Forrás: Getty

Így lehet szép a kertben a fű nyáron is

Helyes fűnyírás

Az egyik legfontosabb lépés a szép gyep érdekében a rendszeres és szakszerű fűnyírás. Alapszabály, hogy nyáron érdemes hosszabbra, 5-6 cm-esre hagyni a füvet, így elég csak másfél hetente egyszer lenyírni. De 10 cm-nél sosem legyen hosszabb, mert akkor a nyírás közben már sérülhet. Nedves füvet soha ne vágj, mert a nedvesség nem csak nehézzé teszi a fűnyírást, de a levágott szálak rátapadnak a talajra, ezzel elzárják attól a nedvességet.

Szellőztetés

A nagy szárazság a kánikula idején összetömöríti a talajt, ami nagyban árt a fűnek. Ilyenkor a földben élő élőlények nem tudnak megfelelően közlekedni, ezáltal a fű sem kap elég tápanyagot. Ezen úgy segíthetsz, ha egy éles gereblyével vagy vasvillával fellazítod kicsit a földet, így az tud majd szellőzni.

Ritka, de alapos öntözés

Az eddigi tippek is fontosak voltak, de a legsarkalatosabb pont az öntözés. Sokan sokfélét tanácsolnak erre vonatkozóan, de az általánosan elmondható, hogy érdemes reggel locsolni, kiadósabb mennyiséggel. Így a nagy meleg előtt a fű fel tudja szívni a nedvességet, ezzel pedig kibírja a következő locsolásig.

A fű nyári problémái

Több probléma is jelentkezik nyáron, az egyik ilyen, hogy nyírás után a fűszál teteje bebarnul. Ezt a túl tompa fűnyíró okozza, hiszen nem tisztán vágja el a szálat. Itt aztán kiszökik egy kis nedvesség a fűszálból, amit a nap megéget. Megjelenhetnek a fűben a gombák is, amiket tipikusan az esti locsolás okoz. Ilyenkor ugyanis a meleg talajból elkezd párologni a nedvesség, ami kedvez a gombáknak. A fű kiégése is nagyon gyakori, amit általában az okoz, hogy napközben locsoltad meg a gyepet, hiszen a víz felerősíti a nap erejét, ezáltal az gyorsan ki tud égni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.