Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

A rendszeres fűnyíráson kívül néha időt kell szánnunk a gyep szellőztetésére is. Míg előbbi rövidíti a fűszálakat, addig utóbbi eltünteti az elszáradt füvet, mohát és gombát, így a gyökerek ismét oxigénhez és vízhez jutnak. Most pedig kiderül, hogy mire kell figyelni ennél a munkánál annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Ötletládához ad!

Idővel annyira mohás és gazos lesz a gyep, hogy meg kell szabadítanunk ezektől, ellenkező esetben a fűszálak nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vízhez, aminek következtében jelentősen lelassul a növekedésük. Ennek a kerti feladatnak tavasszal érkezik el az ideje.

Természetesen nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, a következő trükkel azonban könnyedén eldöntheted, hogy neki kell-e állnod a gyepszellőztetésnek vagy sem. Óvatosan gereblyézd át a felső talajréteget, majd vizsgáld meg, hogy moha- és gazmentes-e a fű. Ha a gereblyén megtalálod ezek maradványait, akkor ez egy biztos jele annak, hogy szükséges a gyep szellőztetése.

Mikor kell elvégezni?

A szakértők véleménye szerint legalább évente egyszer kell időt szánni a gyepszellőztetésre, méghozzá márciusban vagy áprilisban, amennyiben szükséges, akkor augusztusban vagy szeptemberben megismételheted. Nagyon fontos, hogy a fű ne legyen fiatalabb 3 évnél.

Mire kell figyelni?

A fűszellőztető gépek kései nagyon élesek, így nem megfelelő használat esetén kárt tehetnek a fűszálak gyökereiben. Annak érdekében, hogy ennek elébe menj, az alábbi tanácsokat ajánlott megfogadnod.

  • Ellenőrizd, hogy a kések tényleg élesek-e. Ha tompák, akkor kárt tesznek a fűben, ami nem fog már szépen nőni.
  • A szellőztetést megelőzően a füvet 2-3 centiméteresre vágd vissza.
  • A gyep legyen viszonylag száraz.
  • A gyepszellőztető magasságát úgy állítsd be, hogy a kések csak 2-3 milliméteres mélységig jussanak be a földbe. Ha túl mélyre mennek be, akkor kárt teszel a gyepben.
  • A szellőztetőt viszonylag gyorsan told végig hosszában és keresztben, egy sakktábla mintát létrehozva. Ha túl sokáig időzöl egy helyen, akkor ott tönkreteheted a füvet.
  • Szellőztetés után alaposan locsold meg a füvet és trágyázd, hogy minél előbb regenerálódjon.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin