Forrás: Getty

Levélhumusz: a természet kincse az egészséges kertekhez

Levélhumusz készítése – Egyszerű és fenntartható folyamat

A levélhumusz készítése egyszerű és fenntartható gyakorlat. Gereblyézd össze lehullott leveleket a lombhullató fák alól – kivéve a beteg vagy vegyszerrel kezelt növények leveleit. Gyűjts össze különböző leveleket, mivel minden típus egyedi tulajdonságokat ad a végterméknek. A nagyobb leveleket, például a tölgy- vagy gesztenyefa leveleit aprítsd fel, hogy felgyorsítsd a lebomlási folyamatot.

Válassz egy árnyékos helyet a levélhumuszhalomnak. Készíts egy drót- vagy faládát a levelek tárolására, biztosítva a megfelelő légáramlást. Alternatív megoldásként a leveleket közvetlenül a földre is halmozhatod, és dróthálóval letakarhatod, hogy ne fújja el őket a szél.

A levélhumuszhalmazt rendszeresen öntözd, hogy megőrizd a nedvességét, de kerüld a túlöntözést, ami kellemetlen szagokhoz vezethet. A halmot rendszeresen forgasd meg, hogy átszellőztesd és előmozdítsd az egyenletes bomlást.

Milyen előnyei vannak a levélhumusznak?

  • Talajjavító: A levélhumusz javítja a talaj szerkezetét, a szellőzést, a vízelvezetést és a vízmegtartást. Lazítja a nehéz agyagos talajt, és nedvességmegtartó kapacitást ad a homokos talajnak.
  • Tápanyagforrás: A levélhumusz gazdag szervesanyag-forrás, amely fokozatosan adja le a talajnak a tápanyagokat a bomlás során. Ez lassú kioldódású, fenntartható tápforrást biztosít a növények számára.
  • Mulcs: A levélhumusz kiváló mulcs, amely elnyomja a gyomokat, megőrzi a talaj nedvességét, és mérsékli a talaj hőmérsékletét. Kedvező környezetet teremt a hasznos mikroorganizmusok számára, amelyek hozzájárulnak a talaj egészségéhez.
  • Csíranövénynevelő közeg: A levélhumusz ideális közeg a magok csíráztatásához, mivel könnyű, levegős szerkezetet biztosít, és elősegíti a gyökérzet fejlődését.
  • Üvegházkeverék összetevője: A levélhumusz értékes összetevője az üvegházkeverékeknek, javítva a vízelvezetést, a szellőzést és a tápanyagmegtartó kapacitást a konténeres növények számára.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.