Forrás: Getty

Madárbarát balkon az igazi természetbarátoknak – Így csalogathatod magadhoz a madarakat

1. Élelem és víz egész évben

A madarak számára az egyik legfontosabb vonzerő az élelem és a víz. Egy jól elhelyezett madáretetővel különböző madárfajokat csalogathatsz a balkonodra. Az etetőt töltsd meg napraforgómaggal, kölessel, lenmaggal és más apró magvakkal. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsd és újratöltsd, különösen a téli hónapokban, amikor a madarak nehezebben találnak táplálékot. A kis tollasok számára a víz legalább ilyen fontos. Helyezz el egy kis madárfürdőt vagy tálat benne friss vízzel a balkonodon. Nyáron különösen ügyelj arra, hogy a vizet naponta cseréld, hogy mindig tiszta és friss legyen. A víz nemcsak ivásra, hanem fürdésre is szolgál, ami segít a madaraknak megtisztulni és lehűlni a meleg napokon.

2. Menedék- és fészkelőhely otthonként

A madarak biztonságos helyet keresnek, ahol megpihenhetnek és fészkelhetnek, ezért egy kis madárház vagy fészekdoboz elhelyezése a balkonodon remek módja annak, hogy otthonos környezetet teremts a számukra. A madárházat úgy helyezd el, ahol védve van az esőtől és a széltől, de ne érje közvetlen napsütés sem.

3. Vonzó környezet kialakítása virágokkal

A megfelelő növények kiválasztása kulcsfontosságú a madárbarát balkon kialakításában. A bogyós cserjék, mint a bodza vagy a galagonya, például különösen vonzzák őket. Nemcsak táplálékot biztosítanak a számukra, hanem természetes(re hajazó) élőhelyet is nyújtanak nekik. A virágzó növények is fontos szerepet játszanak a madárbarát balkon kialakításában. A nektárt termelő virágok, mint a levendula, a verbéna vagy a petúnia, vonzzák a rovarokat, amelyek szintén fontos táplálékforrást jelentenek a madarak számára.

4. Környezetbarát megoldások

A madarak érzékenyek a környezetükben lévő vegyszerekre. Ügyelj arra, hogy a balkonodon ne használj mesterséges növényvédő szereket vagy műtrágyákat. Válassz organikus és környezetbarát megoldásokat a növényeid védelmére és táplálására. Ezenkívül érdemes figyelmet fordítani a balkon biztonságára is. Például a nagy üvegfelületek veszélyesek lehetnek a madarakra, mert nem látják őket, és nekiütköznek. Ragassz az ablaküvegre madársziluetteket vagy matricákat, mert ez nagy segítség az állatoknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.