Forrás: Getty

Milyen föld kell a paradicsomnak, az epernek és a szobanövényeknek?

Paradicsom

Nincs olyan veteményeskert, amiben nem termesztenek paradicsomot. Ahhoz azonban, hogy nagyra is nőjenek a palánták, megfelelő földbe kell azokat ültetned. Hogy ez milyen? Mindenféleképpen legyen humuszban, illetve tápanyagban gazdag, az ideális pH-érték pedig 6 és 7 közötti. Továbbá komposztot, homokot vagy agyaggranulátumot is keverhetsz a földhöz, így biztos lehetsz abban, hogy elegendő oxigént kap a paradicsom, és nem fog vízben állni. Amennyiben egy nagy cserépbe vagy ládába szeretnéd ültetni, akkor vásárolhatsz olyan földet, amit kifejezetten paradicsomok termesztésére gyártanak. A veteményesben arra figyelj, hogy legyen laza a föld. Ültetés előtt akár lótrágyát is tehetsz a paradicsomok jövőbeni helyére, így minden bizonnyal jól fogják magukat érezni a palánták.

Eper

Az eper az olyan savanyú földet részesíti előnyben, aminek 5,5 és 6,5 közötti a pH-értéke. A talaj legyen laza, hogy a víz el tudjon folyni, de ezen kívül nem igazán kell másra figyelned, így akár általános virágföldbe is ültetheted a palántákat. Azért fontos, hogy a talajnak jó legyen a vízáteresztőképessége, mert az eper gyökere hajlamos elrohadni, illetve különféle gombás megbetegedések is könnyen megtámadják. Ha keversz némi homokot a földhöz, akkor ezt nagyobb eséllyel kerülöd el. Ha a veteményeskertbe ülteted az epret, akkor a föld legyen humuszban gazdag.

Fűszerek

A fűszerek között is különbséget kell tenni, ugyanis eltérő minőségű földre van szükségük, pontosabban szubsztrátra. Ennek oka, hogy a virágföldben túl sok a nitrogén, a foszfor és a kálium. A speciális fűszerföldek ideális választásnak bizonyulnak a cserepes növényeknek. A mediterrán fűszerek (bazsalikom, oregánó, zsálya, kakukkfű, levendula) esetében 1:1 arányban keverd össze ezt a fajta földet némi kerti talajjal vagy komposzttal, esetleg homokkal.

Szobanövények

Ezeknek a virágoknak korlátozott a lehetőségük, hogy tápanyaghoz jussanak, ezért olyan fontos, hogy minden szükséges anyagot a cserépen belül megkapjanak. A legtöbb szobanövénynek teljesen megfelelő az általános virágföld, ha azonban sok vízre van szükségük, akkor ültesd őket kókuszföldbe. A kókuszföld elraktározza a vizet, ezáltal folyamatosan nedvesen tartva a földet. Ezen kívül légáteresztő, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy elrohad a növény gyökere. Mivel azonban nem tartalmaz tápanyagokat, 1:1 arányban ajánlott virágfölddel keverned. A szukkulenseknek és kaktuszoknak speciális földre van szükségük, ami például homokot tartalmaz, és gyorsan elvezeti a vizet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.