöhet a visszatemetés. Rakj a gödörbe alaposan földet, de nem nyomkodd le a kezeddel, ezzel ugyanis túl kemény lesz a föld, így a gyökér nehezen tud nőni. Locsold meg a laza földet, ez majd a helyére fog tenni minden részecskét.

Növények átültetése sérülés nélkül – Ezzel az 5 lépéssel biztos a siker
Forrás: Getty

5. Védelem és sok odafigyelés

Ha lehet, akkor takard le 2-3 napig az új helyén a növényt, hogy a napfény ne tudja kiszárítani. Ebben a kezdeti időszakban jobban figyelj oda rá: lehet, hogy naponta 2 locsolást is igényelni fog az első 2 hétben, amíg teljesen meg nem szokja az új helyét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.