Forrás: Getty

Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Miért jó program a kertészkedés gyerekkel? 

Sok előnye van annak, ha a kicsiket is bevonjuk az udvari teendőkbe. A friss levegőn töltött órák, és a kertészkedéssel járó kis mozgás jótékony hatású, egyszerre tesz jót a mentális és a fizikai egészségnek. Kertészkedés közben minőségi időt tölthetünk el együtt, ami bizonyítottan oldja a szorongást, és szorosabbá teszi a kapcsolatunkat a gyerekkel. A kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy átadjuk a természet iránti szeretetet és tiszteletet a kicsiknek, ami későbbi életük során megannyi szép pillanatot okozhat nekik.

Hogyan vezessük be a gyerekeket a kertészkedés világába? 

Az, hogy mi a megfelelő módja annak, hogy a kisgyereket megismertessük a kertészkedéssel, nagy mértékben függ attól, hogy mennyire érdekli a kicsit az udvari munka. Ha előszeretettel figyel minket kertészkedés közben, vagy kíváncsian kérdezősködik, akkor van a legegyszerűbb dolgunk. Amennyiben nem érdekli a kertészkedés, esetleg hamar megunja a pici a segédkezést, akkor sem kell lemondanunk az együtt töltött időről. 

Így vonjuk be a kicsit a kertészkedésbe:

  • Utánzás: Virágültetésnél például adhatunk neki saját lapátot, cserepet és palántát, és lépésről lépésre mutatjuk meg, hogyan kell növényt ültetni. Persze szigorúan csak akkor engedjük, hogy utánozzon minket a gyerek, amikor teljes biztonságban van. Fűnyírást vagy metszést semmiképp se bízzunk rájuk. 
  • Segéderő: Kérjük meg, hogy legyen az asszisztensünk, és éreztessük vele, hogy nagyon fontos a segítsége. Azáltal, hogy fontosnak érzi magát és számítunk a segítségére, nagyon szép élmény lesz számára a kertészkedés, és garantáltan lelkesen jön majd mindig besegíteni az udvari teendőkbe.
  • Tanítás: Ne csak utasításokat adjunk a kisgyereknek, hanem mondjuk is el, hogy miért kértük meg. Mindig magyarázzuk el, hogy mit miért kell csinálni, és a kertészkedés csínját-bínját is meséljük el neki. A különböző növényeket is ismertessük meg, hívjuk fel a figyelmet a mérgező virágokra, amiket mindig el kell kerülnie. 
  • Feladatok delegálása: A kertészkedés gyerekkel nem csak jó móka tud lenni, de igazi segítséget is jelenthet, ha adunk neki feladatokat. 
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.