Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Ötletládához ad!

Miért jó program a kertészkedés gyerekkel? 

Sok előnye van annak, ha a kicsiket is bevonjuk az udvari teendőkbe. A friss levegőn töltött órák, és a kertészkedéssel járó kis mozgás jótékony hatású, egyszerre tesz jót a mentális és a fizikai egészségnek. Kertészkedés közben minőségi időt tölthetünk el együtt, ami bizonyítottan oldja a szorongást, és szorosabbá teszi a kapcsolatunkat a gyerekkel. A kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy átadjuk a természet iránti szeretetet és tiszteletet a kicsiknek, ami későbbi életük során megannyi szép pillanatot okozhat nekik.

Hogyan vezessük be a gyerekeket a kertészkedés világába? 

Az, hogy mi a megfelelő módja annak, hogy a kisgyereket megismertessük a kertészkedéssel, nagy mértékben függ attól, hogy mennyire érdekli a kicsit az udvari munka. Ha előszeretettel figyel minket kertészkedés közben, vagy kíváncsian kérdezősködik, akkor van a legegyszerűbb dolgunk. Amennyiben nem érdekli a kertészkedés, esetleg hamar megunja a pici a segédkezést, akkor sem kell lemondanunk az együtt töltött időről. 

Így vonjuk be a kicsit a kertészkedésbe:

  • Utánzás: Virágültetésnél például adhatunk neki saját lapátot, cserepet és palántát, és lépésről lépésre mutatjuk meg, hogyan kell növényt ültetni. Persze szigorúan csak akkor engedjük, hogy utánozzon minket a gyerek, amikor teljes biztonságban van. Fűnyírást vagy metszést semmiképp se bízzunk rájuk. 
  • Segéderő: Kérjük meg, hogy legyen az asszisztensünk, és éreztessük vele, hogy nagyon fontos a segítsége. Azáltal, hogy fontosnak érzi magát és számítunk a segítségére, nagyon szép élmény lesz számára a kertészkedés, és garantáltan lelkesen jön majd mindig besegíteni az udvari teendőkbe.
  • Tanítás: Ne csak utasításokat adjunk a kisgyereknek, hanem mondjuk is el, hogy miért kértük meg. Mindig magyarázzuk el, hogy mit miért kell csinálni, és a kertészkedés csínját-bínját is meséljük el neki. A különböző növényeket is ismertessük meg, hívjuk fel a figyelmet a mérgező virágokra, amiket mindig el kell kerülnie. 
  • Feladatok delegálása: A kertészkedés gyerekkel nem csak jó móka tud lenni, de igazi segítséget is jelenthet, ha adunk neki feladatokat. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus neked ismerős lehet az 1920-as és 1930-as éveiben játszódó filmekből. A minimalista és természet inspirálta hangulatvilágok után éles váltást jelentett a lakberendezésben, hiszen formabontó mintáival tökéletes illeszkedett a Nagy Gatsby történetből ismert vidám, fényűző hangulatba. Összegyűjtöttük a legfontosabb ismertetőjegyeit.

Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin