Forrás: Getty

Így marad hőségben is élhető a kerted

Fák és bokrok

Az árnyékos helyek kialakításának egyik legtermészetesebb – egyben időt és türelmet igénylő – módja a fák és bokrok ültetése. A lombos fák – például a juhar, a hárs vagy a platán – sűrű lombozatukkal kiváló árnyékot adnak. A gyorsan növő fajták között érdemes válogatni, ha minél hamarabb szeretnél árnyékot. A bokrok – a lonc vagy az orgona – szintén jó választások, hiszen alacsonyan elhelyezkedő ágaikkal megnyújthatják a fák által nyújtott árnyékot.

Növényekkel borított pergolák és lugasok

A pergolák és lugasok nemcsak árnyékot adnak, de esztétikailag is feldobják a kertet. Futtass fel rájuk kúszónövényeket – például a vadszőlőt, borostyánt vagy a loncot. Ezek a növények rendkívül gyorsan nőnek, és sűrű lombjukkal kellemes árnyékot biztosítanak. A virágzó kúszónövények, mint a lilaakác vagy a klemátisz, ráadásul gyönyörű virágokkal ajándékoznak meg a nyári hónapokban.

Így marad hőségben is élhető a kerted
Forrás: Getty

Kerti bútorok és textilek

A kerti bútorok elhelyezése is fontos szerepet játszik az árnyékos helyek kialakításában. Válassz kényelmes ülőhelyeket, amelyeket könnyen áthelyezhetsz a nap elől az árnyékba. Használj napernyőket vagy árnyékolókat a bútorok fölé. A világos színű textilek, párnák és függönyök nemcsak kellemes látványt nyújtanak, de a hőt is kevésbé nyelik el, így hűvösebb érzetet keltenek.

Árnyéktűrő növények

Nem minden növény kedveli a tűző napot, ezért érdemes árnyéktűrő fajokat is ültetned a kertbe. Az árnyékos helyeken jól érzik magukat például a páfrányok, az árnyékliliomok és a mahóniák. Ezek a növények nemcsak zöldellenek az árnyékban, de dekoratív leveleikkel és virágaikkal is díszítik a kertet.

Zöldtetők és vertikális kertek

Az innovatív megoldások kedvelőinek érdemes megfontolni a zöldtetők és vertikális kertek kialakítását. Ezek nemcsak árnyékot adnak, hanem hőszigetelő hatásuk révén is csökkentik a kert hőmérsékletét. A zöldtetők különösen alkalmasak garázsok, tárolók vagy pergolák tetejének beültetésére, míg a vertikális kertek falakon, kerítéseken hozhatók létre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.