Forrás: Getty

Íme, az 5 leggyakoribb hiba, amit a fű öntözése során elkövethetsz

1. Túlzásba esel

Sokan azt hiszik, hogy a több víz mindig jobb, pedig a túlöntözés éppolyan káros lehet, mint a vízhiány. Ha túl sokat öntözöd a gyepet, akkor a fű gyökerei nem tudnak megfelelően lélegezni, ami rothadáshoz vezethet. Emellett a túlzott vízmennyiség kimoshatja a talajból a tápanyagokat, így a fű sárgulni kezdhet. Ebből a szempontból a kevesebb bizony néha több.

2. Nem jól időzítesz

Sokan este locsolnak, naplemente után, pedig a kora reggel sokkal jobb választás, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a víznek van ideje beszivárogni a talajba, mielőtt elpárologna. Ha délután vagy este öntözöl, a víz nehezebben folyik el, ami elősegítheti különféle gombás betegségek kialakulását, amit a fő esetében nem egyszerű kikezelni.

3. Nem egyenletesen osztod el a vizet

Gyakori hiba, hogy az öntözőrendszert nem megfelelően állítják be, így a fű egyes részei több vizet kapnak, mint mások. Ez foltokban történő növekedést és szárazságot eredményezhet. Akár öntözőrendszerrel, akár kézből locsolsz, ügyelj arra, hogy egyenletesen oszlasd el a vizet az egész pázsiton.

4. Gyakran, de rövid ideig öntözöd a gyepet

Ahelyett, hogy minden nap rövid ideig öntöznél, inkább öntözz ritkábban, de alaposabban. A mélyebb öntözés serkenti a fű gyökerének növekedését, ami erősebb és egészségesebb szálakat eredményez. Rövid öntözéssel csak a felszínt nedvesíted be, ami gyenge pázsitot eredményez. Ha a meleg miatt ráadásul kemény a talaj, akkor a rövid öntözésekkel kilocsolt víz be sem tud szívódni rendesen.

5. Nem figyeled az időjárást

Ha esik az eső, nincs szükség öntözésre. Sőt, esős időben az öntözés akár még káros is lehet. Mindig figyeld az előrejelzést, és ha esőt ígér, nyugodtan hagyd ki a locsolást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.