Forrás: Getty

Jó, ha ezeket tudod a konténer kertészkedésről – Az első lépések és a tipikus hibák

Mikor érdemes elkezdeni a munkálatokat?

A konténer kertet is nagyjából ugyanakkor indíthatod, mint a hagyományos változatot: az utolsó tavaszi fagy után, vagy az első őszi fagyok előtt. Ám nem kell szigorúan venni ezeket az időpontokat, ugyanis a konténereket nem várt fagy esetén védett helyre is húzhatjuk. Mivel itthon egyre többször „csúszik el” a tél a tavaszi időszakba, február második felében a legjobb megkezdeni a konténer kert kialakítását.

Így alakítsd ki a konténer kertet lépésről lépésre:

  1. Hely kialakítása: Szabadíts fel elegendő helyet az erkélyen. Úgy tervezd meg a kertet, hogy az szélvédett részre kerüljön és sok napfény érje, valamint kis kedvenced ne tudjon benne kárt tenni.
  2. Növények kiválasztása: Állíts össze egy listát, hogy milyen növényeket szeretnél majd a konténerekben és cserepekben nevelgetni, és annak is nézz utána, hogy melyik növénynek milyen cserép való. Például egyes fajták a jó vízmegtartó cserepeket, míg mások a jó vízelvezető tulajdonságú konténereket kedvelik.
  3. Konténerek beszerzése: Miután megvannak a kiválasztott növények, jöhet a konténerek beszerzése. Egy jó tanács: inkább fektess picit drágább, de minőségi darabokba, minthogy egy szezont se bírjon ki a konténer.
  4. Virágföld beszerzése: A virágföld kiválasztásakor az ültetendő növények talajigényét vedd elsősorban figyelembe. Ha a kiválasztott fajták különféle földet igényelnek, akkor bizony többféle virágföldet kell vásárolnod.

Milyen gyakori hibákat kerülj el?

  • Túlöntözés: Sajnos nagyon gyakori hiba, pláne konténerekben, hiszen a víz közel sem tud olyan jól elfolyni, mint a talajban. Inkább többször, de kis mennyiségben locsold a növényeket.
  • Túlzsúfoltság: A konténerekben számolni kell a helykorlátokkal. Már a tervezéskor fokozottan figyelj arra, hogy kellő helyet hagyj két növény között.
  • Rossz növényválasztás: Sajnos el kell fogadni, hogy néhány növénytípus egyszerűen nem való cserépbe – ilyen például a krumpli vagy a patisszon. Ezeket inkább ne erőltesd, mert csak csalódás lesz a vége.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.