Forrás: Getty

Miért nem jó ötlet a jácint ültetése tavasszal?

Jácint ültetése tavasszal – szabad?

Természetesen igen, de jó tisztában lenni azzal, hogy így az ültetés évében nem fog virágozni a növény. Főszabály szerint a jácint hagymákat ősszel, lehetőleg szeptembertől októberig kell elültetni. A legjobb, ha a talaj hőmérséklete 10-12 Celsius-fok között van. Ha később ülteted el a hagymákat, akkor a virágzásuk is később kezdődik. Ennek jegyében tehát a jácint ültetése tavasszal nem jó ötlet, mert legközelebb egy év múlva hoz majd virágot.

Mi a megfelelő hely a számára?

A jácint napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, így az előkertekben vagy a ház mellett lehet jó helyen. A talaj legyen jó vízlevezetésű, humuszban gazdag. Ha túlságosan kötött, lazítsd fel homokkal vagy kaviccsal, így a hagyma és a gyökerek sokkal jobban érzik majd magukat a földben.

A jácint ültetése

A jácinthagymák ültetéséhez áss nagyjából 15-20 cm mély és 20-30 cm széles gödröket. Tegyél bele egy kevés komposztot vagy trágyát. A hagymákat helyezd el a gödrökben úgy, hogy a csúcsuk felfelé nézzen. A hagymák között hagyj 10-15 cm távolságot. Az ültetés után a hagymákat takard be földdel, és nyomkodd le, majd a végén öntözd meg alaposan.

A jácint megfelelő gondozása

A jácint nem igényel sok gondozást. A tavaszi hónapokban rendszeresen öntözd, hogy a földje nedves legyen. A virágzás után a levelek továbbra is növekednek, ezért továbbra is locsold rendszeresen, mert ha elhanyagolod. A leveleket elszáradás után vágd le, így a következő idényben a növény nagyobb, erősebb és szebb is lesz.

A növény szaporítása

A jácintot, mint az összes hagymás növényt, hagymákkal lehet szaporítani. A földben általában elkezdenek új hagymákat növeszteni, amiket le tudsz választani az eredeti növényről, majd új helyre ültetni. Viszont fontos tudni, hogy beltéren nem képes szaporodni a jácint.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.