Forrás: Getty

Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

Idővel annyira mohás és gazos lesz a gyep, hogy meg kell szabadítanunk ezektől, ellenkező esetben a fűszálak nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vízhez, aminek következtében jelentősen lelassul a növekedésük. Ennek a kerti feladatnak tavasszal érkezik el az ideje.

Természetesen nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, a következő trükkel azonban könnyedén eldöntheted, hogy neki kell-e állnod a gyepszellőztetésnek vagy sem. Óvatosan gereblyézd át a felső talajréteget, majd vizsgáld meg, hogy moha- és gazmentes-e a fű. Ha a gereblyén megtalálod ezek maradványait, akkor ez egy biztos jele annak, hogy szükséges a gyep szellőztetése.

Mikor kell elvégezni?

A szakértők véleménye szerint legalább évente egyszer kell időt szánni a gyepszellőztetésre, méghozzá márciusban vagy áprilisban, amennyiben szükséges, akkor augusztusban vagy szeptemberben megismételheted. Nagyon fontos, hogy a fű ne legyen fiatalabb 3 évnél.

Mire kell figyelni?

A fűszellőztető gépek kései nagyon élesek, így nem megfelelő használat esetén kárt tehetnek a fűszálak gyökereiben. Annak érdekében, hogy ennek elébe menj, az alábbi tanácsokat ajánlott megfogadnod.

  • Ellenőrizd, hogy a kések tényleg élesek-e. Ha tompák, akkor kárt tesznek a fűben, ami nem fog már szépen nőni.
  • A szellőztetést megelőzően a füvet 2-3 centiméteresre vágd vissza.
  • A gyep legyen viszonylag száraz.
  • A gyepszellőztető magasságát úgy állítsd be, hogy a kések csak 2-3 milliméteres mélységig jussanak be a földbe. Ha túl mélyre mennek be, akkor kárt teszel a gyepben.
  • A szellőztetőt viszonylag gyorsan told végig hosszában és keresztben, egy sakktábla mintát létrehozva. Ha túl sokáig időzöl egy helyen, akkor ott tönkreteheted a füvet.
  • Szellőztetés után alaposan locsold meg a füvet és trágyázd, hogy minél előbb regenerálódjon.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.