Forrás: Getty

Így készítsd fel a terrakotta virágcserepeket az új szezonra!

Mire lesz szükséged?

  • Erős szálú kefe
  • Szódabikarbóna
  • Csiszolópapír
  • Mélyalapozó festék
  • Színes festék(ek)
  • Maszkolószalag

A terrakotta virágcserép felújítása lépésről lépésre:

1. lépés: Ürítsd ki a terrakotta edényt

Vedd ki a növényeket a cserépből, majd a bennük lévő földtől is szabadulj meg. Vigyázz, csak azt a földet komposztálhatod, amiben nem volt beteg növény. Ha fertőzés veszélye merült fel, akkor műanyagzacskóban lezárva dobd a földet a kukába.

2. lépés: Tisztítsd meg a cserepet kívül és belül

Fogd meg a kefét, és alaposan dörzsöld át vele kívül-belül a cserepet. Tiszta vizet is bevethetsz, hogy minél alaposabban sikerüljön a tisztítás. Készíts hozzá szódabikarbónából és vízből tisztítópasztát, amivel a makacs szennyeződésektől és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz. A szakértők nem javasolják, hogy szódabikarbónán kívül mást is használj a növények miatt, nehogy kárt tegyen bennük.

3. lépés: Készítsd elő a cserepet a festésre

A csiszolópapír segítségével nagyon óvatosan átdörzsölheted a cserepet, esetleg hatásosan eltávolíthatod a még mindig megmaradt makacs foltokat.

4. lépés: Alapozás

Az alapozó festékkel kend le a cserepet. Az apró repedésekbe és sérülésekbe folyass kicsit többet az alapozóból.

5. lépés: Festés

Miután teljesen megszáradt az alapozó, már nyúlhatsz is az ecsetért, és festheted az általad választott színűre. A maszkolószalag segítségével akár precíz mintákat is varázsolhatsz a cserép felületére.

A festéket két rétegben vidd fel, mivel az eredeti terrakotta szín nagyon erős, és egy réteg festék talán nem éri el a kívánt fedést.

6. lépés: Fedőréteg

Mivel a cserepeknek ellenállónak kell lenniük az időjárással szemben, nem hagyhatod ki a fedőréteget sem. Ezt a teljesen száraz festékre viheted csak fel, különben elkenődhet a szín.

Íme, egy rövid videó a terrakotta cserép felújításához:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.