Forrás: Getty

Kutyások, figyelem! Mutatjuk, milyen zöldség jöhet, és mi nem kedvencetek mellé

Biztonságos zöldségek:

  1. Spenót: A spenót nemcsak az embereknek, a kutyáknak is kiváló választás lehet. Gazdag vasban és vitaminokban, köztük A-, C- és K-vitaminban. Ezek a tápanyagok segíthetik a kutyák immunrendszerének erősítését és a látás egészségének megőrzését. A spenót emellett kevésbé allergén, mint más zöldségek, míg rosttartalma támogatja az emésztést is. Fontos viszont, hogy kutyád csak nagyon kis mennyiségben fogyassza, ugyanis mert az állatok nehezebben emésztik meg.
  2. Sárgarépa: A sárgarépa remek választás lehet kutyádnak, mivel gazdag rostokban és A-vitaminban. Utóbbi támogatja a kutyák látását és bőrének egészségét, míg a rostok segíthetnek az emésztésben. Emellett a sárgarépa alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így ideális választás lehet azoknak a kutyáknak, akik súlyproblémákkal küzdenek.
  3. Zeller: A zeller alacsony kalória-, viszont magas rosttartalommal rendelkezik, ami segíthet az emésztésben és a súlykontrollban. Emellett a zeller magas víztartalma hidratálhatja a kutya szervezetét, ami különösen a melegebb hónapokban fontos.

Mérgező zöldségek, amelyeket érdemes elkerülni:

  1. Paradicsom: A paradicsom mérgező a kutyákra nézve, különösen a növény levelei és szárai. Tartalmazhatnak ugyanis mérgező glikoalkaloidokat, amelyek emésztési problémákat okozhatnak az állatoknál – például hányást és hasmenést.
  2. Burgonya: Bár a burgonya termése általában nem mérgező, a növény hajtásai és zöld részei tartalmazhatnak glikoalkaloidokat. Ha kutyád véletlenül megkóstolja ezeket, súlyos emésztési problémák léphetnek fel nála, és azonnal állatorvosi segítségre szorulhat.
  3. Hagymafélék: A hagymafélék, mint a vöröshagyma és a fokhagyma, mérgezőek lehetnek a kutyáknak. Tartalmaznak ugyanis szulfidot, amely vérszegénységet okozhat, és irritálhatja a kutyák emésztőrendszerét, nagy mennyiségben pedig visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.