Forrás: Getty
Az érett körte tulajdonságai:
- A legtöbb körtefajta színe halványzöldről sárgásra változik, amikor eléri a tökéletes érettségi szintet. Ez az első jele annak, hogy a gyümölcs szüretelhető, és az íze is ízletes lesz.
- Az érett körte kissé puha lesz a kocsány körül, de nem benyomható. Ha a gyümölcs kemény, még érnie kell, hagyd fent a fán egy kicsit.
- Az érett körtét finoman megfogva, enyhe csavaró mozdulattal könnyen le lehet választani a fáról. Ha a gyümölcs nehezen válik le, akkor inkább ne erőltesd, hadd töltsön még pár napot ott.
Szüretelési technikák:
- Kézi szüretelés: Ha csak egy-két fa szüretéről van szó, akkor érdemes a hagyományos módszert választani. A körtét kézzel, finom mozdulatokkal érdemes szedni. Óvatosan fogd meg a gyümölcsöt, és csavard el enyhén, hogy leváljon az ágról.
- Speciális eszköz: Ha a gyümölcs magasabban van, használj hosszú nyelű gyümölcsszedő eszközt, hogy elérd a fenti ágakat anélkül, hogy kárt tennél a gyümölcsben vagy a fában. Szintén hasznos lehet egy íves bot vagy pálca, amit a magasba emelsz és elérhető magasságra húzod le vele az ágakat.
Olvasd el ezt is!Gazos fű: 5 zseniális házi praktikával a gyom ellen
Utóérlelés és tárolás
- Érlelés: A legtöbb körtét szüret után szobahőmérsékleten kell érlelni, hogy elérje a legjobb ízét és textúráját. Ez különösen fontos, ha nyersen szeretnéd fogyasztani. Helyezd a gyümölcsöket egy lapos tálcára egy rétegben, és hagyd, hogy pár nap alatt beérjenek.
- Hűtés: Miután a körték elérték a kívánt érettségi szintet, hűtőben tárolhatod őket, hogy megőrizd a frissességüket. A hűtés lelassítja az érési folyamatot, így hosszabb ideig tarthatóak el. Ha nincs a hűtődben elég hely, akkor bármilyen hűvös, tiszta hely jó. Fontos, hogy ne tegyél el olyan körtét, ami sérült vagy fonnyadt, mert tönkre teszi a többi, ép gyümölcsöt is.
Ha nincs időd minden nap szüretelni:
- Gyümölcsvédő háló: Szerelj fel hálót a fa alá, hogy a lehulló körtéket felfogja. Ez segít abban, hogy a gyümölcsök ne sérüljenek meg, és ne menjenek kárba, amíg nincs időd ezzel foglalkozni.
- Időzítés: Semmiképp se egy napra tervezd a szüretet, hiszen egyik fán se érnek meg egyszerre a gyümölcsök. Érdemes két napod kijelölnöd a szüretre. Ami még fontos: először a fa tetejét, majd a fa alját szüreteld le.
Olvasd el ezt is!A 6 leggyakoribb hiba fűnyíráskor