Forrás: Getty

Ne hagyd befagyni az ereszt! – Ez az 5 dolog segít benne

1. Rendszeres tisztítás

Egyértelműnek tűnik, sajnos mégis gyakran elfelejtkezünk róla, pedig az ereszcsatornák tisztán tartása alapvető fontosságú, pláne télen. Rendszeresen győződj meg róla, hogy a csatornákban nincsenek lehullott levelek vagy hólerakódások. A rendszeres tisztításnak köszönhetően a víz szabadon lefolyik, ezzel jelentősen csökkentve a fagyás kockázatát.

2. Sózás

Csakúgy, mint a járdát, az ereszcsatornát is sózhatod annak érdekében, hogy kevésbé legyen fagyos. Emiatt még ha le is fagy kicsit, jóval kisebb kárt tud generálni.

Tipp: A só kárt tehet a talajban, ezért nagyon ügyelj arra, hogy használatakor a sós víz ne a gyepre vagy a veteményeskertbe folyjon.

3. Elektromos fűtőbetét

A fűtőbetét kiváló megoldás lehet az ereszcsatornák befagyásának megelőzésére. A kábel egyszerűen felszerelhető az ereszcsatorna mentén, és automatikusan bekapcsol, amikor a hőmérséklet közelít a fagypont alá.

4. Szigetelés

Az ereszcsatorna körüli szigetelés is jelentősen csökkenti a befagyás esélyét, ezért a jól leszigetelt tető vagy homlokzat nem csak a fűtésszámla miatt, de az eresz védelmében is fontos.

5. Fagyálló használata

Ha nem sikerült megakadályozni a fagyást, fontos, hogy minél előbb cselekedj. A fagyálló gyors segítséget jelenthet, de szintén káros a természetre, ezért csak minimális mennyiségben használd, és szigorúan csak az ereszben. Majd fogj egy kalapácsot, és óvatosan törd fel a fagyállóval meggyengített jeget, hogy megszűnjön a dugulás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.