Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

A rendszeres fűnyíráson kívül néha időt kell szánnunk a gyep szellőztetésére is. Míg előbbi rövidíti a fűszálakat, addig utóbbi eltünteti az elszáradt füvet, mohát és gombát, így a gyökerek ismét oxigénhez és vízhez jutnak. Most pedig kiderül, hogy mire kell figyelni ennél a munkánál annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Ötletládához ad!

Idővel annyira mohás és gazos lesz a gyep, hogy meg kell szabadítanunk ezektől, ellenkező esetben a fűszálak nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vízhez, aminek következtében jelentősen lelassul a növekedésük. Ennek a kerti feladatnak tavasszal érkezik el az ideje.

Természetesen nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, a következő trükkel azonban könnyedén eldöntheted, hogy neki kell-e állnod a gyepszellőztetésnek vagy sem. Óvatosan gereblyézd át a felső talajréteget, majd vizsgáld meg, hogy moha- és gazmentes-e a fű. Ha a gereblyén megtalálod ezek maradványait, akkor ez egy biztos jele annak, hogy szükséges a gyep szellőztetése.

Mikor kell elvégezni?

A szakértők véleménye szerint legalább évente egyszer kell időt szánni a gyepszellőztetésre, méghozzá márciusban vagy áprilisban, amennyiben szükséges, akkor augusztusban vagy szeptemberben megismételheted. Nagyon fontos, hogy a fű ne legyen fiatalabb 3 évnél.

Mire kell figyelni?

A fűszellőztető gépek kései nagyon élesek, így nem megfelelő használat esetén kárt tehetnek a fűszálak gyökereiben. Annak érdekében, hogy ennek elébe menj, az alábbi tanácsokat ajánlott megfogadnod.

  • Ellenőrizd, hogy a kések tényleg élesek-e. Ha tompák, akkor kárt tesznek a fűben, ami nem fog már szépen nőni.
  • A szellőztetést megelőzően a füvet 2-3 centiméteresre vágd vissza.
  • A gyep legyen viszonylag száraz.
  • A gyepszellőztető magasságát úgy állítsd be, hogy a kések csak 2-3 milliméteres mélységig jussanak be a földbe. Ha túl mélyre mennek be, akkor kárt teszel a gyepben.
  • A szellőztetőt viszonylag gyorsan told végig hosszában és keresztben, egy sakktábla mintát létrehozva. Ha túl sokáig időzöl egy helyen, akkor ott tönkreteheted a füvet.
  • Szellőztetés után alaposan locsold meg a füvet és trágyázd, hogy minél előbb regenerálódjon.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így lesz pihentető az alvás a legnagyobb hőségben is

A nyári hőség nemcsak a nappalokat, hanem az éjszakákat is megnehezíti, különösen akkor, ha nincs otthon légkondicionálód. Ezért is hoztunk most néhány ötletet, amiknek hála a legnagyobb melegben is jól tudsz majd aludni.

Tipp Megizzadtál a kedvenc baseball sapkádban? Így tüntesd el róla a foltokat

Az erős nyári napsugarak miatt gyakran kerül elő a baseball sapka a szekrény mélyéről, pláne, a kertészkedésről vagy kinti programokról van szó. És bár ez a fejfedő hatékony a napszúrás ellen, kellemetlenül fel tudja melegíteni a fejbőrt, így nem csoda, ha egy idő után izzadtságfoltok jelennek meg rajta. Mutatjuk, hogyan tudod ezeket eltávolítani.

Kert Nem virágzik a rózsád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Bárhogy is próbálkozol, nem borul virágba a rózsabokrod? Akkor lehet, hogy te is belefutottál a rózsagondozás 5 tipikus hibájának egyikébe.

Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin