Forrás: Getty

Így lehet neked is permakulturális kerted

1. A növények kiválasztása

Először is, gondold át, hogy milyen növényeket szeretnél termeszteni. Olyan fajtákat részesíts előnyben, amelyek jól alkalmazkodnak az éghajlathoz és a talajhoz, és amelyek támogatják egymást. Az őshonos gyümölcsfák, bogyósok és zöldségek mindenképp jó választások, hiszen ezek gyorsabban fejlődnek majd a számukra ideális környezetben.

2. Fontos a megfelelő elrendezés

Gyűjtsd az esővizet, hasznosítsd újra a szürkevizet, és gondoskodj az árnyékról, ami csökkenti a vízfelhasználást. Ezekkel segítheted a kertet, hogy a lehető leghatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Így lehet neked is permakulturális kerted
Forrás: Getty

3. Biodiverzitás, a 21. század alappillére

Ne felejtsd el bevenni a természetes élőhelyeket is kerted tervezésébe! Kellenek vadnövények, méhlegelők és rovarhotelek. Így nemcsak a kerted lesz gazdagabb és színesebb, de támogathatod vele a helyi ökoszisztémát is.

4. A lehető legkevesebb vegyszert használj

Fontos, hogy fenntartható módon gondoskodj a talajról is. Használj organikus trágyákat és komposztot, hogy táplálni tudd a talajt, és minimalizáld a vegyszer jelenlétét. Ezáltal egészségesebb és termékenyebb talajt kapsz, amely hosszú távon támogatja növényeid növekedését, és természetes védelmet biztosít a kártevők ellen.

5. Mutasd meg mindenkinek a kerted

Végül, ne felejtsd el bevonni a közösséget, és megosztani a tudásodat és a tapasztalataidat másokkal! Hívd meg a családot, barátokat és ismerősöket, hogy megcsodálhassák a kertedet. Így ösztönözhetsz másokat is, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.