Forrás: Getty

Kerti tó díszek – Így lehet igazi oázis a kerti dísztó nálad is

Kerti tó díszek

1. Növények

A növények egy kerti tó legfontosabb elemei. Válassz olyan vízi növényeket, amelyek jól érzik magukat a tóban, és hozzájárulnak a víz tisztán tartásához. Ilyenek például a tündérrózsa, a mocsári gólyahír és a vízijácint. Ezek nem csak oxigént termelnek, de segítenek a tó biológiai egyensúlyának fenntartásában is.

Kerti tó díszek – Így lehet igazi oázis a kerti dísztó nálad is
Kerti tó díszek / Forrás: Getty

2. Szobrok és figurák

A kerti tó díszek közül a különféle szobrok és figurák egyedi karaktert kölcsönözhetnek a vízfelületnek. Választhatsz természetes hatású kőszobrokat, de akár bronz vagy terrakotta figurákat is. Különösen népszerűek a békák, halak és madarak, de akár személyre szabott figurákat is készíttethetsz. Fontos, hogy a szobrok harmonizáljanak a tó természetes környezetével, és ne legyenek túlságosan hivalkodóak.

3. Vízjátékelemek

A vízi díszek, például a szökőkutak, vízesések és csobogók, dinamikát visznek a tóba. Ezek az elemek ráadásul nemcsak vizuálisan nyújtanak kellemes élményt, a víz csobogása nyugtató hatású is lehet. A szökőkutak és vízesések emellett oxigénnel dúsítják a vizet, ami kedvez a tó élővilágának.

Kerti tó díszek – Így lehet igazi oázis a kerti dísztó nálad is
Kerti tó díszek / Forrás: Getty

4. Világítás

A tóvilágítás lenyűgöző látványt nyújthat éjszaka. Használj napelemes vagy LED-es lámpákat, és tedd azokat a tó köré vagy a vízbe. Az úszó fények, víz alatti spotlámpák és a parti világítás mind különleges hangulatot teremtenek, és kiemelik a tó szépségét sötétedés után is. Ügyelj arra, hogy a világítás ne legyen túl erős, és ne zavarja a tó élővilágát.

5. Hidak és stégek

Egy kis híd vagy stég nemcsak praktikus, de dekoratív elem is lehet a kerti tónál. Egy fa- vagy kőhíd romantikus hatást kelt, és lehetőséget ad arra, hogy közelről megcsodálhasd a tó élőlényeit. A stégek pedig pihenőhelyet biztosítanak, ahol kellemesen eltöltheted az idődet – a lehető legközelebb a vízhez.

Kerti tó díszek – Így lehet igazi oázis a kerti dísztó nálad is
Kerti tó díszek / Forrás: Getty

6. Kerti tó díszek az élővilágnak is

Egy kerti tó környéke vonzza a madarakat, akik szívesen fürdenek a vízben és isznak is belőle. Helyezz el madáritatókat és etetőket a tó közelében, hogy még több madarat csalogass a kertedbe. Ez nemcsak a tó látványát gazdagítja, de a kert ökoszisztémájának kiegyensúlyozásához is hozzájárul.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.