Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

Mire kell figyelni a fűszellőztetés során? Íme, pár szakértői tipp

A rendszeres fűnyíráson kívül néha időt kell szánnunk a gyep szellőztetésére is. Míg előbbi rövidíti a fűszálakat, addig utóbbi eltünteti az elszáradt füvet, mohát és gombát, így a gyökerek ismét oxigénhez és vízhez jutnak. Most pedig kiderül, hogy mire kell figyelni ennél a munkánál annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Ötletládához ad!

Idővel annyira mohás és gazos lesz a gyep, hogy meg kell szabadítanunk ezektől, ellenkező esetben a fűszálak nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vízhez, aminek következtében jelentősen lelassul a növekedésük. Ennek a kerti feladatnak tavasszal érkezik el az ideje.

Természetesen nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, a következő trükkel azonban könnyedén eldöntheted, hogy neki kell-e állnod a gyepszellőztetésnek vagy sem. Óvatosan gereblyézd át a felső talajréteget, majd vizsgáld meg, hogy moha- és gazmentes-e a fű. Ha a gereblyén megtalálod ezek maradványait, akkor ez egy biztos jele annak, hogy szükséges a gyep szellőztetése.

Mikor kell elvégezni?

A szakértők véleménye szerint legalább évente egyszer kell időt szánni a gyepszellőztetésre, méghozzá márciusban vagy áprilisban, amennyiben szükséges, akkor augusztusban vagy szeptemberben megismételheted. Nagyon fontos, hogy a fű ne legyen fiatalabb 3 évnél.

Mire kell figyelni?

A fűszellőztető gépek kései nagyon élesek, így nem megfelelő használat esetén kárt tehetnek a fűszálak gyökereiben. Annak érdekében, hogy ennek elébe menj, az alábbi tanácsokat ajánlott megfogadnod.

  • Ellenőrizd, hogy a kések tényleg élesek-e. Ha tompák, akkor kárt tesznek a fűben, ami nem fog már szépen nőni.
  • A szellőztetést megelőzően a füvet 2-3 centiméteresre vágd vissza.
  • A gyep legyen viszonylag száraz.
  • A gyepszellőztető magasságát úgy állítsd be, hogy a kések csak 2-3 milliméteres mélységig jussanak be a földbe. Ha túl mélyre mennek be, akkor kárt teszel a gyepben.
  • A szellőztetőt viszonylag gyorsan told végig hosszában és keresztben, egy sakktábla mintát létrehozva. Ha túl sokáig időzöl egy helyen, akkor ott tönkreteheted a füvet.
  • Szellőztetés után alaposan locsold meg a füvet és trágyázd, hogy minél előbb regenerálódjon.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin