Forrás: Getty

Konyhai hulladékból új termés – Erről szól a regrowing

Mi lehet alkalmas a regrowingra?

 1. Hagymák és más zöldségek: Bizonyos zöldségek, mint például a vöröshagyma, a zeller, a póréhagyma vagy a sárgarépa, képesek újra nőni a gyökerükből vagy a hagymájukból.
 2. Különböző fűszernövények: A petrezselyem, a bazsalikom és más fűszernövények is könnyen újranőhetnek egy kis vízben vagy egy marok földben. Ha a levágott szárakat vagy hajtásokat beáztatjuk, majd elültetjük, hamar újra szárba szökkennek.
 3. Saláták: Számos saláta fajta újra nő, ha a torzsáját vízbe vagy földbe helyezed. Így gyorsan friss salátát termelhetsz a konyhádban.
 4. Gyógynövények: A koriander, a menta és más gyógynövények is újranőhetnek, ha megfelelően gondozod, majd újraülteted őket.

A regrowing sikerességéhez néhány alapvető lépést érdemes követned:

 1. Válassz megfelelő növényrészt: Válaszd ki a növény megfelelő részét, amelyet újra szeretnél növeszteni. Ez lehet például a növény hagymája, levágott szára vagy hajtása.
 2. Készítsd elő a növényi részt: Ha megvan a megfelelő növényi rész, lehet, hogy érdemes kissé bevágnod. Ez ugyanis segítheti a gyökerek növekedését.
 3. Ültesd el megfelelő közegbe: A regrowinghoz megfelelő közegre van szükség. Ez lehet víz vagy talaj, attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozol. Például a zöldhagyma vagy a bazsalikom szárát egy pohár vízben is újra lehet növeszteni, míg a salátát érdemes elültetni.
 4. Megfelelő öntözés: Fontos, hogy megfelelően öntözd a növényt vagy növényrészt. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben érdemes a kiválasztott részt egy kis időre vízbe áztatni, majd elültetés után is bőségesen öntözni.
 5. Fényviszonyok: A növényeknek megfelelő fényre van szükségük a fotoszintézishez és a növekedéshez. Ebből a szempontból egy napfényes ablakpárkány a legjobb választás a regrowinghoz.
 6. Türelem: A regrowing nem mindig gyors folyamat. Néhány növény esetében hosszabb időre lehet szükség, hogy új hajtások vagy gyökerek jelenjenek meg. Légy türelmes, és kísérd végig a változásokat.
 7. Gondozás: Amikor a növény elkezd új hajtásokat vagy gyökereket növeszteni, fokozott figyelmet kell fordítanod a gondozásra. Ügyelj a megfelelő öntözésre, trágyázásra és az esetleges betegségek vagy kártevők elleni védekezésre.

Mindegyik növényfajta kicsit más megközelítést igényelhet. Érdemes utána olvasnod a konkrét zöldségnek vagy gyümölcsnek, hogy a legjobb eredményt érd el a regrowinggal. Azt is fontos tudnod, hogy nem minden növény alkalmas a regrowingra – így a siker elsőszámú

kulcsa a jó választás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.