Forrás: Getty

Így készülj kora tavasszal a saját veteményeskertedre

1. A megfelelő hely kiválasztása

Keress egy napos helyet a kertedben, ahol napi szinten legalább 6-8 órányi napsütés éri majd a növényeket. Az elegendő napfény elengedhetetlen a zöldségek egészséges növekedéséhez. Azt is vedd figyelembe, hogy ne legyen huzatos, adott esetben pedig kisgyerekek és kisállatok elől el tudd zárni.

2. Talaj előkészítése

Folytasd azzal, hogy fokozatosan fellazítod a talajt a kiválasztott területén. Ezt többször is meg kell ismételned annak érdekében, hogy oxigénnel dúsított, friss föld várja a növényeket. Ezt követően keverj komposztot vagy szerves trágyát a talajba, hiszen ennek is idő kell, hogy beszívódjon a földbe, hogy a növények fel tudják majd venni a tápanyagot.

3. Növények kiválasztása és tervezés

Gondold át, hogy milyen növényeket szeretnél termeszteni a veteményesedben, és ennek megfelelően tervezd meg a kert elrendezését. Ügyelj az egyes fajták helyigényére, és ne felejtsd el a kerted adottságait sem figyelembe venni. Például: ha nem elég napos az udvar, akkor ne tökfélékkel és paradicsommal próbálkozz, sokkal inkább zöld leveles növényekkel tervezz, így sóskával, spenóttal vagy salátával.

4. Rovarriasztó növények

Érdemes fontolóra venned rovarriasztó növények ültetését is a veteményes köré. Az oregánó, a levendula vagy a citromfű például segít távol tartani a kártevőket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.